02.04.2025 | Recept dana
MEDENA TORTA Ruski medovik: Graciozna torta za koju vam ne treba puno sastojaka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Sastojci za tijesto:
- 450 g brašna
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 85 g meda
- 3 jaja
- 5 g sode bikarbone
Sastojci za nadjev:
- 500 ml kiselog vrhnja
- 250 ml vrhnja za šlag
- 170 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U vatrostalnoj zdjeli tucite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac i med pa sve zajedno miješajte na pari drvenom kuhačom dok se maslac i šećeri ne rastope.
3. Skinite smjesu s vatre.
4. Dodajte sodu bikarbonu u smjesu i dobro promiješajte.
5. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Na pobrašnjenoj podlozi izradite smjesu u glatko tijesto pa ga podijelite na osam jednakih dijelova.
7. Svaki dio razvucite u krug te odrežite na iste dimenzije promjera 18 centimetara. Izbodite tijesto po površini vilicom.
8. Svaki komad izvučenog tijesta stavite peći u pećnicu na sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite.
9. Ispecite i komadiće preostalog tijesta. Tu će vam trebati nešto manje vremena za termičku obradu. Kad se pečeni komadići tijesta ohlade, sameljite ih u blenderu u fini prah te ostavite sa strane.
10. Za nadjev: mikserom istucite vrhnje za šlag sa šećerom i ekstraktom vanilije. U dobivenu smjesu ručno umiješajte kiselo vrhnje.
11. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri žlice nadjeva, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak nadjeva premažite preko dobivene torte te je posipajte prahom od pečenih ostataka tijesta.
12. Stavite tortu u hladnjak preko noći da se stisne. Poslužite je dobro ohlađenu. Dobar tek!