09.11.2023 | Recept dana
UVIJEK USPIJEVA Mekana, mirisna i sočna pita od jabuka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Prhko tijesto: 400 grama brašna, 100 grama cukara, 200 grama hladnog masla, vanilin šećer, dva žumanjka, dvije ožice milerama, prašak za pecivo, prstohvat soli
Nadjev: 800 grama jabuka, kanjela, burbon vanilija, cukara po želji (ovisno koliko su vam jabuke slatke)
Zamijesite tijesto u mikseru ili ručno - brašno, cukar, sol, prašak za pecivo prvo pomiješajte s maslom narezanim na kockice, dodajte vaniliju, sol, žumanjke i mileram pa umijesite što brže prhko tijesto da se maslo ne ugrije. Stavite ga u prozirnu foliju pa u frižider na pola ure, ili u zamrzivač na desetak minuta dok pravite nadjev.
Jabuke naribajte i začinite. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljajte i stavite u kalup, preko stavite jabuke i poravnajte. Drugi dio razvaljajte i izrezujte trakice pa "pletite" po jabukama kao mrežu. Ako nemate vremena, možete samo prebaciti gornji dio tijesta preko jabuka i nabosti pantarulom par puta.
Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, da pita dobro porumeni. Po potrebi smanjite temperaturu (sve ovisi o špaheru).
Pitu režite mlaku i poslužite sa šlagom i sladoledom od vanilije. Uslast!