MALI OGLASI
03.07.2019 | Kultura

SLAVLJENIČKO LJETO U srijedu 10. srpnja počinju jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Autor: Libero Portal
U srijedu 10. srpnja počinju jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre
Evo kakav program donose!

PRESSICA - 70. DLJI, 03.07.2019. BY ZT - (7).JPG

 

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u srijedu, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na približno trideset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Program slavljeničke sezone javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te redatelj Paolo Magelli. Podršku su Igrama iskazali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, na konferenciji za medije u srijedu, 3. srpnja u Hotelu Excelsior.

 

Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, ove će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici „mitovi grada“. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma.

 

Sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u srijedu, 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je zasigurno jedan od najboljih europskih orkestara, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zbora Libertas i Dubrovačkog komornog zbora pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla i Folklornog ansambla Linđo.

 

PRESSICA - 70. DLJI, 03.07.2019. BY ZT - (2).JPGPRESSICA - 70. DLJI, 03.07.2019. BY ZT - (11).JPG

 

Prvi premijerni dramski naslov obljetničke godine bit će jedna od najpoznatijih tragedija velikog Williama Shakespearea „Hamlet“ u režiji Paola Magellija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na mitskom Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. Paolu Magelliju, redatelju nekih od mitskih predstava Igara poput „Feničanki“ i „Grižule“, ovo je prva režija na Igrama nakon 2006. godine kada je na Medarevu postavio „Ptice“ prema Aristofanu. Plejadi slavnih glumaca koji su na dubrovačkom Elsinoreu igrali danskog kraljevića, Danielu Dayu Lewisu, Dereku Jacobiju, Radi Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovo se ljeto pridružuje Dubrovčanin Frano Mašković.

 

- Sretan sam i uzbuđen što sam ponovno u Dubrovniku, jer su Dubrovačke ljetne igre najstariji festival u ovom obliku (s glazbom i plesom u programu) na svijetu. Igre su sigurno najinteresantniji, najdublji i najsloženiji festival te ih zbog toga vrijedi čuvati i razvijati i dalje jer su one izraz i duša zidina - poručio je redatelj Paolo Magelli.

 

U kolovozu publiku očekuje premijera „Geraniuma“ u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki „Otok“ iz zbirke „Molitva na šetalištu“ Antuna Šoljana. Usiđelicu Maru igrat će Doris Šarić Kukuljica. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno-scenskog djela „Mali princ“ u atriju

 

Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

 

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati izbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji  Vedrane Klepice i redatelja predstave. Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive u predstavi „Pod balkonima“ smještenoj u park kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu „Tko pjeva zlo ne misli“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Inspiriran scenarijem Kreša Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju „Dnevnika maloga Perice“ Vjekoslava Majera, Medvešek je režirao kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Popularna predstava „Tko pjeva zlo ne misli“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazalištu u Zagrebu prikazat će se na radost festivalske publike dvije uzastopne večeri, 21. i 22. srpnja na otvorenoj pozornici u parku Gradac.

 

Na istoj lokaciji ovog ljeta festivalska će publika gledati i predstavu „Balkanski špijun“. Legendarnu satiričnu farsu po kojoj je također snimljen kultni film, Dušan Kovačević je napisao 1983. godine, a Narodno pozorište Beograd predstavit će ovu svoju uspješnicu 16. kolovoza. U dramskom programu 70. Igara gostuju i tri monodrame koje će biti izvedene u ambijentu tvrđave Bokar, a to su mono-opera po Gogoljevoj kratkoj priči „Dnevnik jednog luđaka“ u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića, zatim virtuozna monodrama „Mistero Buffo“ prema djelu velikog talijanskog pisca i glumca, nobelovca Daria Foa, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong te monodrama „Soba za poglede“ prema tekstu Virginije Woolf – „Nova haljina“, u izvedbi Ivane Buljan Legati i režiji Marine Petković Liker, koja hrabro otvara teme unutarnje nesigurnosti. Tradicionalno, Studentski teatar LERO izvest će u kolovozu u Lazaretima svoje recentno, Gradu posvećeno, uprizorenje, predstavu „Kaplje” u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša.

