MALI OGLASI
07.08.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 339 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA“ 100 godišnjica otvaranja hotela „Gand“ u Kuparima (1920. godine)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
100 godišnjica otvaranja hotela „Gand“ u Kuparima (1920. godine)
Početak organiziranog turizma u Župi Dubrovačkoj

Turizam se u Župi dubrovačkoj počeo razvijati tek nakon Prvog svjetskog rata kada Česi ulažu kapital u gradnju prvog hotela u Kuparima – hotela „Grand“. Grade se hoteli u Srebrenome i Mlinima a osim hotela uređuju se plaže i šetnice, parkovi i objekti uz more.

 

U ovoj i nekoliko slijedećih kolumna govorit ćemo o razvoju hotelijerstva u Kuparima i prenijeti što je o ovoj temi pisao Ljubo Mihić u knjizi „Kupari kod Dubrovnika“ tiskano 1973. g. On je vrlo detaljno, možda i pre detaljno opisao stvaranje ovog velikog hotelskog kompleksa od otvaranja 1920. g. pa sve do 1973. g. Ovaj tekst sam malo preuredio za ovu priliku pa svatko tko želi pročitati nešto više na ovu temu neka potraži gore spomenutu knjigu.

 

Poslije prvog svjetskog rata počinje izgradnja turističkih objekata na svim istaknutim atraktivnim mjestima najšireg područja grada Dubrovnika, na kojima će se kasnije razviti čitava hotelsko-turistička naselja

Jedno od tih atraktivnih mjesta u najbližoj dubrovačkoj okolini bili su i Kupari. Tako se smještajni kapaciteti proširuju od grada Dubrovnika u Župu dubrovačku (Kupari, Srebreno, Mlini). Pored domaćeg, u ovoj izgradnji angažiran je i strani kapital. U ovom periodu u Kuparima je izgrađen prvi hotel čehoslovačkim kapitalom.

Još od srednjeg vijeka u Kuparima je bio posjed i ljetnikovac grofa Kaboga iz Dubrovnika. Godine 1918. grof Kaboga prodaje svoj posjed Dalmatinskom trgovačkom društvu, koje ga 1919. godine preprodaje Česima.

Usporedo s izgradnjom objekata formira se park barokne koncepcije, čija je najveća vrijednost aleja palmi.

Palme stare 15 godina dobavljane su, 1922./23. godine, iz Herceg-Novog i zasađene u aleji parka u Kuparima.

Tako je stari dio odmarališta arhitektonski i prostorno formiran od 1920. do 1924. godine.

Do treće decenije dvadesetog stoljeća turiste je privlačila blaga zima i zimzelena vegetacija. Tada je bio razvijen zimski turizam. Ali, može se sigurno reći, već od 1931. godine turizam u Kuparima počinje razvijati i ljetnu turističku sezonu.

Ovo je imalo velikog značaja za dalji razvoj smještajnih kapaciteta i njihovih razmještaja. Hoteli se prave bliže obali oko lijepih pješčanih plaža, a u drugi plan dolazi zimzelena vegetacija i lijepa panorama. Turisti masovno dolaze na kupanje i sunčanje. Ljeto postaje turistička sezona kad ima dosta sunčanih dana i kad su temperature zraka i vode veće od 18°C. Na temelju temperatura zraka i morske vode zasniva se turistička sezona.

Poznati književnik, povjesničar i političar, Ivan Kukuljević-Sakcinski boravio je u Dubrovniku od 13. listopada do 4. studenog 1856. g. i u međuvremenu posjetio i Župu dubrovačku. O svom boravku u Dubrovniku i Župi dubrovačkoj je napisao kako su mu dani provedeni u našim krajevima „najljepši u svom životu“.

 

Ivan Kukuljević-Sakcinski

Poznati književnik, povjesničar i političar, Ivan Kukuljević-Sakcinski boravio je u Dubrovniku od 13. listopada do 4. studenog 1856. g. i u međuvremenu posjetio i Župu dubrovačku. O svom boravku u Dubrovniku i Župi dubrovačkoj je napisao kako su mu dani provedeni u našim krajevima „najljepši u svom životu“.

 

ACI ostvario prihod veći od 70 milijuna kuna

 

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) je u prvih šest mjeseci 2020. ostvario 72,9 milijuna HRK prihoda, dok je EBITDA za isto razdoblje iznosila 21,4 milijuna HRK.

Objavljeni podaci pokazuju da je poslovanje najvećeg sustava marina na Mediteranu, usprkos globalnoj pandemiji COVID-19 koja je utjecala na ukupno gospodarstvo te cijelu nautičku i turističku sezonu, financijski stabilno. Da je proteklo razdoblje za ACI bilo relativno uspješno, svjedoči i podatak o ulaganjima slijedom ranije preuzetih obveza i pokrenutih investicija, u ukupnom iznosu od 28,5 milijuna HRK. 

 

Prvu polovinu poslovne 2020. obilježilo je poslovanje u prilagođenim uvjetima zbog epidemije COVID 19.

Poslovanje marina i dalje se odvija po posebnom režimu, uz poštivanje svih preporuka i mjera na lokalnoj i nacionalnoj razini. Sukladno poslovanju u novim, promijenjenim uvjetima, ACI je tijekom lipnja omogućio povoljnije uvjete za nautičare u sve 22 marine diljem Jadrana. 

To je rezultiralo ostvarivanjem prihoda od 51,8 milijuna HRK za usluge godišnjeg veza, što je gotovo na razini ostvarenog prihoda u razdoblju od siječnja do lipnja 2019., koje je iznosilo 51,9 milijuna HRK.

„Uzimajući u obzir sve objektivne okolnosti u kojima se odvijalo poslovanje ACI-ja, svjesni značajnog utjecaja događanja u poslovnoj 2020. na gospodarstvo i turističku industriju, možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu 2020. prema kojima bilježimo prihod od preko 70 milijuna HRK. Uz očuvanje radnih mjesta i zdravlja zaposlenika, glavni ciljevi za drugi dio 2020. su nam održavanje stabilne financijske pozicije Društva te prilagodba poslovanja novim uvjetima na tržištu.";, poručio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave društva ACI d.d. 

 

Kao vodeća nautička tvrtka, ACI d.d. je nositelj razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj te upravljaju s 22 marine koje broje preko 5.800 vezova.

 

Na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030. jer je produljenje koncesijskog razdoblja preduvjet za daljnju realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja Društva, ali i za širenje lepeze usluga, podizanje njihove kvalitete te ostvarivanje značajno boljih poslovnih rezultata. „Imajući na umu važnost nautičkog segmenta za hrvatski turizam, ACI sa svojim partnerima ustraje na kvalitetnoj i sadržajnoj nautičkoj ponudi te daljnjem razvoju i prilagodbi usluga za sve domaće i strane nautičare koji za odmor odabiru hrvatsku obalu", zaključuje Pavić.

 

Direktorica ekskluzivnog hotela u Dubrovniku otkriva kakvi su najbogatiji gosti koji stižu u RH

 

Jedan od najluksuznijih hotela na našoj obali vodi Zagrepčanka. Ekonomistica Mirna Lončar Stražičić direktorica je u dubrovačkoj Villi Dubrovnik, u kojoj odsjedaju neki od najbogatijih ljudi koji posjete Hrvatsku, već devet godina. Sam hotel nosi niz priznanja za kvalitetu usluge, a njegova direktorica može se pohvaliti titulom najuspješnije menadžerice 2018. Razgovaramo o sezoni desetkovanoj pandemijom, Dubrovniku koji se nakon overturizma našao u drugoj krajnosti, bogatašima koji unatoč koroni pomalo "kapaju" u Dubrovnik... Je li tužno šetati se praznim Stradunom? Da, tužno je s obzirom na to da Dubrovnik ovisi o turizmu. Posljednjih dana Stradun nije toliko prazan, ali to su, naravno, puno manje gužve od onih na koje smo se navikli.

Više na www.vecernji.hr

 

Lufthansa u kolovozu planira 60 tjednih letova prema 5 zračnih luka u Hrvatskoj

 

Njemačka Lufthansa objavila je svoj red letenja za kolovoz u kojem planiraju zadržati operacije prema 5 hrvatskih zračnih luka: Zagrebu, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Tako će Lufthansa do kraja kolovoza obavljati 60 tjednih letova na spomenute destiancije iz dva odredišta u Njemačkoj: Munchena i Frankfurta, javljaju iz Croatian Aviationa.

 

Kroz kolovoz, kompanija će prometovati iz Munchena i Frankfurta prema Hrvatskoj po sljedećem rasporedu:

 linija Frankfurt – Dubrovnik, 3 puta tjedno (svake srijede, subote i nedjelje),

 linija Munchen – Dubrovnik, 5 puta tjedno (svakog ponedjeljka, srijede, petka, subote i nedjelje).

 linija Frankfurt – Split, 4 puta tjedno (svake srijede, petka, subote i nedjelje),

 linija Munchen – Split, 5 puta tjedno (svakog utorka, četvrtka, petka, subote i nedjelje).

 linija Frankfurt – Pula, 3 puta tjedno (svakog ponedjeljka, petka i subote),

 linija Munchen – Pula, 2 puta tjedno (svake subote i nedjelje).

 linija Frankfurt – Zadar, 3 puta tjedno (svake srijede, subote i nedjelje),

 linija Munchen – Zadar, 1 tjedno (svake subote).

 linija Munchen – Zagreb, 4 puta tjedno (svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje).

Izvor: Croatian Aviation / Foto Lufthansa

 

Prvog kolovoza u Dubrovniku više od devet tisuća turista

 

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, u Dubrovniku je 1. kolovoza, boravilo 9.214 turista, što je 35% turističkog prometa u odnosu na isti datum prošle godine. Na isti dan Dubrovnik je zabilježio 3283 dolazaka, što je 43% od turističkog prometa u odnosu na lanjski  datum.

 

Navedenog datuma, najbrojniji turisti bili su domaći te iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Poljske, SAD-a, Slovenije, BiH, Švicarske te Ukrajine.

 

U razdoblju od 1. do 31. srpnja u Dubrovniku je bilo 45.458 turista, odnosno 20% od turističkog prometa prošlogodišnjeg srpnja, a ostvarena su 182.360 noćenja, 23% od turističkog prometa prošlogodišnjeg srpnja.

 

Tijekom srpnja najbrojniji turisti u Dubrovniku bili su iz Njemačke, Hrvatske, Poljske, Ujedinjenog kraljevstva, Francuske, BiH, Belgije, Austrije, Švicarske i Češke.

 

Tijekom srpnja u hotelskom smještaju ostvareno je 19.104 dolazaka te 75.375 noćenja, dok je u privatnom smještaju ostvareno 21.338 dolazaka i 84.835 noćenja.

 

U razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja evidentirano je 113.912 dolazaka, 14% prošlogodišnjeg turističkog prometa i 347.848 noćenja, također 14% prošlogodišnjeg turističkog prometa u istom razdoblju.

 

Top lista zemalja odakle je bilo najviše turista od 1. siječnja do 31. srpnja: Hrvatska, Njemačka, BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Francuska, SAD, Austrija, Belgija, Slovenija.

 

Tri najprometnije zračne luke u Hrvatskoj ostvarile promet od milijun putnika

 

Tri najprometnije zračne luke u Hrvatskoj (Dubrovnik, Split i Zagreb ) objavile su svoju statistiku za prethodni mjesec. U prvih sedam mjeseci 2019. godine, tri spomenute zračne luke ostvarile promet od 5.299.919 putnika, dok je ove godine brojka značajno manja, tek iznad jednog milijuna.

Od siječnja do kraja srpnja tri najprometnije zračne luke u Hrvatskoj ostvarile su: Zračna luka Dubrovnik: 146.159 putnika, Zračna luka Split: 280.189 putnika, Zračna luka Zagreb: 625.805 putnika.

Kroz zagrebačku zračnu luku u srpnju ove godine prošlo je 78.070 putnika, što je čak 33.668 putnika više u odnosu na lipanj. No, u usporedbi sa srpnjem prošle godine, jasno je kako se radi o velikom padu prometa putnika. Naime, u istom mjesecu prošle godine Zagreb je imao ukupno 366.242 putnika. Također, u srpnju ove godine ostvareno je 2.037 letova, dok je u srpnju 2019. godine letova bilo više nego duplo – 4.356. Odlične brojke, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, bilježi Zračna luka Split.

U srpnju je ova zračna luka imala 171.815 putnika, najviše od sve tri zračne luke. Značajno je to povećanje u odnosu na lipanj, kada je kroz splitsku zračnu luku prošlo svega 26.150 putnika.

U srpnju 2019. godine Split je imao 723.048 putnika, otprilike pola milijuna putnika više u odnosu na srpanj ove godine.

Dubrovnik bilježi relativno skromne brojke s obzirom na broj aktivnih linija prema brojnim europskim odredištima.

U srpnju je zabilježeno 59.133 putnika, čak 48.541 putnika više u odnosu na lipanj, no zato 455.590 putnika manje u odnosu na srpanj 2019. godine.

 

Izvor: Croatian Aviation

 

Adventure Dubrovnik rangiran na prvom mjestu među svim kajaking kompanijama na svijetu Adventure Dubrovnik kayaking osvojio je Tripadvisor 2020 Best of the Best nagradu i to u konkurenciji s preko 250 tisuća drugih aktivnosti.

Naime, najveća svjetska turistička online platforma Tripadvisor uvrstila je aktivnost Adventure Dubrovnik Sea Kayaking i Snorkeling tour  među pobjednike 2020 Tripadvisor Travelers’ Choice™ Best of the Best Awards for Experiences u kategorijama top 25 svjetskih iskustava te top 10 europskih iskustava. Tako je Adventure Dubrovnik kayaking najbolji 10-ti na svijetu te 5-ti u Europi, prema Tripadvisoru. Ovim priznanjem Adventure Dubrovnik je rangiran na prvom mjestu među svim kajaking kompanijama na svijetu, a Hrvatska broj 1 kajaking destinacija na svijetu za 2020.g.

“Naš izlet je ove godine jedini hrvatski turistički izlet uvršten u top 25 aktivnosti u svijetu. Ovim priznanjem Adventure Dubrovnik je rangiran na prvom mjestu među svim kajaking kompanijama na svijetu, a Hrvatska broj 1 kajaking destinacija na svijetu za 2020.g.” ističu iz agencija Adventure Dubrovnik. Tripadvisor je najveća svjetska  turistička online platforma sa preko 250.000 različitih aktivnosti u ponudi, a nagrade Tripadvisora su među najvećim mogućim priznanjima u turizmu.

Adventure Dubrovnik izlet kajakom je prvi hrvatski turistički izlet koji je svrstan u Tripadvisor top 10 aktivnosti u svijetu. “Ova nagrada je priznanje napornog rada i zalaganja našeg tima. Zaljubljenici smo u našu zemlju i zahvalni smo na prilici da podjelimo ljepote naše zemlje sa gostima na našim izletima.

Oduševljeni smo činjenicom da smo u top 5 aktivnosti u Europi. Ostvarenje je našeg sna da smo u top 10 aktivnosti u cijelom svijetu, na tome smo radili posljednih 10 godina. Hvala našem prekrasnom timu i našim gostima, bez njih ovo nebi bilo moguće” zaključili su iz agencije Adventure Dubrovnik.

Foto: Adventure Dubrovnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed