10.04.2025 | Recept dana
BEZ TJESTENINE Lazanje od tikvica: Lagan i jednostavan obrok u kojemu ćete uživat

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
SASTOJCI:
mljeveno meso - miješano 450 g
sol
maslinovo ulje 1 žlica
luk
češnjak (3 režanja)
pasata od rajčice 700 g
svježi bosiljak
svježe mljeveni crni papar
tikvice 600 g
ricotta 400 g
parmezan 25 g
jaje
mozzarella 450 g
POSTUPAK:
U srednje velikoj tavi prodinstaj meso sve dok lagano ne posmeđi, posoli i popapri ga. Stavi sa strane.
U tavu dodaj maslinovo ulje i pirjaj češnjak i luk par minuta. Vrati meso u tavu, dodaj rajčicu, bosiljak, sol i papar.
Pokrij i pusti da lagano krčka, najmanje 30-40 minuta.
U međuvremenu, tikvice nareži na tanke kriške (najbolje uz pomoć gulilice za povrće), lagano posoli i ostavi da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode pa nakon 10 minuta papirnatim ručnikom pokupi ju i osuši tikvice.
Zagrij grill tavu na srednje jakoj i grilaj tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavi na papirnate ručnike da upiju višak vlage.
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U srednje velikoj zdjeli dobro izmiješaj ricottu, parmezan i jaje.
Na dno lima za pečenje dodaj malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodaj sloj mozzarelle.
Ponavljaj postupak sve dok imaš dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od rajčice i mesa.
Prekrij folijom i peci 30 minuta. Makni foliju i peci dodatno još 20 minuta. Po želji zatim na lazanje dodaj sloj mozzarelle i peci dodatnih 10 minuta.
Pričekaj 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim posluži.