04.04.2025 | Recept dana
JEDNOSTAVNA PRIPREMA I BOGAT OKUS Banana kruh: Sočan, ukusan i jednostavan za pripremu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Iako se često smatra kolačem, banana kruh tradicionalno spada u kategoriju brzih kruhova (quick bread), jer ne zahtijeva dizanje tijesta. Prvi recepti za banana kruh pojavili su se u Americi početkom 20. stoljeća, kada su prašak za pecivo i soda bikarbona postali široko dostupni. Danas je popularan diljem svijeta zbog svoje jednostavne pripreme i bogatog okusa.
U nastavku vam donosimo recept za savršeni banana kruh.
SASTOJCI:
- 3 zrele banane
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 50 g maslaca ili margarina
- 1 i pol šalica (šalica 3 dcl) glatkog brašna
- 1 šalica šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- po želji kokos, orasi, čokolada i sl.
PRIPREMA:
- Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
- U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i otopljeni maslac. Sve zajedno dobro izmiješajte.
- Zatim u to dodajte brašno, šećer i sodu bikarbonu. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte pjenjačom.
- Po želji dodajte kokosa, čokolade, oraha ili suhog voća.
- Pleh obložite masnim papirom za pečenje, smjesu izlijte i malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Probajte sa čačkalicom, jer kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha.