15.11.2023 | Recept dana
USLAST! Punjene gljive - brzo se naprave, još brže nestaju!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: pola kila većih šampinjona, dvije ožice masla, dvije pice česna, protisnute, šaka krušnih mrvica, sol, papar, malo korjenastog povrća po želji, šaka naribanog parmezana, 10 deka krem sira, dvije ožice svježeg petrusina, nasjeckanog na sitno.
Zagrijte špaher na 200 stupnjeva, namastite pleh za pečenje. Gljivama uklonite donji dio i sitno ih nasjeckajte, a otvorene klobuke poslažite na lim za pečenje udubljenim dijelom prema gore. U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslo. Dodajte nasjeckani donji dio gljiva i kuhajte dok voda ne ispari. Dodajte česan i nasjeckano povrće i kuhajte minut, dva, a zatim dodajte krušne mrvice i pustite da se malo zapeku, oko tri minute. Posolite i popaprite. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. Malo ohlađenu smjesu prebacite u veliku zdjelu i dodajte parmezan, krem sir i petrusin. Posolite i popaprite. Klobuke gljiva napunite nadjevom i pospite s još parmezana. Pecite u špaheru dok gljive ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lijepu boju, oko 20 minuta. Prije posluživanja ukrasite svježim petrusinom. Uslast!