21.04.2025 | Zanimljivosti
NAKON USKRSA Koliko dugo mogu trajati kuhana jaja?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
No, iako se može činiti da su dugotrajnija, njihova svježina zapravo kraće traje u usporedbi sa sirovim jajima.
Pravilno čuvanje je ključno
Tijekom kuhanja se s ljuske uklanja prirodni zaštitni sloj, što jaja čini podložnijima vanjskim utjecajima. Zbog toga ih je važno što prije ohladiti nakon kuhanja i pohraniti u hladnjak – najbolje u zatvorenoj posudi ili originalnoj kartonskoj ambalaži. Unutarnja polica hladnjaka, gdje je temperatura stabilnija, idealno je mjesto za njih.
Nerijetko se osjeti specifičan miris kad otvorite hladnjak s kuhanim jajima – to je rezultat prisutnosti sumporovodika nastalog tijekom kuhanja. Miris je bezopasan i obično nestane kroz nekoliko sati.
Zamrzavanje nije najbolja ideja
Iako se mnogi pitaju može li se produljiti vijek trajanja zamrzavanjem, kuhana jaja nisu pogodan kandidat za zamrzavanje – tekstura se značajno mijenja, što utječe na doživljaj pri konzumaciji.
Ako se čuvaju na odgovarajući način, kuhana jaja (bila s ljuskom ili bez) mogu ostati svježa do tjedan dana. U slučaju sumnje, obratite pažnju na izgled ljuske – ako je neobično ljepljiva ili kredasta, jaje je vjerojatno za baciti.
Što kad žumanjak promijeni boju?
Sivkasto-zeleni obrub oko žumanjka nije znak da je jaje neispravno. To je rezultat kemijske reakcije između željeza i sumpornih spojeva, koja se javlja ako se jaje kuha predugo ili na previsokoj temperaturi. Iako izgleda neobično, takvo je jaje sigurno za jelo.
Ukratko – pravilno ohlađena i pohranjena tvrdo kuhana jaja mogu trajati do sedam dana, ali ako primijetite neugodan miris, pukotinu ili promjene u izgledu ljuske, bolje je ne riskirati.
Što napraviti s kuhanim jajima nakon Uskrsa? - Evo nekoliko ideja!