31.10.2023 | Recept dana
NEŠTO TOPLO NA OŽICU Klasik koji nikad ne dosadi: Leća s pancetom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Treba vam: po kila leće, komadić pancete, glavica luka, dvije mrkve, dvije patate, komadić celera (korijena), petrusin, litra temeljca ili razmućena kocka, konserva (ožica-dvije), dvije-tri pice česna, komadić masla i ulje za priganje.
Prvo leću prokuhajte i procijedite. Povrće i pancetu nasjeckajte na kockice. U istoj teći na maslu i ulju prvo dinstajte luk, dodajte nasjeckanu pancetu i česan, pa kad povene i zavonja dodajte mrkvu pa malo iza celer i patatu na kraju. Umiješajte konservu. Kad se sve poveže, dodajte prokuhanu leću pa još malo dinstajte. Zalijte vrelim temeljcem i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri cca po ure. Začinite pred kraj kuhanja po volji (sol, papar, vegetu, mljevenu papriku - što koristite inače) i nasjeckani petrusin. Uslast!