03.01.2021 | Recept dana
JEDNOSTAVNO JE Dobar tek uz klasičnu tjesteninu sa sirom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Većina nas ima nekoliko omiljenih namirnica koje bismo mogli jesti iznova i iznova. Tjestenina i sir vrlo su vjerojatno visoko na spomenutoj listi namirnica, a daleko od njih nisu ni grčki jogurt i maslac, koji baš sve učini slađim.
Osim što je ovo jelo jednostavno i sadrži nam dobro poznate sastojke, ono je i brzo gotovo, a u njemu će uživati svi i mladi i oni nešto stariji.
Sastojci:
-500 g tjestenine
-2 žlice maslaca
-2 žlice brašna
-1 žlica soli
-1 žlica papra
-500 ml mlijeka
-130 g naribane gaude ili cheddara
-200 g grčkog jogurta
-2 žlice krušnih mrvica
-1/8 žličice crvene paprike
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. U veći lonac ulij vodu, posoli ju i pričekaj za zakipi. Zatim dodaj makarone i kuhaj ih dok ne omekšaju. Nemoj ih prekuhati! Ocijedi tjesteninu i stavi ju u hladnu vodu da se ne slijepi.
2. U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno, sol i papar. Promiješaj da nastane gusta smjesa.
3. Polako ulijevaj mlijeko. Prvo dodaj polovicu pa dobro promiješaj i zatim dodaj ostatak. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, često miješaj, dok se ne zgusne i dok ne vidiš mjehuriće uz rub lonca. Nemoj dopustiti da umak prokuha.
4. Dodaj u nju zatim naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i ne stvori gusti umak. Umiješaj grčki jogurt. Kuhane makarone dodaj u umak pazeći da svi budu prekriveni umakom.
5. Izlij makarone s umakom u prethodno podmazani lim za pečenje, rasporedi ih ravnomjerno i prelij preko njih preostali umak iz lonca.
6. Pomiješaj krušne mrvice i papriku u manjoj zdjelici te ih ravnomjerno pospi po vrhu tjestenine.
7. Stavi u pećnicu i peci na 220 stupnjeva oko 15 minuta dok vrh makarona i krušne mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju.
8. Posluži vruće. Ako želiš nešto pikantniju verziju, papar zamijeni kajenskim paprom.
Dobar tek!