MALI OGLASI
12.05.2020 | Vijesti

DAN DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Obraćanja župana Nikole Dobroslavića i predsjednice Županijske skupštine Vilme Kosović povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ/ Željko Tutnjević
Obraćanja župana Nikole Dobroslavića i predsjednice Županijske skupštine Vilme Kosović povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije
Na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci za sve poginule i civilne žrtve Domovinskog rata

Sukladno okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića ove godine proslavljen je skromnije nego proteklih godina. Na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci za sve poginule i civilne žrtve Domovinskog rata, a predstavnici Županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te predsjednicom Županijske skupštine Vilmom Kosović nazočili su svetoj misi u Crkvi Gospe od Milosrđa.

 

Nakon toga prigodno obraćanje javnosti imali su župan Dobroslavić i predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Njihova obraćanja donosimo u cijelosti.

 

Župan Nikola Dobroslavić:

 

Poštovani sugrađani,

 

Ove godine Dan županije i blagdan našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježavamo zbog pandemije na poseban način. Nemamo uzvanike, nema svečane sjednice Skupštine, popratnih programa. Nema na žalost niti dodjele županijskih priznanja.

 

Ono što nismo mogli ove godine nadoknadit ćemo dogodine i vratiti izvanjska obilježja proslave. Međutim, i ove godine prisutne su bitne sastavnice obilježavanja. Položili smo vijence najzaslužnijima za našu slobodu – našim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

 

Pristustvovali smo svetoj misi u čast našega zaštitnika u crkvi Gospe od Milosrđa.

 

A u ovom obraćanju iznijet ću za javnost sažeti presjek stanja u kojem se nalazi Županija i pogled na njenu budućnost.

 

Dubrovačko-neretvanska županija uspješna je jedinica regionalne samouprave. Naši građani ostvaruju visoku razinu životnog standarda. Osigurali smo stabilnost i sigurnost, bitne i za građane i za naše gospodarstvo. Sve županijske službe djeluju uredno. Uspješno djeluju i sve ustanove i društva u nadležnosti županije, a njih ima više od sedamdeset. Uspješno smo završili spajanje Ureda državne uprave sa županijskim upravnim odjelima i  sad djelujemo kao jedinstvena županijska administracija. To je dobar primjer decentralizacije u Hrvatskoj koji je provela naša Vlada.

 

Županijska skupština kao najviše županijsko tijelo dala je svoj doprinos ovakvom uspješnom djelovanju i stabilnosti. To je prvenstveno zasluga skupštinske većine koja ima odgovornost za Županiju u ovom mandatu. Treba, međutim, reći da je i oporba, svojim pristupom, koji se nije samo svodio na politikantstvo, dala onaj doprinos koji se od oporbe očekuje.  

 

Dubrovačko-neretvanska županija, mjereno indeksom razvijenosti, uvrstila se među tri najuspješnije hrvatske županije. U vrhu smo županija po korištenju fondova EU, po gospodarenju pomorskim dobrom, po međunarodnoj prepoznatljivosti, ali i u mnogim drugim područjima.

 

Svojim djelovanjem naša županija potvrđuje da je županijski ustroj u RH dobar. Prijedlozi koji se ciklično pojavljuju da se u Hrvatskoj ustroji pet većih regija nemaju opravdanja, a najčešće predstavljaju predizborno politiziranje. Mi ne prihvaćamo dovođenje u pitanje statusa ove županije, statusa Dubrovnika kao županijskog središta, to smo i u našim deklaracijama uvijek snažno naglašavali. Ali jednako tako ističemo kako bi za Hrvatsku u cjelini bilo opasno vraćati se na modele koji su kroz povijest dijelili naše nacionalno biće.

 

Čvrsto stojimo i uz postojeći lokalni ustroj. Gradovi i općine u našoj županiji, a uvjereni smo i diljem Hrvatske, opravdali su i svakodnevno opravdavaju svoje  postojanje. Ne smijemo zanemariti da građani na određenom području imaju pravo na lokalnu samouporavu, to im se ne može oduzeti proizvoljnim političkim prekrajanjima. Svaka općina koja izvršava svoje zakonske obveze i može brinuti o svojim financijama ima pravo na postojanje. Sadašnji lokalni ustroj u Hrvatskoj je dobar, ne treba ga mijenjati, može ga se samo popravljati. Uostalom, upravo se ovakav ustroj potvrdio u borbi protiv koronavirusa na terenu kao nužna i dobrodošla sastavnica ukupnog državnog sustava obrane od pandemije.

 

U ovoj županiji i dalje ustrajemo na provedbi naših zacrtanih projekata i u tome se ne damo omesti ni u vrijeme ove velike krize. Najvažniji projekt našega povezivanja s ostalim dijelom Hrvatske – Pelješki most s pristupnim cestama uspješno se realizira. Radimo i na daljnjem prometnom povezivanju: brzom cestom od Zračne luke do Osojnika, autocestom od Osojnika do Čvora Metković i Pelješkom cestom s novim lukama na otocima. Zahvalni smo ovoj Vladi što je na svojoj sjednici u Dubrovniku dala jasnu potporu ovim i brojnim drugim našim projektima i što sredstvima fondova EU i državnog proračuna financijski stoji iza ovih projekata.

 

Spomenuti projekti, ali i brojni drugi koje provodimo kao što su Centar za gospodarenje otpadom, Poduzetnički inkubator u Pločama, Navodnjavanje Donje Neretve, OŠ Cavtat, Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu, Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, Zavičajna kuća Dubrovačkoga primorja, Gradski muzej u Korčuli, Muzej zlata i srebra u Smokvici, Centar za mediteransku baštinu u Stonu, projekti prirodne baštine u Neretvi i drugi potvrđuju naše ustrajanje na razvojnim projektima za budućnost. Realizacija tih projekata potvrđuje i važnost članstva Hrvatske u EU i korištenja bespovratnih sredstava koje nam to članstvo omogućuje.

 

To se pokazuje i u zdravstvu u kojem smo bespovratnim sredstvima iz EU dovršili projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u tijeku je realizacija Dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, a pripremamo i druge projekte, među kojima ustrajemo na projektu Hitne helikopterske službe. Zdravstvo se u našoj županiji još jednom, upravo ovih dana, potvrdilo u borbi s koronavirusom u kojoj smo do sada pobijedili, kako u našoj županiji tako i u cijeloj državi. Priznanje za tu pobjedu zaslužili su mnogi: Vlada RH svojim pravovremenim i humanim pristupom spašavanja svakog pojedinog ljudskog života. Nacionalni stožer za odličan posao i potvrđenu stručnost. Isto vrijedi za Županijski stožer, našu policiju, Hrvatsku vojsku, inspekcije, vatrogastvo, HGSS, Crveni križ, Caritas, gradove i općine i njihovu civilnu zaštitu, za volontere i donatore.

 

Naročito priznanje zaslužuju naši sugrađani bez čijeg odgovornog ponašanja postignuti uspjeh ne bi bio moguć. Hrvatska je položila velik ispit ljudskosti, stručnosti i organiziranosti. U našoj županiji također. Na to smo veoma ponosni.

 

Korona pandemija ima nažalost katastrofalne posljedice za gospodarstvo poglavito za našu temeljnu granu – turizam. Mjere Vlade su dobrodošle i puno  pomažu, ali nije moguće nadoknaditi sve nastale štete. I dalje očekujemo od Vlade pomoć gospodarstvu, ali i drugim segmentima društva, ali i sami tražimo načine za što skorije aktiviranje svih djelatnosti. Borimo se za povratak turizma, makar i u suženom obujmu, već u ovoj sezoni. Sve to, dakako, pridržavajući se i dalje svih epidemioloških mjera.

 

Pobijediti ćemo pandemiju kao što smo do sada pobijedili sve druge ugroze. Borimo se da to bude sa što manje izgubljenih života i sa što manje narušenog zdravlja. U tome smo hvala Bogu do sada uspješni.

 

Pobijedit ćemo i ovu najnoviju bezobraštinu ponovnog svojatanja naših pisaca. Opet posežu za našim! Izazivaju revolt, još više sažaljenje! Bilo bi vrijeme da prestanu!  

 

Mi smo sigurni u sebe. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, stvorili državu, pobjeđujemo koronavirus uvjerljivije nego mnogi drugi u svijetu. Pokazujemo da možemo mnogo toga, pogotovo kad smo ujedinjeni.

 

Takvi ćemo biti i ubuduće. To je zalog našega daljnjeg uspjeha u ovoj županiji. To dugujemo našim braniteljima, posebno poginulim vitezovima, ranjenima, logorašima, kao i drugim žrtvama agresije na Hrvatsku.

 

Mi ćemo i dalje, ne štedeći se, braniti interese ove najljepše hrvatske županije, boriti se za dobrobit naših sugrađana, našega gospodarstva, našega zdravstva, obrazovanja, kulture, športa. Branit ćemo vrednote koje baštinimo od naših predaka, posebno vrednote iz Domovinskog rata, našu vjeru i slobode svih ostalih vjeroispovjesti. U tome ćemo, vjerujemo, kao i dosad, imati potporu i zagovor našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

 

Čestitam svima Dan županije i blagdan našega zaštitnika!

 

Neka Bog čuva naljepšu hrvatsku regiju – Dubrovačko-neretvansku županiju.

 

I na kraju se podsjetimo: Virus je još među nama – stoga „Ostanimo odgovorni“ !

 

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović:

 

Poštovane gospođe i gospari najljepše hrvatske županije, 

 

dozvolite da Vam  u ime Skupštine i svoje osobno ime čestitam dan Županije i blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, našeg zaštitnika.

 

Svi smo vjerovali da ćemo proslavu dana naše Županije dočekati u drugom svečanom ozračju nego je ovo, ali nažalost podmukla epidemija spriječila nas je u tome.

 

I u ovim teškim trenucima pokazali smo zajedništvo i čvrstoću potvrđujući da imamo dobru i stabilnu županijsku vlast.

 

Nije trenutak da govorim o uspjesima i postignutim rezultatima u protekle tri godine, ali našu vlast ne prate nikakve afere niti repovi.

 

Pred nama je gospodarska recesija, pa moramo dobro prionuti radu kako bi je čim prije ostavili iza sebe.

 

Ova epidemija ima sličnosti s Domovinskim ratom. Bili smo napadnuti sa svih strana raznim oružjem, ali su naši branitelji, od kojih su mnogi položili  svoj život za našu slobodu obranili svaki pedalj našeg teritorija.

 

Drugi eventualni val ove epidemije dočekat ćemo puno spremniji, mada su liječnici i ostalo medicinsko osoblje, prije svega Opća bolnica Dubrovnik,  te druge zdravstvene ustanove Županije pokazale stručnost, požrtvovnost, znanje i predanost svojoj profesiji.

 

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni druge aktere koji su pomagali u ovom procesu, prije svega policiju, vatrogasce, učitelje, profesore, komunalna društva i ostale.

 

Opća bolnica Dubrovnik, kao stožer ukupne zdravstvene zaštite  prepoznata je i pohvaljena temeljem svojih rezultata koji se prvenstveno odnose na skraćivanje listi čekanja za brojne 

 

različite dijagnostičke pretrage.

 

Naime, liste čekanja za ove pretrage su se znatno smanjile, što je pozitivno percipirano u našoj javnosti i medijima i za svaku pohvalu medicinskom osoblju, njihovim voditeljima na čelu s Upravom bolnice.

 

Ova situacija nas je uvjerila da još više moramo ulagati u najsuvremeniju medicinsku opremu pa je tako ove godine Odlukom Skupštine  Županija izdvojila financijska sredstva za suvremeni digitalni rendgenski uređaj i visoko kvalitetni ultrazvučni radiološki uređaj za Opću bolnicu Dubrovnik.

 

Ovim putem upućujem riječi zahvale Županu gosp. Nikoli Dobroslaviću, njegovim zamjenicima svim županijskim vijećnicima. Također i svim zaposlenicima Županije, trgovačkim Društvima i Ustanova čiji je osnivač Županija kao i svim gospodarskim subjektima naše Županije  koji su svojim predanim radom i osobnim doprinosom učinili i našu Županiju vrijednijom, bogatijom i uglednijom.

 

Još jednom svim  žiteljima upućujem najljepše želje povodom dana Dubrovačko – neretvanske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed