MALI OGLASI
23.06.2020 | Mate Uzinić

ONI KOJE ISUS ŠALJE Prihvaćajmo svećenike na svojim župama

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Prihvaćajmo svećenike na svojim župama
13. nedjelja kroz godinu

Isusovo evanđelje je zahtjevno. Isus to dobro zna. I on to uopće ne krije od onih koji ga žele slijediti. On nije poput onih koji da bi postigli svoj cilj govore ono što slušatelji i sljedbenici žele čuti. Današnja evanđeoska stranica, njezin prvi dio, to najbolje dokazuje. Isus kaže: „Tko ljubi oca ili majku … sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.“ Tu je zatim i govor o križu koji za njim treba nositi. I o životu koji je poradi njega potrebno izgubiti. Svatko normalan bi krenuo za svojim poslovima, odmahnuvši rukom. Mnogi su to i učinili. I danas mnogi čine. Ali bilo je i onih drugih koji su svejedno slušali Isusa. I išli za njim. Ima ih i danas. Sv. Pavao nam u Poslanici Rimljanima objašnjava da su to oni koji su, krstivši se, s Kristom odlučili umrijeti sebi i svojima, kako bi s njim mogli živjeti. Biti kršćanin znači umrijeti s Kristom. I Krista ljubiti više. Ljubiti ga više i od oca i majke, sina i kćeri, od svega i svakoga. I nositi svoj križ za njim. I s njim i zbog njega život gubiti kako bi ga u njemu mogli nalaziti. Ovo je evanđeoski paradoks koji je Isus propovijedao, ali i sam prvi živio. Zato ga možemo prihvatiti, ali i shvatiti. Pođemo li od toga da je Isus prvi nas ljubio više, a ljubio nas je i ljubi, onda možemo shvatiti i da njegov poziv na najveću ljubav prema njemu, povezan s nošenjem križa i umiranjem sebi da bismo njemu živjeli, nije poziv na umanjenje naše ljubavi prema onima do kojih nam je stalo, prema ocu ili majci, sinu ili kćer, nego na povećavanje i proširenje ljubavi koju imamo prema njima. Kad nam Isus kaže da njega ljubimo više, on nam ne kaže da oca ili majku, sina ili kćer ljubimo manje, nego da ih ljubimo u skladu s njegovim evanđeljem, da ih ljubimo onako kako je on ljubio nas. I kaže nam da se ne zaustavimo na ocu ili majci, sinu ili kćeri, nego da iziđemo iz uskih okvira svoje obitelji, da se oslobodimo sebične okrenutosti sebi i svojima, članovima svoje obitelji, ljudima svog mjesta i zavičaja, svoje nacije, svoje rase ili klase i da se u ljubavi darujemo svima. Ljubav koja Isusa ljubi služi ne samo svojima nego svima. I u tome je smisao i pravo značenje onog našega biti kršćani koje polazi od nas samih i onih koji su nam najbliži, kao što su otac ili majka, sin ili kći, naša obitelj, ali se tu ne zaustavlja. Ljubav kojom Krista ljubimo više, poziv je i poslanje koje zahvaća sve ljude ljubavlju koja služi i koja se daje, kao što je to bio slučaj i s Isusovom ljubavlju. Primjer ove širine je slučaj proroka Elizeja o kojemu je progovorio ulomak iz Druge knjige o kraljevima koji nam je prenijelo današnje prvo čitanje, a kojemu je jedna obitelj proširila svoj dom da bi u njemu ugostila Božjeg proroka. I to je za tu obitelj postao izvor blagoslova.

 

U drugom dijelu današnjeg evanđelja, blagoslov, koji je primila obitelj u Šunamu jer je primila proroka Elizeja, Isus obećava svima onima koji primaju one koji su njegovi. Iz ovog ulomka možemo zaključiti da su njegovi oni koji ga navješćuju, ali i svi oni koji su u potrebi. Ovaj drugi vid će Isus osobito naglasiti u poznatoj paraboli o Posljednjem sudu u kojoj će se prispodobiti u svima onima koji su bili gladni, žedni, stranci, goli, bolesni i zatočeni, a u kojima smo pomogli ili nismo pomogli njemu samome. Uz ovu poruku bih želio podsjetiti na važnu Biskupijsku akciju pomoći Zimbabweu: "Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi." Ovu smo afričku zemlju izabrali jer joj, za razliku nekih drugih potrebnih zemalja tog područja, do sada nikad nismo pomagali, a već duži niz godinama se bori s teškom gospodarskom i socijalnom krizom kojoj je dugotrajna suša prouzročila dodatne probleme. Prema posljednjim podacima, koje je u siječnju 2020. objavio Svjetski program za hranu (WFP), ukupno 5,5 milijuna stanovnika ruralnih područja i 2,2 milijuna stanovnika u urbanim područjima te zemlje trpi zbog ozbiljne nestašice hrane. Znam da ni nama u ovoj situaciji koju živimo nije lako, ali svejedno nismo usporedivi s njima. Ne možemo promijeniti njihovu situaciju, ali ako pokušamo nešto učiniti, ako ne ostanemo ravnodušni, samim tim smo je već promijenili. I istovremeno smo s promjenom njihove situacije promijenili sebe. I svoj odnos prema Isusu. I Isusov odnos prema nama. Današnje evanđelje ipak naglasak stavlja na onaj prvi vid, odnosno na primanje onih koji su poslani da u Isusovo ime navješćuju evanđelje. Isus svojim učenicima, riječ je o onoj dvanaestorici o čijem smo poslanju čitali prije dva tjedna i u čijem smo poslanju prepoznali i svoje kršćansko poslanje, obećava da će svi oni koji njih prime primiti njega i da oni koji prime njega, primaju i onoga koji je njega poslao. Evo Božjeg blagoslova za sve nas koji se kao kršćani osjećamo poslani. I istovremeno njegovog blagoslova za sve one kojima smo poslani. Isus ovo, potaknut i starozavjetnim slikama od kojih je jedna i spomenuti slučaj proroka Elizeja i žene Šunamke koja ga je primila u kuću, potkrepljuje govorom o plaći proročkoj za one koji primaju proroka i plaći pravedničkoj za one koji primaju pravednika. Elizej predstavlja osobito one koji su dobili poziv unutar poziva i svoj život, ostavivši sve iz ljubavi prema Isusu i njegovom poslanju poput dvanaestorice, stavili potpuno na raspolaganje Isusu i poslanju Crkve. Najvažniji dar koji oni koji su tako poslani mogu primiti nisu materijalni darovi i plaća – nitko od nas se nije odazvao ovom pozivu zbog toga i, ako slučajno netko jest grdno je pogriješio – nego prihvaćanje nas i našeg poslanja od onih kojima smo poslani, a u konačnici i samog Isusa i onoga koji je njega poslao. Riječ je ovdje ne toliko o prihvaćanju nas kao nas, nego o prihvaćanju poruke koju nosimo, a tim i Isusa Krista.

 

Osobno nemam nekih velikih negativnih iskustava na ovom području te se sa zahvalnošću sjećam svih sredina kojima sam kao svećenik, a sada i kao biskup, bio poslan i u kojima sam bio prihvaćan. Ono nekoliko negativnih iskustava koje imam su povezani uz blagoslove obitelji i loše popise ili promijenjene stanare ili, zna se i to dogoditi, s tim da je nekom jednostavno bio loš dan. Znam, međutim, za iskustvo nekih svećenika koji su prije nego li su došli u župnu zajednicu koja im je povjerena nailazili na zatvorena srca članove te župne zajednice. Nekad je možda i bilo razloga koji bi nam pomogli da to donekle razumijemo, a često ih i nije bilo. Pred nama je razdoblje svećeničkih premještaja. Zato bih želio nešto dodati i po ovom pitanju. Počet ću od toga da je te premještaje sve teže organizirati jer nas je sve manje i sve smo stariji. Zato je i sve teže zadovoljiti neke potrebe koje su neke naše župne zajednice nametnule svojim župnicima, ne vodeći računa o tome je li im to moguće ili nije. Najčešće sve mora biti kako je oduvijek bilo. Osim njih samih, naravno. Puno puta ti zahtjevi imaju malo veza s Isusom Kristom i njegovim navještajem. To je više povezano s našim običajima i zahtjevima koji iz njih proistječu, a koji u našem vremenu nemaju baš previše opravdanja. Valja reći i to da su i ti zahtjevi puno puta znak neprihvaćanja Isusa Krista i njegove poruke. Naravno, nerijetko se to sve sruči na svećenika i njegova leđa. Zato bih želio istaknuti koliko je važno da se svećenik u sredini u koju dođe osjeća prihvaćenim, u svakom smislu te riječi, a što znači i u smislu njegovog viđenja na koji je način moguće organizirati župnu zajednicu ili zajednice koje, naravno, treba proći savjetovanje u župnim pastoralnim vijećima. Razborit svećenik će na isti način prihvaćati svoje župljane i njihove potrebe te neće željeti sve okrenuti naopačke. Treba uvijek biti i kontinuiteta, ali i novosti koju evanđelje uvijek u sebi sadrži. Najlakše je nešto ukinuti, ali treba i nešto uvesti. Vraćam se na svećenika kojega nam Bog šalje kao župnika. I važnost njegova prihvaćanja. I važnosti da on prihvaća one kojima je poslan. To je ono što i Isus želi istaknuti. Zato i kaže da onaj koji prima one koje on šalje, prima i njega samoga. I primajući njega da prima onoga koji je njega poslao. Želimo li biti blagoslovljeni, važno je da se i mi uključimo u ovaj niz. Da prihvaćamo i da budemo prihvaćani, odnosno da budemo oni koji primaju Isusa, ali i oni u kojima Isus dolazi drugima, kako bi ga i oni mogli primiti. I s njim primiti i njegovu plaću, onu koja ne može propasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed