21.02.2021 | Recept dana
ZIMSKO JELO Fondue od sira - za sve obožavatelje rastopljenog sira

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: dvije pice česna, pola litre bijelog vina, muškatni oraščić, papar, po 20 deka topivog sira poput cheddara i ementalera, ožica gustina, tri ožice vode, kupica rakije, kruh narezan na kocke veličine od oko 2,5 cm, štapići za ražnjiće.
Teću iznutra istrljajte česnom pa ga ostavite unutra. Nalijte vino i zagrijte ga. Izvadite česan, a vino začinite muškatnim oraščićem i crnim paprom. Postupno stavljajte sir u teću pa ga miješajući rastopite na umjerenoj vatri. Potom malo pojačajte vatru i miješajte dok se ne pojave mjehurići. Gustin izbatite u malo vode, dodajte ga mješavini od sira i miješajte dok se ne pojave lagani mjehurići i na vrhu se napravi tanak mliječni tekući sloj. Umiješajte rakiju.
Teću stavite na stol iznad izvora topline, a kockice kruha poslužite odvojeno. Nabodite kockice kruha štapiće ili pantarule, umočite u fondue pa gustajte!