MALI OGLASI
08.07.2020 | Kultura

PREDSTAVLJEN PROGRAM U petak počinju 71. Dubrovačke ljetne igre

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
U petak počinju 71. Dubrovačke ljetne igre
U 47 dana trajanja, Igre će vjernoj publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika

Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre održat će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera u Hrvatskoj i svijetu te financijskih posljedica pandemije. U 47 dana trajanja, Igre će vjernoj publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, kazali su intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović i pomoćnik za dramski program Saša Božić na konferenciji za medije u srijedu, 8. srpnja u palači Sponza, dok su podršku festivalu iskazali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

 

 

- Izuzetno sam ponosna što će se 71. Igre održati, i to prvenstveno zahvaljujući potpori ministrice Obuljen Koržinek koja je imala viziju i želju da se festival održi. Stoga, tijekom pandemije nismo spavali, već smo na relaciji Dubrovnik - Zagreb konstruktivno razgovarali o novim oblicima i modalitetima koji bi trebali obilježiti ovogodišnje Igre. Bili smo puni nade da će se to dogoditi i eto nas, danas smo ovdje. Jedan smo od rijetkih festivala koji će se ipak održati i moramo biti toga svjesni i ponosni na tu činjenicu – naglasila je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

 

 

Podizanjem zastave Libertas na tvrđavi sv. Ivan svečano će biti otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre u petak, 10. srpnja u 21 sat u Gradskoj luci Dubrovnik. Tom prigodom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

 

 

- Vidjet ćemo Negromanta koji dolazi u Grad te se bez obzira na trenutačnu epidemiološku situaciju događa negromancija - Igre su otvorene. Negromant se pojavljuje te budi Grad i ljude –naglasila je redateljica Svečanog otvaranja Marina Pejnović govoreći o konceptu ceremonije. Prvi premijerni dramski naslov bit će “Mara i Kata”, autorski projekt Saše Božića inspiriran popularnom emisijom „Na posjedu u kundurica“ Petra Kušelja emitiranoj na Radio Dubrovniku te knjigom „Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić. Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata, sa Svete Marije odvest će publiku na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena.

 

 

Krajem srpnja publiku očekuje i premijera paripatetičke predstave „Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa“ u zajedničkoj režiji Dore Ruždjak Podolski i Marine Pejnović koju je dramaturg Hrvoje Ivanković sadržajno bazirao na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika. Glavni prizori u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla kojeg čine Nikša Butjer, Glorija Dubelj, Andrej Kopčok, Iva Kraljević, Lujo Kunčević, Romano Nikolić, Doris Šarić Kukuljica, Dražen Šivak, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Maro Martinović i Šimun Stanko, odvijat će se na tri lokacije: Pustijerni, Mrtvom zvonu i Na Andriji.

 

 

U kolovoz Igre ulaze s još jednom premijerom, glazbeno-scenskim djelom za djecu i mlade „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja“ na igralištu Collegiuma Ragusinum, u režiji Helene Petković, nastaloj u koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića, prema publikaciji Dubrovačkih muzeja autora Aleksandre Piteše i Ivice Kipre. Glazbu za predstavu skladao je Ivan Končić, dok će komornim orkestrom sastavljenim od ponajboljih dubrovačkih glazbenika na izvedbama ravnati Franko Klisović. Festivalska će publika ovog ljeta moći pogledati i Držićevu „Grižulu“ u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec u parku Gradac od 20. kolovoza. Predstava je to koja nastaje u sklopu projekta “Future Epics” sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, a u kojoj će uz Festivalski dramski ansambl kojeg čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić te Boris Barukčić sudjelovati i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Dramski program 71. Igara uključuje i gostovanja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom „Tri sestre“, autorskim projektom Bobe Jelčića prema Čehovu, te hvaljene predstave „Tko se boji Virginije Woolf?“ Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. U suradnji sa Splitskim ljetom na Igrama će gostovati i predstava „Marta i sedam strahova“ u produkciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra u suradnji s udrugom BoliMe prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Natalije Manojlović te  predstava „Gore“ Zagrebačkog plesnog ansambla kroz Plesnu mrežu Hrvatske. Za najmlađu publiku, Igre u atrij Interuniverzitetskog centra donose i dvije predstave Gradskog kazališta lutaka u Splitu, “Domaše” Ane Marije Veselčić u kooprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu te “Stonogu Gogu” prema tekstu Adrijane Grgičević u kooprodukciji s Teatrom Poco Loco.

 

 

Ukoliko epidemiološka situacija dopusti, publika će vidjeti i plesnu predstavu „Zagrljaj“ koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju „crni“ ili „afrički pogled“ kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva, te predstavu “Intimnost”, autorski rad Biljane Srbljanović i Andreja Nosova u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, a u sklopu europskog projekta “Future Epics”.

 

 

Glazbeni program 71. Igara ovo ljeto ponosno nose ugledni hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a otvorit će ga već u subotu 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom “Spomenik Beethovenu” u atriju Kneževa dvora. Osim što je jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih glazbenika kojemu je 2015. godine uručena nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine, Jurinić je i pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine, a lani je za svoj festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem nagrađen nagradom Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom program prošlogodišnjih jubilarnih 70. Igara. Uz Beethovenu Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori koji je prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate, Aljoša Jurinić izvest će i djela Schumanna i Mendelssohna skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu.

 

 

Festivalskoj publici će se predstaviti i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, kojeg čine violinistica Eva Šulić, čelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković, dok će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić u Kneževom dvoru izvesti Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz nastup udaraljkaša Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mladih plesača Viktorije Bubalo i Šimuna Stankova. Ispred crkve sv. Ignacija nastupit će Papandopulo kvartet kojeg čine saksofonisti Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji veliku važnost pridaju promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora pa su tako i ovom prigodom na programu njihovog koncerta skladbe Borisa Papandopula, Gorana Tudora i Petra Obradovića. Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u parku Gradac pod dirigentskom palicom mlade talijansko-turske dirigentice Nil Venditti uz pijanista Marijana Đuzela zasigurno će, s repertoarom na kojem su Beethovenov Carski koncert te Simfonija br. 1, biti prava i prigodna glazbena poslastica povodom 250. obljetnice rođenja ovog slavnog skladatelja. Publiku očekuje i glazbeni program Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung, kao večer komornih djela posvećena dubrovačkim glazbenicima. Istaknuti umjetnici, mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić, zajednički će nastupiti u atriju Kneževa dvora, te uz izvedbu španjolskihmajstora, i praizvesti Pjesmice s dna škrinje Zorana Juranića, dok će se za svečano zatvaranje 71. Igara 25. kolovoza ispred Katedrale, pod pokroviteljstvom Mastercarda, pobrinuti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović uz nastup svjetskih opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

 

 

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu ove godine publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo nastupima na pozornici u parku Gradac te Ženska klapa FA Linđo koncertom u atriju Kneževa dvora kojim će obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu postojanja.

 

 

Ovogodišnji popratni program Igara donosi tradicionalnu besplatnu projekciju domaćeg filma pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran te filmsku projekciju i predavanje Hrana kao slasni ''privolitelj'' Udruge Kinookus u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, dok će u atriju palače Sponza biti otvorene izložbe dubrovačkih umjetnika: „Horizont sjećanja“ Ivane Dražić Selmani 12. srpnja, „Time out“ Viktora Daldona 11. kolovoza te Igora Hajdarhodžića „Dubrovnik plovi“ na platou u Lazaretima 25. srpnja.

 

 

Osvrćući se na ovogodišnju financijsku situaciju, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović kazala je kako je trenutni proračun 71. Igara za gotovo 60% manji od prvotno planiranog i usvojenog proračuna i iznosi 6,5 milijuna kuna.

 

 

- Festival će se ovo ljeto morati održati sa značajno smanjenim sredstvima od prihoda od ulaznica i najmova i bez financijske potpore turističkih zajednica, međutim uz snažnu potporu sponzora i donatora koji su poduprli Igre sa skoro 2 milijuna kuna. Posebno zahvaljujem zakladi Caboga Stiftung, Mastercardu, OTP banci, HEP-u, ALH, Tele2, Krašu i Coca-Coli na njihovim tradicionalnim potporama, kao i novom partneru Igara Eurohercu, bez kojih realizacija ovoljetnih Igara ne bi bila moguća. Manji proračun utječe kako na program tako i na organizacijske aspekte no veliki je uspjeh to što će festivala uopće biti - naglasila je Medo Bogdanović.

 

 

Dubrovačke ljetne igre poštivat će preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svih festivalskih događanja, a to isto se moli gledatelje. Za svaku izvedbu vodit će se evidencija osoba koje sudjeluju u programu kao i evidencija gledatelja od kojih će se već pri kupnji ulaznica zatražiti da ostave svoje ime, prezime i kontakt broj. Festivalske blagajne će imati postavljene zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te će se osigurati beskontaktno plaćanje. Sva sjedeća i stojeća mjesta će biti označena i međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, poštivat će se i preporučena udaljenost od 4 metra između publike i izvođača na sceni. Gledateljima će biti dostupna dezinfekcijska sredstva, a preporučuje se i korištenje zaštitnih maski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed