12.02.2021 | Recept dana
UGRIJAT ĆE VAS Zimsko jelo na ožicu: Bijeli kupus s povrćem i pancetom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: dvije glavice luka, glavica kupusa, dvije-tri patate, dvije-tri mrkve, komadić korijena celera, par pica česna, konserva, ožica svinjske masti, petrusin, sol, papar, vegeta, mljevena slatka paprika.
Na svinjskoj masti prodinstajte luk i mrkvu, dodajte pancetu (možete u većim komadima, možete isjeckati na komadiće, u tom slučaju kuhat ćete kraće), posolite, popaprite, a kad sve povene i požuti ubacite česan i celer na kockice, ožicu konserve i podlijte malo vodom. Kad ispari dodajte gratani kupus i dinstajte uz često miješanje i dolijevanje vode, oko pola ure - 45 minuta. Dodajte patate na kockice i dolijte vode da pokrije povrće i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dvadesetak minuta ili dok povrće ne omekša, a sve se lijepo poveže. Pred kraj kuhanja dodajte vegetu, papriku, sjeckani petrusin i soli ako još treba. Uslast!