11.11.2020 | Recept dana
ZA PASTU, RIZI, NJOKE, PIRE... Lijepi toć od sjeckanog mesa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: kilo lijepog komada junetine, kilo luka, dvije-tri mrkve, rog paprika, par pica česna, 2 deca bijelog vina, konserva, litra goveđeg temeljca, lovorov list, petrusin, ulje za priganje, začini po volji - sol, papar, vegeta, mljevena slatka paprika, klinčić...
Junetinu izrežite na male kockice, trebat će vremena, ali bit će vam drago kasnije. U par navrata okrenite je na vrelom ulju da se malo sa svih strana zapeče. Iskrenite je u zdjelu, a na tom ulju dobro izdinstajte sitno nasjeckan luk, dok požuti i ne raspadne se, dolijevajte temeljcem da ne zagori. Dodajte sitno isjeckanu mrkvu, papriku i česan pa miješajte dok se sve ne poveže i povene. Sad vratite meso, promiješajte i dodajte dvije ožice konserve. Ulijte vino i pustite da se malo krčka, pa kad počne isparivati, dodajte preostali temeljac, lovorov list i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri idućih sat, sat i po, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja začinite i ubacite sitno sjeckani petrusin.
Uslast!