MALI OGLASI
04.09.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 343 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA (3) Osnivanje "Društva za promicanje interesa Dubrovnika" (3)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Osnivanje
Društvo se zauzimalo i oko izgradnje i postavljanja česme na odgovarajućem javnom prostoru

Prva godišnja skupština Društva za promicanje interesa Dubrovnika održana je 27. III 1899. u »Hotelu Imperial« . Na toj skupštini, podneseni su izvještaji o dotadašnjem radu te o prihodima i rashodima, a bilo je izabrano i upraviteljstvo, u kojem su se ponovno našli skoro svi članovi dotadašnjeg upraviteljstva Društva.

Društvo se zauzimalo i oko izgradnje i postavljanja česme na odgovarajućem javnom prostoru — u duhu oporuke Nika Amerlinga, kojem je bila želja, da se njegovim sredstvima i u njegovo ime podigne takva česma u Dubrovniku. Niko Amerling bio je veoma bogat čovjek (obogaćen radom izvan Dubrovnika — u Aleksandriji). Umro je 1892. — u 70. godini svoga života. Njegov otac Inje bio je gostioničar u Dubrovniku.238 Ostvarivanje oporuke Nika Amerlinga vršilo se postepeno. Njegova česma — prema želji u njegovoj oporuci — trebala je biti na Poljani, ali se na Poljani nije mogla podići, jer je tu 1893. bio podignut spomenik pjesniku Ivanu Gunduliću. 

Mali prostor te Poljane (nazvan poslije podizanja Gundulićeva spomenika na njoj - Gundulićeva poljana) nije iz estetskih razloga dopuštao da se tu još podigne i Amerlingova česma. Stoga je Društvo za promicanje interesa Dubrovnika postiglo 1900. godine dogovor s braćom Amerling »da se česma pok. Nika Amerlinga, koja je imala biti na Poljani, prenese na Brsalje, uz uvjet, da se na Poljani postavi jedna mala česma sa natpisom koji tumači taj premještaj«.

 

Društvo je 1904. uredilo i park na Pilama — ispod gradskih zidina — koji je otada krasio taj »ubavi predio« i bio prikladan »za prošetati se i nauživati morskog zraka, tim više što je veoma blizu grada«. Radovi na proširenju i uređenju tog parka vršeni su i 1905. godine. Tokom 1906. godine rad Društva se nije vidni je osjećao. U lipnju 1907. održana je godišnja skupština, na kojoj je izabrano upraviteljstvo. Za predsjednika Upraviteljstva (a time i Društva u cjelini) bio je ponovno izabran Matej Šarić, za tajnika Ivo De Giulli, a za blagajnika Rajmond Negrini. Cijeneći radna nastojanja Društva, dubrovačko mu je Općinsko vijeće u listopadu 1907. dodijelilo pomoć u iznosu od 500 kruna. Radna nastojanja Društva dala bi veće rezultate da je ono imalo više novaca. Ali i to što je Društvo dotad uradilo s nevelikim novčanim sredstvima i s mnogo volje bilo je za svaku pohvalu. Lokalni je list, hvaleći radna postignuća Društva, isticao, uz ostalo, naročito ova tri njegova radna ostvarenja: »park Gradac, put preko Gorice Sv. Vlaha, balustra na Brsaljama«.

 

U težnji da dođe do potrebnog novca, Društvo je na Sv. Vlaha, 3. II 1908, priredilo »u Bondinu teatru veliki maškarani bal«. Balom je rukovodio odbor mladića, koji su nastojali da bal bude što posjećeniji. Radi što bolje posjete, odbor je najavio i dodjele nagrada »trojici najljepših maškara«.

 

S obzirom na to da je vojna vlast, nakon što je vojska 1907. napustila tvrđavu Lovrjenac, dodijelila tu tvrđavu Planinarskom i turističkom društvu »Liburnija« iz Zadra, u Dubrovniku je nastalo negodovanje zbog te dodjele. Ali o tome u slijedećoj kolumni.

(Iz knjige Iva Perića „Razvitak turizma u Dubrovniku i okolici“)

 

 

1 Mato Šarić.jpgU lipnju 1907. održana je godišnja skupština, na kojoj je izabrano upraviteljstvo. Za predsjednika Upraviteljstva (a time i Društva u cjelini) bio je ponovno izabran Matej Šarić,

 

 

ASTA proglasila Hrvatsku “Međunarodnom destinacijom godine 2020.”

Intenzivna promocija Hrvatske na američkom tržištu u proteklomrazdoblju rezultirala je prestižnom nagradom te je Hrvatska na godišnjojkonvenciji ASTA Global Live proglašena "Međunarodnomdestinacijom godine 2020.". Radi se o prestižnoj nagradi koju dodjeljujeudruga američkih stručnjacka u turizmu ASTA, a koja je od neprocjenjive vrijednosti za promociju Hrvatske. 

Konferencija „ASTA DESTINATION EXPO 2020", koja će se uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Dubrovnika održati od 3. do 6. prosinca 2020. u Dubrovniku, jedinstvena je prilika za promociju Dubrovnika i Hrvatske. Ugošćavanje300-tinjak američkih stručnjaka u turizmu u Dubrovniku, koji će naB2B sastancima direktno s hrvatskim pružateljima usluga u turizmudogovarati poslove, učinit će zasigurno ovu konferenciju najvažnijimturističkim događajem za hrvatski turizam u 2020. godini. 

Podsjetimo kako je američko tržište odmah nakon britanskog drugonajvažnije emitivno tržište za Dubrovnik te da je prošle godine u Dubrovniku boravilo 159 146 američkih turista (16 % više nego 2018. godine), a ostvareno je 442 256 noćenja  (15 % više nego 2018. godine). 

 

 

TURISTIČKI PROMET U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

 

ZA KOLOVOZ 2020.

 

Tijekom kolovoza 2020. godine na području Dubrovačko-neretvanskežupanije ostvareno je 178.216 dolazaka i 1.177.395 noćenja.

U usporedbi s kolovozom 2019. godine, 2020. godine ostvareno je 54 %noćenja.

U objektima u domaćinstvu ostvareno je 657.223 noćenja što je 59% prometa u usporedbi s kolovozom 2019. godine, dok je u hotelima zabilježeno 637.857 noćenja, što je 41% u usporedbi s lanjskim kolovoza.

 

Od početka godine do kraja kolovoza ostvareno je 416.006 dolazaka sostvarenih 2.465.719 noćenja što je 35% u usporedbi s istim periodom 2019. godine.

 

Od početka godine najviše noćenja ostvarili su domaći turisti, zatim turisti iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

 

 

Prva biciklistička EuroVelo web stranica o Hrvatskoj

Hrvatska dionica rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika

 

Hrvatska turistička zajednica, izradila je novu internetsku stranicu posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, u kojem aktivno sudjeluje kao jedan od osam projektnih partnera. 

Ova interaktivna stranica na hrvatskom i engleskom jeziku pomoći će u planiranju cikloturističkog odmora i boljem snalaženju u sedam hrvatskih turističkih regija kroz koje prolazi EuroVelo 8 biciklistička ruta u Hrvatskoj.
 
Nova stranica poziva na istraživanje i otkrivanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i bogate turističke ponude destinacija na obali, otocima i zaleđu, nudeći informacije o dvadeset glavnih i osam alternativnih hrvatskih dionica Mediteranske rute. Hrvatska dionica rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika, dugačku 1116 kilometara, dok ukupna dužina cijele Mediteranske rute, od Cadiza do Cipra, iznosi oko 7500 km te prolazi kroz najatraktivnije predjele jedanaest zemalja Mediteranske regije, odnosno kroz Španjolsku, Francusku, Monako, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar.
 
„Cikloturizam je generalno jedan od najbrže rastućih turističkih proizvoda koji i u ovim tržišnim okolnostima može dati značajan doprinos turističkim kretanjima obzirom da se radi o cjelogodišnjoj, zdravoj i sigurnoj aktivnosti koja u svojoj osnovi apsolutno poštuje propisane epidemiološke mjere socijalnog distanciranja. Vjerujem da će hrvatski dio Mediteranske rute privući cikloturiste, koji od sada na našoj stranici mogu pronaći iscrpne tehničke i turističke informacije za kreiranje svog putovanja“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Razvoj cikloturizma, uz ostale proizvode poput gastro ili zdravstvenog turizma, ima veliku važnost za razvoj cjelogodišnjeg turizma, odnosno jačanje turističke atraktivnosti kroz stvaranje dodatnih sadržaja te pozicioniranje Hrvatske kao destinacije raznolike i bogate turističke ponude. Cikloturisti putuju s malo prtljage i troše u prosjeku više. Svakako je glavni uvjet za razvoj cikloturizma kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih sudionika u turizmu, od kulturnih institucija do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Veseli me pojačan interes za cikloturizam zbog njegove ekološke komponente, ali i zato što ovakvim turističkim proizvodima možemo produljiti i oplemeniti turističku sezonu, što je i jedan od ciljeva razvoja turizma“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Podsjetimo, Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta, koje povezuju cijeli europski kontinent putem 17 biciklističkih ruta u dužini od 90 tisuća kilometara, kroz 42 europske države. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima, oni koji su na višednevnim i višemjesečnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo rute prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima.

Biciklizam u Konavlima

Konavle su idealno mjesto za vožnju biciklima, i za profesionalce i za rekreativce, sa preko 100 kilometara obilježenih biciklističkih staza, te informativnim i poučnim tablama za bicikliste. Informativne table o biciklističkim stazama kroz Konavle nalaze se na Zvekovici, u Čilipima, u Moluntu, na Grudi i u Ljutoj. Staze se protežu duž cijelih Konavala i obuhvaćaju sve prirodne ljepote i različitosti Konavala; ravničarski dio obroncima Konavoskog polja, čisti užitak vožnje kroz konavoska primorska sela ili jedinstveni panoramski doživljaj vožnje Konavoskim brdima koja nude i ekstremne uspone. Doživite i još niz mnogih drugih jedinstvenih prirodnih, kulturnih i agroturističkih lokacija koje nude nezaboravan doživljaj na biciklu, a na informativnim tablama saznajte i o samim lokacijama konavoskih agroturizama...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed