Pasta s kozicama je ukusno mediteransko jelo koje spaja delikatni okus morskih plodova s bogatim i aromatičnim umakom. Obično se priprema s tjesteninom poput špageta, tagliatella ili linguina, a glavna zvijezda su svježe ili zamrznute kozice koje se kratko sotiraju na maslinovom ulju. Umak često uključuje češnjak, bijelo vino, maslac, limunov sok, peršin i ponekad vrhnje za kuhanje, ovisno o varijanti. Kozice se lagano pirjaju da ostanu sočne i mekane, a cijelo jelo ima laganu, ali izrazito aromatičnu notu.
SASTOJCI:
- špagete
- 4 žlice maslinovog ulja
- malo češnjaka
- 200 g kozica
- 1 dl bijelog vina
- 2 dl pelate
- 4 dl vrhnja za kuhanje
- vlasac
- peršin
- sol, papar
- malo vegete po želji
PRIPREMA:
Stavit posoljenu vodu da kuha za špagete, za to vrijeme pripremamo umak.
Na maslinovo ulje stavimo malo češnjaka i pola kozica i kratko ih prepržimo, dodamo bijelo vino i ostavimo da ishlapi alkohol.
Zatim dodajemo pelate i kuhamo dok se na raspadnu, 3-4 minute. Začinimo sa soli, paprom i malo vegete.
Kada se rajčica raspala, dodamo vrhnje za kuhanje i ostatak kozica, nasjeckani svježi vlasac i peršin. ostavim jos koji minut na vatri da se umak zgusne.
Skuhane špagete dodamo u umak i ostavimo tako minut, dva do posluživanja.