 

Ljubitelje baleta na 70. Igrama očekuje balet u dva čina „Četiri godišnja doba“ u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinski teatra, čiji nastup u Dubrovniku predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj. Ekskluzivan plesni program svakako je i komad za četiri plesača „A Love Supreme“, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju slavna Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju jedan od najuglednijih europskih ansambala, belgijski Rosas.

 

Zajedničko slavlje Igara i Ansambla Lado, koji također obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja, donijet će dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine, 15. srpnja na taraci tvrđave Revelin.

 

Glazbeni program donosi velika imena i izuzetne programe, a otvorit će ga 11. srpnja veliki gala koncert Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Khatunom Mikaberidze, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Danielom Eggertom, pod dirigentskom palicom mo. Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će Beethovenovu Devetu simfoniju. U suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, uslijedit će izvedba Die Winterreise nagrađivanih i međunarodno priznatih umjetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić Kaboga.

 

Zagrebački solisti nastupit će 14. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanisticom Martinom Filjak koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Zagrebački solisti će ovim nastupom proslaviti svoj stoti nastup na ovoj manifestaciji. Uslijedit će nastupi Ansambla Esperanza, kao i Zagrebačkog kvarteta koji ove godine slavi svoju stotu obljetnicu djelovanja, a na Igrama će nastupiti s virtuoznom klasičnom gitaristicom Anom Vidović.

 

U Dvoru će koncertirati i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera i s istaknutim solistom Håkanom Hardenbergerom kojega često, zahvaljujući fenomenalnoj izvedbi i neumornoj inovativnosti nazivaju „prvim trubačem svijeta“. Orkestar će na Igrama nastupiti i s dirigentom Ivom Lipanovićem te violinisticom Katarinom Kutnar. Slavna pijanistica Yuja Wang, kojoj je ovo prvi nastup uopće u Hrvatskoj, i klarinetist Andreas Ottensamer koji je lani oduševio festivalsku publiku, izvest će zajednički program u Dvoru 6. kolovoza. Izniman interes festivalske publike uobičajen je za recitale velikog pijanista Iva Pogorelića, koji će na Igrama nastupiti i u obljetničkoj godini, i to 18. kolovoza, te izvesti Bachovu Englesku suitu br. 3, Beethovenovu Sonatu br. 11, Chopinovu Barcarollu te Preludij te Ravelovu trostavačnu kompoziciju Gaspard de la nuit. Također u atriju Kneževa dvora čut će se i Glazba dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstveni program koji publici donosi simfonije Luke Sorkočevića te svjetsku suvremenu praizvedbu Jarnovićevog koncerta br. 14 Il favori.

 

Koncert je ujedno i prilika za predstavljanje nedavno snimljenog CD-a Sorkočević 7 u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatski barokni ansambl održat će koncert uz dirigenta Hervéa Niqueta, s kojim će i kao solisti nastupiti Pavao Mašić, Laura Vadjon i Krešimir Fabijanić. U Dvoru će nastupiti i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija. Jazz poslasticu na taraci tvrđave Revelin priredit će Avishai Cohen Trio, jazz sastav poznat po nezaboravnim i neponovljivim koncertima, koji predvodi slavni basist, vokalist i skladatelj Avishai Cohen. Svjetski poznati i priznati hrvatski mladi glazbenici, violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić, nastupit će na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama 22. kolovoza.

 

U suradnji s Gradom Dubrovnikom i Star produkcijom, Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta organiziraju i spektakularni koncert talijanskog opernog pop trija Il volo, koji ove godine slavi 10 godina karijere, a na programu je 1. kolovoza ispred dubrovačke katedrale. Igre će 25. kolovoza veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico Dindo, uz još jednog Talijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina.

 

Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i suradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna. Izložbeni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara počinje otvorenjem izložbe „Lauba u Sponzi – Fascinacije“ 12. srpnja, nastavlja se 7. kolovoza u bivšoj uljari Radeljević otvaranjem izložbe „Susret u depou III“ dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić, a posvećena upravo Igrama, treća će ovoljetna izložba biti ona Marka Ercegovića „Iza Igara“ kojom će autor fotografijom zabilježiti zanimljiva, inače publici nevidljiva, zakulisna događanja iz procesa nastajanja festivala.

 

U sklopu popratnog programa „Ključevi od Grada“ namijenjenog razvoju publike, festivalsku publiku očekuju brojni različiti sadržaji, uključujući i premijeru dokumentarnog filma povodom 70 godina Igara u dva nastavka „Grad od Igara, Igre od Grada“ autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih ljetnih igara te trodnevni simpozij „Future ofAmbience“ koji Dubrovačke ljetne igre organiziraju povodom 70. godišnjice svog istraživanja ambijentalnosti i site-specific izvedbi unutar dvogodišnjeg projekta pod naslovom Future Epics koji se bavi razvojem novih pristupa kulturnoj baštini, a podržan je od strane Europske komisije unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura. Predstavljanje knjige „Grad-pozornica Georgija Para“ urednika Hrvoja Ivankovića uz prikazivanje dokumentarnog filma „Georgij Paro – Pospremanje“ Lade Džidić Barić posvećenog velikom redatelju Georgiju Paru održat će se u Sponzi, dok će se interaktivna izvedba „Grad govori Držića“ održati u jednom od omiljenih lokala dubrovačkih umjetnika, Lučijevoj Libertini. U sklopu popratnog programa 70. Igara održat će se i promocija knjige „Anamnesis - Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ autorice Sandre Uskoković.

 

U sklopu obilježavanja Orlandove godine, a u okviru „Ključeva od Grada“ za djecu i mlade, besplatna izvedba lutkarske predstave talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio „Bijesni Orlando“, zabavit će najmlađu publiku na taraci tvrđave Revelin. U sklopu dječjeg dijela popratnog programa održat će se radionice za djecu „Kako nastaje predstava“ i „Video igre“ te radionica za mlade „Anatomija srama“, a Jasna Held će djeci kao i prošle godine pripovijedati najljepše priče iz dubrovačkog kraja, ovaj put u vrtu Biskupskog sjemeništa na Jezuitima.

 

- Jubilarne 70. Igre mogu se ove godine pohvaliti rekordnim planiranim budžetom od 19 milijuna kuna, što je čak 5 milijuna kuna više od prošlogodišnjeg plana. Zahvala za ovo povećanje ide prvenstveno Gradu Dubrovniku koji time potvrđuje festivalsku obljetnicu kao kapitalni kulturni i društveni interes grada, ali i vjernim sponzorima i donatorima Mastercardu, Hrvatskoj elektroprivredi, Tele2, Krašu, Fordu, Zakladi Caboga Stiftung i brojnim drugim uglednim partnerima. Važan udio povećanja sredstava čine i novi sponzori poput Coca-Cole, Tekstilprometa, Orbica kao i sredstva povučena od EU fondova – zaključila je Ivana Medo Bogdanović.

 

Povodom značajnog jubileja, Igre će provoditi nagradnu igru „70 nagrada za 70 godina Igara“ koja će trajati tijekom cijele festivalske sezone, na način da svaka kupljena ulaznica sadrži kupon za nagradnu igru u kojoj se sudjeluje ubacivanjem kupona na za to predviđena mjesta. Izvlačenje dobitnika održat će se 25. kolovoza. Igre su i ove godine svojoj publici osigurale brojne popuste i povoljne paket ponude te atraktivne festivalske suvenire. Kupnjom Mastercard ® i Maestro ® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na suvenire. Kupnjom ulaznica za 2 dramske, odnosno 3 glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za jedan reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru. Kupovina ulaznica moguća je preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na lokacijama izvođenja programa, dva sata prije najavljenog početka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed