11.01.2024 | Recept dana
DOMAĆE JE NAJBOLJE Slana peciva sa šunkom i sirom
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Slana peciva sa sirom i šunkom uvijek su dobra ideja za doručak, večeru, marendu na poslu ili pak klincima za školu. Jednostavno ih je napraviti i prava je grehota ne isprobati!
Za tijesto: 1 kg glatkog brašna, 1 svježi kvas, 2 deca toplog mlijeka, sol, ulje, 4 deca vode
Nadjev: 15 dkg šunke, 15 dkg sira, (naribano), 3 žlice kiselog vrhnja, vlasac.
Priprema: U toplom mlijeku razmutiti kvas. Pustite da se diže nekih pola sata. U brašno dodati sol, ulje i kvasac. S vodom zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti da se diže na toplome još sat vremena. Tijesto podijeliti u pet kugli iste veličine, razvaljati ih i izrezati na četvrtine. Staviti mješavinu nadjeva i poklopiti u oblik po želji - možete ih zarolati kao kroasane, ali onda trebate tijesto razrezati na trokute. Možete ih nadjenuti i kao male pancerotice ili kao buhtlice. Na vama je odabrati. Staviti u pleh obložen papirom za pečenje i premazati žumanjkom. Po želji, peciva posuti sezamom. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
Savjet: Igrajte se s nadjevom. Umjesto vrhnja možete staviti pelate i origano za pizza peciva!