20.11.2025 | Pjatance
RIČETA TJEDNA GULAŠ OD JUNEĆEG REPA
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
1 juneći rep (narezan po zglobovima)
2 manje glavice luka (sitno narezane)
1 stabljika selena (nasjeckana)
2 velike mrkve (narezane)
4–5 pica česna u ljusci
2 kikare goveđeg temeljca
2 kikare crnog vina
2 ožice konserve
1 ožica slatkog senfa s medom (ili po ukusu)
Maslinovo ulje
Komadić masla
1–2 lovorova lista
Grančica ružmarina
Sol i papar
Juneći rep narežite po zglobovima na kolutove te sa svih strana dobro posolite i popaprite.
U većoj teći zagrijte maslinovo ulje pa na jakoj vatri zapecite komade repa sa svih strana dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih i ostavite sa strane.
U istoj posudi dodajte još malo maslinova ulja i mali komad masla. Ubacite sitno narezani luk, mrkvu i selen. Dinstajte dok ne omekšaju. Zatim dodajte česan i kratko promiješajte da pusti aromu. Ulijte crno vino i kuhajte dok alkohol ne ishlapi (par minuta).
Vratite juneći rep u teću, dodajte goveđi temeljac (ili vodu i goveđu kocku) toliko da gotovo prekrije meso. Dodajte lovor i ružmarin. Zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 3 sata, ili dok meso potpuno ne omekša i počne se odvajati od kosti. Nakon oko 2 sata kuhanja dodajte konservu i slatki senf. Pred kraj kuhanja po potrebi dodatno posolite i popaprite. Poslužite uz prilog po želji, preporuka je pire, pura ili riža.
Dobar tek
