MALI OGLASI
08.06.2020 | Lukša Lucianović

FRLJTON 331 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA“ Rekonstrukcije vodovoda, izgradnja puteva i drugi komunalni zahvat u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća (1)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Rekonstrukcije vodovoda, izgradnja puteva i drugi komunalni zahvat u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća (1)
Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa koja još uvijek snažno utječe na međunarodna turistička kretanja, Hrvatska se zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija

Briga o ostvarivanju mnogih zajedničkih potreba dubrovačkih građana (kao npr. o poboljšanju snabdijevanja pitkom vodom, o popravcima postojećih i izgradnji novih puteva, o održavanju javne čistoće, o pošumljavanju itd.) bila je istodobno i briga za što povoljnije uvjete razvoja turizma u Dubrovniku, koji su se, uz ostalo, stvarali i kroz ostvarivanje tih potreba piše Ivo Perić i nastavlja: još u 15. stoljeću (1437) bio je završen vodovodni kanal »od izvora u Šumetu do unutar gradskih zidina Dubrovnika«. Taj je vodovodni kanal produljivan, popravljan i obnavljan, te je služio svojoj svrsi i poslije pada Dubrovačke Republike. Od početka austrijske uprave tim vodovodom upravlja Dubrovačka općina. Iz općinskog pravilnika o tom vodovodu, donesenom 1836. godine, vidljivo je da se taj vodovod, kao i ranije, napajao iz 7 vrela (Orahovac, Vrelo, BotaPodvreloBračevicaMarčevo i Vrijesna Glavica) i da je snabdijevao 9 česmi (6 u gradu, 1 na Pločama, 1 na Brsaljama i 1 u Gružu). U devetom deceniju 19. stoljeća, s obzirom na poraslu potrošnju vode i, u vezi s tim, s obzirom na nestašicu vode, izrađen je plan i o korištenju vode s izvora Rijeke Dubrovačke, odakle bi se uzgonom, pomoću tlačnih pumpi, dopremale potrebne količine vode u postojeći vodovod. Općina je 1897. ugovorila taj posao s Kisićem, koji je imao i mlinove na izvoru Rijeke Dubrovačke. On se obavezao da će kroz »šest ljetnih mjeseci« — za naknadu »od 3000 forinti godišnje« — isporučivati »960 m3 vode dnevno«.

Lokalni je list te, 1897. godine ukazivao da je vodovodni kanalzapušten, da propušta vodu i da sve manje vode dopire do grada, što.—" se vidi na česmama — »osobito na Luži, gdje djevojke moraju toliko čekati, dok natoči onaj pisak vode što tamo curi«. Općina bi trebala što prije popraviti »kono«, inače će — naglašavano je u tom listu — »u ludo« bacati »20 f na dan za vodu, bez ikakve koristi za grad«.

Da bi se osigurale potrebne količine vode općina je pristupila izgradnji depozita. Na daljnje povećanje potrošnje tekuće vode krajem 19. i početkom 20. stoljeća utjecali su ne samo povećanje broja stanovnika i pripadnika garnizona, te povećanje broja turista, već i ustanovljenje nekoliko novih, javnih vodoopskrbnih mjesta u predgrađima, zagradu i u Gružu, kao i uvođenje te vode u pojedine privatne zgrade i stanove.

 

 

Sredinom prosinca 1902. prihvaćen je u općinskom vijeću projekt izgradnje vodovoda u Gružu i Lapadu. U travnju 1903. dubrovačka je općina — za izgradnju tog vodovoda — uzela zajam kod Luke Miloslavića u iznosu od 50000 kr s kamatom od 4,75% na otplatni rok od 25 godina. Korisnici vode iz općinskog dubrovačkog vodovoda plaćah su vodu na temelju vodomjera. Vodomjeri su bili vlasništvo općinske uprave, koja ih je, zajedno s dozvolom za korištenje vode, iznajmljivala tim korisnicima. 

 

 

Slika 1  Lokalni je list 1897. godine ukazivao da je vodovodni kanal zapušten, da propušta vodu i da sve manje vode dopire do grada.

 

 

Slika 2    Da nema dovoljno vode vidi se na česmama — »osobito na Luži, gdje djevojke moraju toliko čekati, dok se natoči onaj pisak vode što tamo curi«.

 

U Hrvatskoj kreće jedinstveni diplomski studiju turizma

“Upravljanje doživljajem u turizmu”

 

 

Hrvatskoj nedostaju menadžeri iskustva koji će turistima stvoriti interaktivan doživljaj i nezaboravno iskustvo, a upravo tu prazininu ispunit će novi studij turizma koji će obrazovat prve takve menadžere u Hrvatskoj i regiji.

 

Diplomski studij Upravljanje doživljajem u turizmu novi je studijski program na Edward Bernays University Collegeu, a koji predstavlja odgovor na potrebu hrvatskog i regionalnog tržišta turizma za kvalitetnim ljudskim resursima. 

 

Tu prije svega govorimo o menadžerima iskustva koji su fokusirani na pružanje iskustva i doživljaja visoke vrijednosti za potrošače, ističe pročelnica Odjela za turizam dr. sc. Romana Lekić, te dodaje kako ovaj diplomski studij ima integrirani pristup zbog strateškog razvoja turizma u Hrvatskoj, zbog čega je program samog studija nastao u bliskoj suradnji s relevantnim akterima iz domaćeg turističkog sektora. 

 

„Mi na Bernaysu obrazujemo stručnjake po mjeri tržišta. To se pokazalo iznimno važnim baš u ovakvim situacijama kao što je trenutna s pandemijom. Mobilnost i gostoprimstvo čine esenciju turizma, stoga će biti jako izazovno motivirati ljude da ponovno putuju, istražuju nove destinacije, kulture i običaje. Upravo tu na scenu stupaju menadžeri iskustva koji će kreativnim i inovativnim pristupima nastojati odgovoriti na izazove turističkog sektora", poručuje Lekić.

 

Diplomski studij Upravljanje doživljajem u turizmu programski je vezan uz koncept novih ekonomija, što uključuje ekonomiju doživljaja, iskustva, animacije i zabave. K tome, predstavlja kvalitetnu nadogradnju znanja i vještina za obavljanje najkompleksnijih zadataka u upravljanju doživljajem u turizmu po završetku preddiplomskog studija Menadžment i marketing turističke destinacije.

Kolegijima i praksom diplomski studij turizma na Bernaysu slijedi proces kreiranja iskustva i doživljaja kroz četiri razine – od proizvođača i proizvodnje do ponude (proizvoda) i rezultata (iskustvo i doživljaja). 

 

Što je još važnije, studij nudi specijalizirano znanje za turistički sektor koje je primjenjivo na tržištu rada. Tijekom studija studenti će naučiti da u ekonomiji iskustva, osim usluga, ljudi sve više kupuju posebna iskustva i doživljaje koji im omogućuju stvaranje uspomena i senzacija. 

 

 

Najviše letova za Hrvatsku najavljeno s tržišta Njemačke, Beneluxa i Francuske

 

 

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa koja još uvijek snažno utječe na međunarodna turistička kretanja, Hrvatska se zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija. 

 Navedeno potvrđuju i brojne najave aviolinija koje će tijekom glavnih ljetnih mjeseci povezivati hrvatske destinacije s ključnim emitivnim tržištima. Prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila putem svojih ureda predstavništava, najviše letova najavljeno je za drugu polovinu lipnja i početak srpnja za zračne luke Split i Dubrovnik, kao i za Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku. Najviše letova prema hrvatskim destinacijama najavljeno je s tržišta Njemačke, Beneluxa i Francuske.


 
„Većina turističkog prometa u Hrvatskoj ostvaruje se kroz cestovni promet, odnosno kroz dolaske automobilom koji, s udjelom od oko 75 posto, predstavljaju najčešći način dolaska u našu zemlju. Međutim, Hrvatska se posljednjih godina pozicionirala i kao avio destinacija, a navedeno je posebice važno u sadašnjim okolnostima u kojima se svojom ponudom, sigurnošću, ali i prometnom dostupnošću moramo izboriti za svoj udio na turističkom tržištu. Ponovno „buđenje" zračnog prometa pomoći će hrvatskim destinacijama, posebice Dubrovniku i Splitu, da budu dostupnije brojnim ljubiteljima putovanja", poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


 
Među najavljenim linijama za Split su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, LuxairtoursaTransavie i easyJeta s tržišta BeneluxaTransavie i easyJeta s tržišta Francuske, Condora i Eurowingsa s tržišta Njemačke, easyJeta i Wizz Aira s tržišta Velike Britanije i dr., a potvrđen je i let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja. Za Dubrovnik najavljeni su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa s tržišta BeneluxaTransavie i easyJeta s tržišta Francuske, a najavljeni su i letovi s tržišta Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.


 
Prema najavama, RyanairLuxairtours i easyJet će povezivati Zadar s tržištem Beneluxa, dok će ovu hrvatsku destinaciju Ryanair također povezivati i s njemačkim destinacijama među kojima su Stuttgart, Berlin, Düsseldorf, Karlsruhe i Köln. Pula će prema najavama, između ostalog, biti povezana letovima RyanairaLuxairtoursa i easyJeta s tržištem Beneluxa, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona. Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi s tržišta Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.


 
Podsjećamo kako i Croatia Airlines, uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zürichu, od 15. lipnja nudi i letove koji će glavni grad Hrvatske povezivati s Bruxellesom, Münchenom, Sarajevom, Londonom i Rimom, dok se od 16. lipnja nude letovi iz Zagreba za Dublin, odnosno od 18. lipnja za Beč. 

 

 

Među 20 najsigurnijih post korona odredišta Cavtat, Zagreb i Rijeka

 

 

Među 20 najsigurnijih destinacija u mjesecima poslije pandemije našle su se i destinacije poput Krfa, Azorskih otoka, Kotora, Varšave, Beča, Bohinja i Malte 

Utjecajni američki časopis Forbes donosi listu 20 najsigurnijih i najboljih europskih destinacija za post korona putovanja i turizam s čak tri hrvatske destinacije: Zagrebom, Cavtatom i Rijekom. Na prvom mjestu liste sigurnih odredišta, koju je izradila European Best Destination Organization (EBD) rangiran je glavni grad Gruzije Tbilisi, a Cavtat, koji je opisan kao omiljena destinacija za slavne osobe, obitelji, ljubitelje dobre gastronomije, kulture, prirode i vodenih sportova, zauzeo je visoko treće mjesto.Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/kakva-promocija-forbes-uvrstio-cak-tri-hrvatska-u-top-20-najboljih-europskih-destinacija-1406932 - www.vecernji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed