MALI OGLASI
11.09.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 344 Osnivanje društva za promicanje interesa Dubrovnika (4)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Osnivanje društva za promicanje interesa Dubrovnika (4)
Planinarsko i turističko društvo »Liburnija«, utemeljeno 1899, osnivalo je izvan Zadra — i na ostalom području Dalmacije — takve svoje »turističke stanice«, koje su trebale - biti organizirane kao »turističko-planinarski domovi«

S obzirom na to da je vojna vlast, nakon što je austrijska vojska 1907. napustila tvrđavu Lovrjenac, dodijelila tu tvrđavu Planinarskom i turističkom društvu »Liburnija« iz Zadra, u Dubrovniku je nastalo negodovanje zbog te dodjele. Planinarsko i turističko društvo »Liburnija«, utemeljeno 1899, osnivalo je izvan Zadra — i na ostalom području Dalmacije — takve svoje »turističke stanice«, koje su trebale - biti organizirane kao »turističko-planinarski domovi«. Poslije spomenutog negodovanja, tvrđava Lovrjenac je bila dodijeljena na korištenje Društvu za promicanje interesa Dubrovnika. Ovo se Društvo 1908. obratilo »za novčanu pomoć« i središnjoj vladi u Beču. Htjelo je tom pomoći urediti tvrđavu Lovrjenac i to »na način« da ta tvrđava, preuređena, »može služiti kao kafana — svratiste«. Trošak tog preuređenja prema predračunu — iznosio je oko 33.000 kruna. Ali, tu svoju namjeru Društvo nije realiziralo, jer mu vlada nije dodijelila traženu pomoć. Od 4. IV 1911, pa do početka prvog svjetskog rata, svakodnevno je — u organizaciji Društva — topovski hitac s Lovrjencaoglašavao podne.

 

Društvo se za svoj rad obraćala na razne strane, a kako je došlo do ove donacije –ne zna se – barem ja ne znam. Naime, knez Ivan od Lichtensteina je u studenom 1909. g. poslao Društvu 18.000 kruna za dovršenje puta u Lapadu.

Na internetu sam pronašao kako je ovo Društvo podiglo ploču Njegovom Veličanstvu knezu Ivanu II od Liechteinsteina, čijom darežljivošću se prokopao put od Gorice. Mali, ali vrlo važan put za razvitak Lapada – pisao je tadašnji tisak. Knez Ivan II bio je dvanaesti knez Liechteinsteina i vladao je punih 70 godina. Na prijestolje je zasjeo sa 18 godina, nakon smrti svog oca, 1858. Umro je u Valticama, 1929. te je pokopan u Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Brnu. Naslijedio ga je njegov mlađi brat, Franjo I. 

Knezu Ivanu II, Društvo je podiglo i spomenik-ploču, koja je nestala1973.godine. Naime, u članku na Internetskoj stranici Ivo Batrićevićgovori kako je spomenik-ploča slomljena prilikom nekih građevinskih radova i onda odnešena na otpad. Gospar Ivo smatra kako je tim činom uništeno jedno sjećanje na velikog dobrotvora. Prikazana slika pokazuje kako je izgledala ta spomen-ploča.

 

Društvo se za svoj rad obraćalo za novčanu pomoć i pokrajinskoj vladi u Zadru, te je početkom travnja 1909. dobilo od te vlade 6.800 kruna za uređenje parka na Ilinoj Glavici i 3.300 kruna za nastavak izgradnje puta u Lapadu prema uvali Sv. Martina.

 

Društvo je, kako bi došlo do tih sredstava, odlučilo sredinom 1909. zatražiti dozvolu za organiziranje svoje lutrije, ali o tome u slijedećoj kolumni. 

 

 

1.jpg

Nekad je u Lapadu stajala ploča:

PUT OD GORICE

OTVOREN DAREŽLJIVOSTI 

NJ. V. KNEZA IVANA II LIECHTENSTEINA

OD DRUŠTVA ZA PROMICANJE INTERESA DUBROVNIKA

GODINE MCMIII  

 

2 .jfif 2222.jfif    Knez Ivan II od Liechteinsteina

 

 

 

 

 

Nova ministrica – nova nada za obiteljski smještaj?

Očekivanja od Ministarstva turizma i sustava Hrvatske turističke zajednice

(Autor Nenad Pinezić)

 

Činjenica je da u protekle četiri godine obiteljski smještaj nije imao sreće s resornim ministarstvom. Sjetimo se stalnih negativnih objava i prijetećih najava koje su trebale „ocrniti" i omalovažiti obiteljski smještaj. Dalo bi se iz arhive sastaviti impozantan podsjetnik.

Prijetnje

Neke su prijetnje ostvarene: ukinuti su pansioni u domaćinstvu, uvedena je rekategorizacija prema građevinskim parametrima, ukinute su potpore za bazene, značajno su povećani porez na dohodak, turistička pristojba i turistička članarina. Komunikacija s predstavnicima obiteljskog smještaja je bila u prekidu tri i pol godine, „Nacionalni plan unapređenja obiteljskog smještaja" nije se provodio, ugašena su i godišnja okupljanja na nacionalnom forumu koja su nekada bila podupirana kako od Ministarstva turizma tako i od Hrvatske turističke zajednice.

Zaustavljeni projekti

Na županijskim razinama su također zaustavljeni projekti unapređenja obiteljskog smještaja od „Domus bonus" u Istri, preko „Kvarner family" na Kvarneru, „Blue & green homestay" u Ličko-senjskoj županiji do „Welcome" Zadarske i „Like Home" Šibensko-kninske županije.

Prekinuta su regionalna okupljanja iznajmljivača pod navedenim brendovima. Zapravo se više nije govorilo, nije bilo uputno spominjati obiteljski smještaj. Četiri godine je najmasovniji i najposjećeniji smještaj bio „na crnoj listi". Prestale su se dodjeljivati nagrade za najuspješnije, čak je i kandidatura najboljih na europskoj razini prepuštena privatnim inicijativama bez ikakvog odjeka u medijima. Svi koji su prije pratili razvoj obiteljskog smještaja, od jednom su, kao po dekretu, potpuno okrenuli leđa domaćinima obiteljskog smještaja.

Progon obiteljskog smještaja

Instituti i fakulteti su se trudili dokazivati kako takva djelatnost Hrvatskoj ne treba, kako ju treba dodatno oporezovati. Okrivili su čak obiteljski smještaj za manjak upisanih studenata na nekim studijima…

Nova ministrica, nova nada?

Turistička sezona 2020. u potpunosti je ovisila upravo o obiteljskom smještaju. Vjerni gosti su bili prvi i najmasovniji „Covid 19 povratnici". Statističarima je „grop u grlu" kada gledaju brojke koje su više nego ikada na strani obiteljskog smještaja.

Čini se da i nova ministrica turizma i sporta vidi ono što drugi nisu mogli ili nisu smjeli vidjeti. Ministrica Nikolina Brnjac ima priliku nastaviti ono što su ministri Ostojić, Lorencin i Kliman započeli. Unaprijediti popularni segment turističke smještajne ponude – smještaj kod domaćina, bila je strateška odluka do 2016.

Taj plan je bio logičan kao odgovor na svjetske trendove. U tim trendovima je smještaj kod hrvatskih domaćina redovito zauzimao poziciju među 5 najboljih na svijetu. To se nastavilo i ove Covid-19 godine.

Idući tjedan – tjedan odluke

Kakve će se odluke donijeti u vezi pomoći domaćinstvima, hoće li se nastaviti započeti dijalog s predstavnicima obiteljskog smještaja? Odgovore na ova pitanja dobiti ćemo vrlo skoro. 

Držimo palčeve da krene na bolje.

 

 

Odgođeno izdavanja 33. broja WELCOME

Kako sam član uredničkog vijeća časopisa Welcome, od TZGDubrovnika sam primio slijedeći Mail: Budući da je došlo vrijeme kada tradicionalno održavamo sjednicu uredničkog vijeća za novi broj časopisa Welcome, obavještavamo vas da do daljnjega odgađamo izdavanje 33. broja časopisa zbog novonastale situacije oko epidemije korona virusa. Vodeći računa o prioritetima i potrebi usmjeravanja svih raspoloživih financijskih sredstava za rješavanje krize u dubrovačkom turizmu smatramo da je primjereno odgoditi izdavanje novog broja Welcome-a za vrijeme kada to okolnosti budu dopuštale.

 

Na Međunarodnom Sveučilištu Libertas u Dubrovniku započela nova akademska godina!

U ponedjeljak, 7. rujna, Međunarodno Sveučilište Libertas je otvorilo svoja vrata novim studentima, a time su ujedno i započela predavanja na preddiplomskom smjeru Turističkog i hotelskog menadžmenta. 
Nastava za prvu godinu odvija se po uobičajenoj praksi u predavaonicama, uz poštivanje svih mjera i epidemioloških propisa. Što se tiče predavanja za drugu i treću godinu održavaju se online za početak. Studentima Međunarodnih odnosa i diplomacije koja se odvija na engleskom jeziku predavanja će započeti 28.rujna, također online. 
Za studente četvrte godine Turističkog i hotelskog menadžmenta nastava će također započeti 28.rujna. Prvi dan početka nastave studente je pozdravio Voditelj Sveučilišta u Dubrovniku, profesor Milan Perić, koji im je i zaželio uspješan studij sa zamolbom pridržavanja svih epidemioloških mjera. 
Sveučilište Libertas od 1.srpnja se preselilo u nove prostore na adresi don. Frana Bulića 4, u zgradu zagrebačkog sveučilišta. 

Kristjan Staničić izabran je za potpredsjednika European TravelCommisiona

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izabran je za potpredsjednika European Travel Commisiona (ETC - Europska putnička komisija), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 33 nacionalne europske turističke organizacije, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu, prijevoznici i dr. Ovim izborom Hrvatska, po prvi puta u povijesti od punopravnog članstva od 1997. godine, ima svog predstavnika u predsjedništvu ETC-a!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed