03.04.2025 | Recept dana
PUNJENI MEKI JASTUČIĆI Gyoza: Popularno japansko jelo koje se može poslužiti kao prilog ili cjeloviti obrok

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
SASTOJCI:
TJESTENINA:
240 g glatkog brašna
TIJESTO:
Brašno prosijati, a u 120 ml vruće vode dodati sol i dobro promiješati kako bi se sol otopila.
Lagano dodavati vodu u brašno i neprestano miješati.
Kada dodate svu vodu, prebacite tijesto na radnu površinu, i rukama zamijesite čvrsto tijesto.
Mijesite ga najmanje 10 minuta, kako bi postalo elastično.
Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.
Kada se tijesto odmorilo, podijelite ga na 8 jednakih kuglica.
Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi osušilo.
Kuglicu koju ste uzeli, lagano stanjite valjkom za tijesto, a zatim provucite kroz valjak za tjesteninu, od najvećeg prema najmanjem otvoru.
Tanki listi posipajte s malo gustina, pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8 - 10 cm.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto.
Izrezanu tjesteninu čuvajte pod kuhinjskom krpom kako se ne bi osušila dok pripremite nadjev.
U zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, naribani kupus, mladi luk, češnjak, đumbir i sve ostale začine.
PUNJENJE GYOZE:
Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine i na sredinu stavite žličicu nadjeva.
S vrlo malo vode namočite rub tjestenine, pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite.
Krenite od sredine prstima lagano preklapati tjesteninu kako bi donili dojam nabora - plisse.
Na rubovima čvrsto pritisnite tjesteninu kako se ne bi odljepila.
TERMIČKA OBRADA:
U dubljoj širokoj tavi zagrijte 2 - 3 žlice ulja.
Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da ravna strana bude na ulju, i pržite ih.
Kada postanu zlatne i hrskave, dodajte 60-70 ml vode (ili povrtni temeljac) i odmah poklopite.
Kuhajte dok sva tekućina ne ispari - oko 2 - 3 minute.
Tada maknite poklopac i kratko još pržite.
GYOZA UMAK:
Pomiješajte sve sastojke i prebacite ih u zdjelicu za posluživanje.
Gyoze poslužiti po 6 komada u porciji uz Gyoza umak.