23.02.2021 | Recept dana
ZA LJUBITELJE MESA Popularne švedske mesne okruglice

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: kilo miješanog mljevenog mesa, 1 sitno sjeckani luk, dvije pice česna, 10 deka prezle, 6 ožica punomasnog mlijeka, jaje, sol i papar.
Sastojci za toć: ulje za priganje, dva deca punomasnog vrhnja za kuhanje, komadić masla (oko 5 deka), četiri ožice brašna, dva deca povrtnog temeljca, dvije male ožice sojinog umaka, jedna mala ožica Dijon senfa.
Priprema: U meso dodajte sitno sjeckani luk, česan, prezlu, jaje i pomiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom. Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite ih na čisti pjat, poklopite i čuvajte u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja. U vruće ulje dodavajte mesne okruglice, kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte špaher na 180 stupnjeva i pecite ih 30 minuta. U tavi rastopite maslo. Dodajte brašno i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac i nastavite miješati. Dodajte vrhnje, sojin umaka i Dijon senf. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati. Poslužite okruglice uz taj toć.