09.04.2024 | Recept dana
USLAST! Domaći soparnik iz špahera
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Potrebni sastojci: 25 deka glatkog brašna, pola male ožice soli, 2 ožice maslinovog ulja, 120 do 130 ml tople vode, 40 deka stare blitve, ožica sjeckanog petrusina, glavica luka, za premaz dvije pice česna i još malo maslinova ulja, papar sol
Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 2 djela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji minimalno uru. Dok tijesto odmara pripremite nadjev. Blitvu operite i svaki list dobro osušite krpom. Odrežite središnju bijelu žilu, a zeleni dio narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckani luk, nasjeckani petrusin, maslinovo ulje i sve začinite. Špaher zagrijte na 250 stupnjeva. Pola tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 2 do 3 milimetra. Razvaljano tijesto stavite na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i poklopite ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolajte krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodite pantarulom. Smanjite temperaturu špahera na 200 stupnjeva i pecite soparnik 20 do 25 minuta. U 2 ožice maslinovog ulja dodajte 2 pice protisnutog česna. Gotov soparnik prelijte pripremljenom mješavinom. Izrežite na rombove i poslužite toplo. Uslast!