06.01.2021 | Recept dana
TRADICIONALNI SPECIJALITET Galette Des Rois: recept za kolač koji se jede na Sveta tri kralja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenoj aromatiziranom pastom od mjendula.
Treba vam pakiranje gotovog lisnatog tijesta podijeljenog u dva komada
Za nadjev: 100 grama sitno mljevenog mjendula, 100 grama cukara, prstohvat soli, korica od pola neprskane naranče, 100 grama masla sa sobne temperature, 2 velika jaja, 2 čajne žličice ruma, par kapi ekstrakta mjendula.
Za glazuru: žumanjak i žlica mlijeka
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke pa umiksajte maslo, dodajte jaja, rum i aromu mjendula, pokrijte smjesu i stavite je u frižider. Za to vrijeme razvaljajte lisnato na dva kruga promjera oko 25 cm. Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u frižider na pola sata. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite mjendul u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta. Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove vodom kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja. Tako pripremljeni kolač vratite u frižider na pola sata. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka te pantarulom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača. Pecite na 180 oko pola ure, dok tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima.