MALI OGLASI
09.02.2024 | Promo

DUBROVNIK ROYAL GOURMET Drugi dan festivala od alpskih delicija, preko originalne veganske kuhinje, uparivanja slastica i vina do prvih prvaka natjecanja

Autor: Libero portal
Foto: ŠKMER
Drugi dan festivala od alpskih delicija, preko originalne veganske kuhinje, uparivanja slastica i vina do prvih prvaka natjecanja
Drugi dan Dubrovnik Royal Gourmeta, međunarodnog festivala i natjecanja u ugostiteljskim zanimanjima u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, započeo je natjecanjima, a nastavio se majstorskim radionicama i degustacijama

Dvočlani timovi konobara i kuhara restorana i ugostiteljskih škola okušali su u disciplini Chefs table, posluživanju 4 slijeda gostima-sucima, a konobari u prepoznavanju 10 alkoholnih pića po mirisu i slaganju 8 oblika od platnenih ubrusa. Natjecali su se i kuhari u juniorskim i seniorskim kategorijama za prve titule Dubrovnik Royal Gourmeta, a među njima je bilo i domaćih chefova koji su osvajali na međunarodnim natjecanjima. Baristi se su, pak, okušali u latte artu, umjetnosti crtanja po kavi i pripremi koktela na bazi kave.

 

Master classove drugog dana festivala započeo je započeo je renomirani austrijski chef Gottfried Bachler pripremom hrbata alpskog divokoze u umaku od crnog vina. Sa suprugom Ingrid 4 je desetljeća vodio vrlo poznati restoran u Althofenu u Koruškoj, no nedavno su poželjeli započeti novo poglavlje i prenamijenili su ga u vinoteku za privatna događanja, tečajeve kuhanja, vinske seminare i catering.

 

Dario Grabaric  - drugidanpehar1.jpg

 

„Za jelo u Dubrovniku koristio sam meso divokoze, životinje ulovljene na Alpama. Ovo je vrlo važno, jer ima puno takozvanih divljih životinja, koje se othranjuju na profesionalnim farmama. Ono što je bitno...da životinja kad se ulovi u divljini, umire u sekundi i nema adrenalina jer se lovi s daljine. Meso je nevjerojatno jer se divokoza cijeli život hrani u netaknutoj prirodi. Idealno je da je životinja stara od 1 do tri godine i po mogućnosti da je ženka zbog strukture mesa" – objasnio je Bachler,

 

Njegova filozofija je da su sva jela regionalna i prave se od sezonskih namirnica uz poštivanje tradicije, a Bachler taj koncept širi i kao predsjednik Slow Food Chef Alliance Koruške, koji okuplja od 3 slow food destinacije, 12 sela, 17 škola i 17 kuhara. Jelo koje je pripremao u Dubrovniku poprilično se rijetko može kušati, a cijena mesa divokoze stoji oko 60 eura po kilogramu.

 

„Palenta za ovo jelo je dolazi s farme u blizini našeg objekta u Koruškoj, demeter je i organska, najviša razina u proizvodnji hrane. Od povrća također, koristio sam prokulice i postrnu repu kao jedno od prvih proljetnih povrća. I gljive u prilogu divokoze su od prijatelja koji drži svoju farmu 10 minuta od nas. Vidite, mi koristimo svu hranu u sezoni i proizvođača koji su nama blizu. Mislimo da je vrlo važno imati dobru radnu mrežu, a i osobno volimo živjeti zajedništvu s proizvođačima i farmama iz našeg okruženja. Tako da svi članovi uče i pomažu jedni drugima" – naveo je Bachler.

 

drugidanpehar7.jpg

 

Iza njega uslijedio je master class „Veganska jela u vrhunskoj gastronomiji" kroz koji nas je proveo kuharski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova Albanije, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice. Od 1991. godine kuhao je u nizu uglednih lokala u Tirani, a zatim je Prenga usavršavao grčku kuhinju u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi. Karijeru je gradio i u ribljem restoranu u Amsterdamu, a kasnije i u tamošnjoj čokolateriji Unlimited Delicious. Vratio se u Albaniji i 2007. pokrenuo svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te se bavi ugostiteljskim konzaltingom, kao i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.

 

„Na festivalu u Dubrovniku pripremao sam predjelo, juhu i tjesteninu, trudeći se koristiti razne tehnike i strukture te stvoriti originalne kreacije veganskih jela koja se mogu poslužiti u restoranima. Ono što se smatra veganstvom posljednjih godina sam prepoznao kao nešto što mi odavno imamo u kulturi mediteranske prehrane. Odmalena sam imao mnoga iskustva s takvim načinom prehrane jer u mojoj zemlji, posebice ljeti kuhamo i konzumiramo mnoga jela u kojima nema životinjskih proizvoda. Inače spadam u skupinu kuhara koji vole meso i mliječne proizvode, ali kao kuhar moram poštovati svaki izbor gosta i dati sve od sebe da ga usrećim. Za mene je hrana sreća. Veganstvo je dio naše mediteranske kulture, a ne neka drugačija filozofija kao što se tvrdi" – naveo je Prenga,

 

U Dubrovniku je pripremao kriške patlidžana s borovicama, cherry rajčicama, koprom, češnjakom, lukom i drugim začinima, a za glavno jelo se odlučio napraviti rigatone s kremom od crvenog kelja i pestom od graška te plavim krumpirom, koji se smatra najzdravijom vrstom. Napravio je i juhu od slatkog krumpira i bundeve, sa slatkim i kiselim lukom, čipsom od krumpira i pokazao kako izgledaju kreativna veganska jela za zahtjevnog gosta.

 

Kobasice od boškarina, divlje svinje i jelena istarskog Histrisa, poslužene s paškim Gligora sirevima i vrhunskim craft focacciama zadarske Kroštule te napose sljubljene s vinima Nuić, bile su dio degustacije splitske tvrtke DISA. I drugog dana manifestacija DISA se potrudila pokazati kako domaći proizvodi Dalmacije, Istre i Hercegovine mogu se složiti na pladnjevima u vrhunski gastronomski doživljaj, a zajednički nastup lokalnih graditi priču za svjetske gurmane koji traže autentične i posebne delicije pune južnjačkih okusa.

 

dodjela nagrada drugidanpehar10.jpg

 

Željko Neven Bremec u međuvremenu je predstavio Speedelight Electrolux Professionala, profesionalni kuhinjski uređaj koji kombinira kontaktne ploče, infracrveno zračenje i mikrovalne pećnice. Idealan je za pripremu toplih sendviča, burgera, pizza i raznih malih zalogaja u kratkom roku i uz velike uštede energije.

 

Na master classu o modernim restoranskim desertima, ŠKMER-ova pastry edukatorica Ivana Bradarić, iskušala je novu tiramisu kremu austrijske tvrtke Qimiq koja posluje u preko 40 zemalja svijeta, a njihova premium vrhnja s dodatkom goveđe želatine ovjenčana su svjetskim "Food Oscarima" tew nose i košer i halal certifikate.

 

„Radio se klasični tiramisu sa piškotama i kavom, serviran a la carte i u malim kanape čašicama,a priporemili smo i millefeuille a jabukom od komponenti plated deserta,  kompota od jabuka, kore od vučenog tijesta te kreme QimiQ tiramisu i karamela umaka" - navela je Bradarić.

 

Nakon toga pridružila joj se sommelierka Monika Neral kako bi se slasticama sljubila slatka desertna vina Rosé, Grand cuvée i izbornu berbu traminac vinarije Josić, kao i izbornu berbu bobica graševine od Kalazića te prošek Pelješkog Vinogradara. S vinima upareni su tiramisu sa borovnicama u čašici, tortica od mrkve, Pavlova torta, tortica sa ružmarinom i limunom te slatki vege zalogaj sa suhim voćem.

 

„Slastice i desertno vino su šećer na kvadrat, ali definitivno nepropustivi dio savršenog obroka.  O ovoj temi bi se moglo puno pričati jer živimo u jedno doba gdje se šećer smatra najvećim neprijateljem. Cilj master classa je bilo rušiti predrasude desertnih vina i potencirati veću konzumaciju istih jer znaju stvoriti na nepcu nevjerojatne doživljaje koje bi bilo šteta propustiti radi novih trendova u svijetu koji se baziraju na "0 sugar" konceptima. Pokazali smo i kako je malo dovoljno za zadovoljiti užitak i objasniti koji su onda načini za sačuvati vino više dana poslije otvaranja tako da možemo u njemu uživati pomalo, u više navrata i zadržati kvalitetu" – kazala je Neral.

 

Patricija Oblak drugidanpehar12.jpg

 

„The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa", bio je naziv posljednjeg master classa drugog dana festivala pod  vodstvom Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Grabarić je edukator za žestoka pića s licencom londonskog Wine and Spirit Education Trust (Level 3 Award in Spirits), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića.  Radionica je bila namijenjena ponajprije profesionalcima u ugostiteljstvu, a zatim i konzumentima koji traže novi doživljaj kvalitetne barske i koktelske kulture.

 

„Današnja koktelska scena je bogatija nego ikada, U želji za što većom kreativnošću, tehničkom i aromatskom perfekcijom, ponekad se zaboravlja na samu osnovu. Kakav god koktel napravili, ono što svatko prepoznaje je balans tekstura i okusa. Nedostaje li balansa, sva kreativnost uglavnom je isprazna" – kazao je Grabarić,

 

Istaknuo je kako se struktura koktela gradi preko četiri osnovna elementa. Prvi je  „jaki" element  - bazno jako alkoholno piće, drugi  „slabi" element, odnosno voda, sokovi kojima ugađamo jačinu „jakog" elementa, treći element je „slatki" - ključan za balans teksture „jakog" elementa, te na kraju dolazi 4.  - „kiseli i/ili gorki" element, kojim balansiramo „slatki" element.

 

„Balans tih elemenata je osnova, ključ kvalitetnog koktela i tek kad su ti balansi postavljeni možemo kreativno graditi čitav koktel. A kreativnosti je samo nebo granica" – poručio je Grabarić.

 

U četvrtak su podijeljene i prve nagrade natjecateljima. Za najboljeg konobar manifestacije proglašena je Patricija Oblak iz Slovenije, a titulu najboljeg bariste osvojil je Leila Krasnić iz Bosne i Hercegovine. U kategoriji Chefs table bio je najbolji juniorski tim Srednje gostinske in turistične šole Radovljica iz Slovenije, a seniorski tim bio je iz City IN hotela iz Kočana u Makedoniji.

 

Nakon podjele odličja, održan je Poetica gin party s craft džinovima destilerije iz Vrgorca. Prošle godine su se okitili najboljom Gin destilerijom sa sajma u Berlinu i čak tri medalje sa GinIstre, a kažu da je to tek početak. Na Dubrovnik Royal Gourmetu predstavili su svojih pet etiketa: Poetica Origin London dry gin - fuziju borovice sa vrgorskih brda, neretvanskih citrusa s organskim certifikatom i aromatičnih biokovskih trava. Zatim bila je tu Poetica Winter Ballad gin s jestivim zlatnim pahuljicama koji svojim okusom božićnog kolača i naglašenom cimetnom notom priziva blagdanski duh. Kuaš se i Poetica Summer Sonnet, džin infuziran vrgorskom jagodom te Poetica Limited barrel aged , Old Tom stil gina koji je odležavao u bačvama vrgorske vinarije Gašpar korištenima za barikiranje njihovog Trnjka, kao i Poetica Olive infused, gin koji je službena žestica Svjetskog prvenstva branja maslina na otoku Braču.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 985
Glas Grada 984
Glas Grada 983
Glas Grada 982
Glas Grada 981
Glas Grada 980
Glas Grada 979
Glas Grada 977-978
Glas Grada 976
Glas Grada 975
Glas Grada 973
Glas Grada 974
Glas Grada 972
Glas Grada 971
Glas Grada 970
Glas Grada 969
Glas Grada 968
Glas Grada 967
Glas Grada 966
Glas Grada 965
Glas Grada 964
Glas Grada 963
Glas Grada 962
Glas Grada 961
Glas Grada 960
Glas Grada 959
Glas Grada 958
Glas Grada 957
Glas Grada 956
Glas Grada 955
Glas Grada 954
Glas Grada 953
Glas Grada 952
Glas Grada 951
Glas Grada 950
Glas Grada 949
Glas Grada 948
Glas Grada 947
Glas Grada 946
Glas Grada 945
Glas Grada 944
Glas Grada 943
Glas Grada 942
Glas Grada 941
Glas Grada 940
Glas Grada 939
Glas Grada 938
Glas Grada 937
Glas Grada 936
Glas Grada 935
Glas Grada 934
Glas Grada 933
Glas Grada 932
Glas Grada 931
Glas Grada 930
Glas Grada 929
Glas Grada 928
Glas Grada 927
Glas Grada 925
Glas Grada 924
Glas Grada 923
Glas Grada 922
Glas Grada 921
Glas Grada 920
Glas Grada 919
Glas Grada 918
Glas Grada 917
Glas Grada 916
Glas Grada 915
Glas Grada 914
Glas Grada 913
Glas Grada 912
Glas Grada 911
Glas Grada 910
Glas Grada 909
Glas Grada 908
Glas Grada 907
Glas Grada 906
Glas Grada 905
Glas Grada 904
Glas Grada 903
Glas Grada 902
Glas Grada 901
Glas Grada 900
Glas Grada 898/899
Glas Grada 897
Glas Grada 896
Glas Grada 895
Glas Grada 894
Glas Grada 893
Glas Grada 892
Glas Grada 891
Glas Grada 890
Glas Grada 889
Glas Grada 888
Glas Grada 887
Glas Grada 886
Glas Grada 885
Glas Grada 884
Glas Grada 883
Glas Grada 882
Glas Grada 881
Glas Grada 880
Glas Grada 879
Glas Grada 878
Glas Grada 877
Glas Grada 876
Glas Grada 875
Glas Grada 873/874
Glas Grada 872
Glas Grada 871
Glas Grada 870
Glas Grada 869
Glas Grada 868
Glas Grada 867
Glas Grada 866
Glas Grada 865
Glas Grada 864
Glas Grada 863
Glas Grada 862
Glas Grada 861
Glas Grada 860
Glas Grada 859
Glas Grada 858
Glas Grada 857
Glas Grada 856
Glas Grada 855
Glas Grada 854
Glas Grada 853
Glas Grada 852
Glas Grada 851
Glas Grada 850
Glas Grada 849
Glas Grada 848
Glas Grada 847
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed