Izvanredne vijesti
MALI OGLASI
01.01.2020 | Vijesti

BOLJI ŽIVOT Aktivnosti Vlade u 2020.: Rast će minimalne plaće, uvodi se nacionalna mirovina

Autor: Libero Portal
Foto: Vlada
Aktivnosti Vlade u 2020.: Rast će minimalne plaće, uvodi se nacionalna mirovina
Vlada je za 2020. godinu pripremila niz aktivnosti i projekta

Nastavak aktivnosti vezanih za pristupanje Hrvatske Schengenskom području i uspostavljanje bezviznog režima sa SAD-om do kraja 2020., planovi su MUP-a za iduću godinu.

MUP nadograđuje sustav za suzbijanje krijumčarenja ljudi

Na kraju tekuće godine u kojoj je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za Schengen, MUP je najavio nastavak komunikacije sa nadležnim službama Europske komisije i Vijeća Europske unije.

MUP će u 2020. nastaviti nadograđivati sustav za učinkovito suzbijanje krijumčarenja ljudi u ilegalnim migracijama i s tim povezanim prekograničnim kriminalitetom.

Planiraju također nastaviti poboljšavati uvjete rada policajaca - od materijalnih prava i nabavke opreme do odgovarajućih radnih prostora, obrazovanja i stručnog usavršavanja.

MUP najavljuje da će se maksimalno angažirati po pitanju kriminalističkih istraživanja ratnih zločina, identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih.

U 2020. godini započet će temeljno obrazovanje za pričuvnu policiju, bit će pokrenut stručni studij Civilne zaštite i osnovan sveučilišni studijski programa kriminalistike i javne sigurnosti.

Planirane su i izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, a s prvim danom Nove godine stupa na snagu izmijenjeni Zakon o hrvatskom državljanstvu, kojim je olakšan postupak stjecanja državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatske iseljenike.

MUP također namjerava uputiti u zakonodavnu proceduru prijedloga novog Zakona o strancima, kojim će se rad stranaca regulirati po modelu pogodnijem za poslodavce.

Javna objava izvješća o imovini pravosudnih dužnosnika

Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će u 2020. omogućiti građanima da mogu kao stranke u sudskim postupcima elektronički komunicirati sa sudovima.

Nakon što je u tekućoj godini osiguran pravni temelj za javnu objavu izvješća o imovini pravosudnih dužnosnika, Ministarstvo kao sljedeći korak planira njihovu javnu objavu u 2020.

Ministarstvo je najavilo i da će se u 2020. iz državnog proračuna financirati uređenje potkrovlja Županijskog suda u Zagrebu u vrijednosti od 12-ak milijuna kuna, te uređenje velike raspravne dvorane na Županijskom sud u Osijeku u vrijednosti oko tri milijuna kuna.

Nova lokacija Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu bit će budući Trg pravde u Zagrebu. Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu premjestit će se u zgradu konjušnice koja je izgrađena 1903. i dio je povijesne urbane cjeline Zagreba.

Početak radova vrijednih 60 milijuna kuna planiran je za listopad 2020. godine, a završetak do kraja 2021. godine.

Ministarstvo također planira provoditi projekte financirane sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova te drugih izvanproračunskih izvora. Ukupno ugovorena vrijednost (ESI fondovi i Norveška darovnica) iznosi oko 292 milijuna kuna.

Povećanje minimalne plaće, uvođenje nacionalne mirovine

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u2020. godini planira povećati minimalne plaće za 8,33 posto, koja će u 2020. iznositi 4.062,51 kunu bruto, tj. 3.250 kuna neto.

U planu je i uvođenje nacionalne mirovine socijalno ugroženim starijim osobama koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih mirovinskih doprinosa, odnosno osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda.

Izmjenama Zakona o osiguravanju radničkih tražbina planira se proširenje obuhvata radnika sa dosadašnjih 6 mjeseci na 10 mjeseci, tj. omogućit će se pristup zaštiti i onim radnicima kojima je radni odnos prestao 10 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka. Također, produljit će se zaštićeno razdoblje za koje radniku pripada materijalno pravna zaštita s dosadašnja 3 mjeseca na 5 mjeseci.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku novim Zakonom o socijalnoj skrbi planira poboljšati obuhvat osoba koje ostvaruju pravo na zajamčenu novčanu naknadu promjenom osnovice i povećanjem dosadašnjih iznosa osobito skupinama koje su u najvećem riziku od siromaštva ili su već evidentirani kao siromašni.

Izmjenama zakona namjerava se proširiti krug osoba koje mogu ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i povećati iznos naknade, odnosno osigurati dodatne usluge.

Planirano je rasterećenje centara za socijalnu skrb u smislu smanjenja ovlasti i nadležnosti u postupanjima u stvarima koje nisu u najužoj vezi sa sustavom socijalne skrbi te provođenje organizacijske i strukturne promjene.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi planira se jačanje i razvoj novih usluga, programa i aktivnosti usmjerenih obitelji te razvoj i veća dostupnost izvaninstitucionalnih usluga.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku planira od travnja iduće godine uvesti Dječju karticu s kojima će svi roditelji u Hrvatskoj, bez obzira na broj djece i visinu primanja, moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a bit će besplatna svima i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije.

U fokusu provedba kurikularne reforme

Kvalitativno unaprjeđenje obrazovnog sustava radi ostvarivanja bolje povezanosti s budućim potrebama tržišta rada bit će jedan od fokusa Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) u 2020., a kao ključan prioritet izdvajaju provedbu kurikularne reforme.

"Nastavak provođenja i praćenje implementacije kurikularne reforme u svim školama prioritet je u općem obrazovanju za čije je provođenje u tri godine osigurano dvije milijarde kuna", najavljuju iz MZO-a.

U strukovnom obrazovanju fokus rada MZO-a bit će uspostava svih 25 centara kompetentnosti u pet prioritetnih područja - elektrotehnika i računalstvo, strojarstvo, zdravstvo, poljoprivreda, ugostiteljstvo i turizam, za što je osigurano gotovo 1,3 milijarde kuna iz europskih fondova.

U visokom obrazovanju namjerava se unaprijediti zakonodavni okvir za osiguravanje kvalitete i financiranje projekata koji će omogućiti bolju povezanost s budućim potrebama tržišta rada te uvjete da izvrsni mladi znanstvenici ostanu u Hrvatskoj, za što je iz EU fondova u protekle tri godine osigurano preko tri milijarde kuna.

U 2020. započinje projekt cjelodnevne nastave koji u sljedećih 7-10 godina treba omogućiti da hrvatski učenici u školi provedu više vremena u kvalitetnom procesu učenja, za što je preduvjet da se svim školama omogući rad u jednoj smjeni.

Nastavak kapitalnih projekata u zdravstvu

Vlada najavljuje kako će se u području zdravstva u 2020. nastaviti niz kapitalnih projekata pokrenutih u 2019. godini, među kojima su veliki projekti izgradnje bolnica u Rijeci i Puli, projekt Nacionalne dječje bolnice u Blatu, Nacionalni centar za medicinsku robotiku.

U rujnu 2019. položen je kamen temeljac za izgradnju nove riječke bolnice, čime su službeno počeli radovi na bolničkom objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijelog KBC-a Rijeka. Vrijednost gradnje je 875 milijuna kuna.

U 2020. će biti nastavljen projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice. Osigurana su sredstva iz EU fondova za studije izvodljivosti za Dječju i Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu, te nove sveučilišne bolnice u Osijeku i Splitu.

U 2020. se očekuje usvajanje i početak implementacije Nacionalnog programa protiv raka, koji je među vodećim uzrocima smrti Hrvatskoj, odmah iza bolesti srca i krvnih žila.

Radi osiguranja hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka u tijeku je uspostava pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama. Bit će nabavljeno šest brodica za područja Malog Lošinja, Raba, Zadra, Šibenika, Brača i dubrovačkih otoka.

Ministarstvo uprave je tijekom ove godine u potpunosti digitaliziralo uslugu prijave rođenja djeteta (e-Novorođenče), a u idućoj godini planira izradu aplikacije koja bi omogućila roditeljima da zatraže isplatu potpore za novorođeno dijete od jedinica lokalna i područne (regionalne) samouprave.

U pripremi je i povezivanje matice umrlih sa zdravstvenim sustavom na način da se podaci o umrlim osobama preuzmu elektronički i na taj način olakša i ubrza izdavanje smrtnog lista.

Nastavak procesa nabave borbenih aviona

U idućoj godini trebala bi biti donesena nova uredba o uredskom poslovanju koja bi propisivala obvezu vođenja informacijskih sustava uredskog poslovanja u javnopravnim tijelima u elektroničkom obliku, a trebala bi stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Ministarstvo obrane u idućoj će godini organizirati prvi međunarodni zrakoplovni miting CROIMAS 2020 u Zadru na Dan državnosti, 30. svibnja, a u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a početkom ožujka bit će održan neformalni sastanak ministara obrane članica EU-a.

Uz nastavak procesa nabave višenamjenskih borbenih aviona, koji provodi međuresorno povjerenstvo kao jedan od ključnih projekata modernizacije HV-a, iz MORH-a ističu opremanje helikopterima Black Hawk.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u idućoj godini planira predložiti izmjene Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji to ne mogu po važećem Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. U planu je i donošenje Nacionalnog plana skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Ministarstvo kulture osmislilo je, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, kulturni program Predsjedanja Vijećem EU, u sklopu kojeg će se diljem EU-a organizirati pedesetak pomno odabranih programa i kulturnih događanja.

Koncerti, ples, izložbe, knjige diljem EU-a

Priredit će se koncert Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića u Münchenu, koji će izvesti Orkestar Münchenskog radija, a hrvatska kulturna baština i glagoljaško nasljeđe predstavlja se i izložbom "Glagoljica" te nastupom Katarine Livljanić i ansamblom Dialogosa.

Hrvatsku tradicijsku kulturu predstavit će Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO na gostovanjima u Beču, Bratislavi, Pragu, Pečuhu, Malti i Cipru.

U korelaciji s grčkom arheološkom baštinom hrvatska dostignuća na tom području predstavit će se izložbom Arheološkog muzeja Zagreb u Ateni, dok će se izložbom Zagreb - Budimpešta u Nacionalnom muzeju u Budimpešti usporediti umjetnički dosezi hrvatskih i mađarskih umjetnika.

Hrvatska će biti zemlja gost na sajmu knjiga u Montpellieru, a nije zapostavljen niti suvremeni umjetnički izričaj koji će pokazati hrvatska dostignuća na tom području nastupima ansambala suvremenog plesa i pokreta BadCo i Defacto.

Koncerte će još imati ansambl Elvisa Stanića, Tamara Obrovac, Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet, a priredit će se i gostovanja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta diljem EU (Bruxelles, Liege, Sofija, Modena, Budimpešta, Gdanjsk, Lisabon).

Posebnim programom Hrvatska će se predstaviti kroz svih šest mjeseci predsjedanja u Bozaru u Bruxellesu.

Ministarstvo kulture najavilo je da u 2020. namjerava zaokružiti reformu normativnog okvira upućivanjem u proceduru Zakona o financiranju i kulturnim vijećima, izmjena i dopuna Zakona o kazalištima i novog Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, a do sredine godine trebala bi biti dovršena Strategija kulturnog razvoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed