13.01.2022 | Recept dana
MLJAC! Ukusne lepinje s česnom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Priprema se od dizanog tijesta, peče na vrućoj tavi bez ulja i na kraju prelije otopljenim maslom u koji se ranije stavio nasjeckani česan.
Treba vam: 25 deka brašna, pola grčkog jogurta, 100 g masla, 125 ml mlake vode, prstohvat cukara, prstohvat soli, jedan suhi kvas, 4 pice česna, malo sjeckanog petrusina.
Postupak pripreme: Najprije pomiješajte kvas sa cukarom i vodom, neka odstoji 15-ak minuta. Maslo rastopite u tavi pa dodajte nasjeckani česan. U kvas potom dodajte dvije ožice masla sa s česnom i sve ostale sastojke osim petrusina. Zamijesite tijesto i ostavite ga neka se diže na toplom mjestu pola sata.
Tijesto nakon toga premijesite i podijelite na šest dijelova od kojih oblikujte loptice. Ostavite neka se diže još 15 minuta. Svaki komad razvaljajte na debljinu nekih pola centimetra. Potom ostavite neka stoji još 15 minuta.
Zagrijte tavu da bude vruća (bez dodavanja ulja) i pecite lepinje dvije do tri minute sa svake strane. Kad su gotove, premažite ih otopljenim maslom i česnom pa pospite sjeckanim petrusinom.