09.01.2024 | Recept dana
POPULARNO PECIVO! Mliječni kruh s maslom i česnom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Sastojci: 600 grama brašna, 2 paketa instant kvasa, mala ožica soli, 2,5 deca punomasnog mlijeka, 1,6 deca punomasnog vrhnja, tri ožice meda, 10 ožica masla, 1 jaje, 2-3 pice česna, 35 grama svježe naribanog parmezana, 3 ožice nasjeckanog začinskog bilja po želji
Postupak: U velikoj zdjeli pomiješajt brašno, kvas i sol. Dodajte toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 ožice masla. Miksajte 4-5 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat. U međuvremenu pomiješajte ostatak masla sobne temperature, sjeckani česan, parmezan i začinsko bilje s malo soli. Premjestite tijesto na radnu površinu i izrežite ga na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljajte u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedite četvrtinu smjese od masla i česna, a zatim tijesto prerežite uzdužno na 3 trake. Izrežite trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složite svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi. Ponovite s preostala 3 komada tijesta pa složite dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazani kalup za kruh ili kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata). Pokrijte posudu plastičnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrijte špaher na 175 stupnjeva pa pecite kruh dok ne porumeni, 30 do 40 minuta. Ostavite u plehu 5 minuta, a zatim ga pažljivo izvadite. Premažite ga s rastopljenim maslom i pospite krupnom morskom soli. Uslast!