24.01.2023 | Recept dana
ZASLADITE DAN Pita od borovnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Sastojci za tijesto: 20 deka oštrog brašna i 20 deka glatkog, 7 deka cukara, prstohvat soli, 25 deka narezanog hladnog masla, pola deca-dec hladne vode, jaje, ožica slatkog vrhnja.
Priprema tijesta: U većoj zdjeli pomiješajte brašna, cukar i sol. Dodajte narezano hladno maslo i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture. Hladnu vodu postepeno dodavajte smjesi s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode i sjedinite sastojke. Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite par puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta. Jedan dio tijesta izvadite i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja. Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine. Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega. Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadjev.
U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u frižider.
U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, cukar i kukuruzni škrob. Nadjev stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite sve u frižider. Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice. Izvadite pitu iz frižidera pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite.
Zagrijte špaher na 200 stupnjeva. Premažite pitu pripremljenom smjesom od jaja i vrhnja. Stavite u špaher na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje. Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite. Uslast!