MALI OGLASI
31.07.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 338 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA“ Osnivanje "Društva za promicanje interesa Dubrovnika"

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Osnivanje
Početkom veljače 1898. ustrojio se u Dubrovniku novi, širi odbor sa zadatkom da »osnuje klimatično društvo«

U drugoj polovici siječnja 1897. četvorica građana i to: Matej Šarić, Baldo Košić, Jero Pugliesi i L. Tauber dogovorili su se da budu »odbor« koji će se brinuti »o poljepšavanju grada i okolice«. Zasluga je tog »odbora« što je on svojom pojavom pokrenuo jedno veoma važno pitanje javnog rada u interesu turističkog Dubrovnika. To, tako već pokrenuto pitanje, s obzirom na njegovu važnost, nije moglo ostati samo briga tog »odbora«. Ubrzo su se potom javila nastojanja da akciju tog »odbora« nastavi jedno šire organizirano društvo. Kako je u to vrijeme klima smatrana glavnim faktorom privlačenja turista, takva su društva, koja su svojim radom djelovala u interesu razvoja turizma, nazivana klimatičnim društvima. Početkom veljače 1898. ustrojio se u Dubrovniku novi, širi odbor sa zadatkom da »osnuje klimatičnodruštvo«. Članovi tog novog odbora bili su: V. Bassegli-Gozze, B. Caboga, L. Chlumecky, M. Čingrija, C. Loiseau, A. Manussi-Montesole, R. Negrini,JPugliesi, M. Šarić, V. Švrljuga, G. Valtriny i I. Vojnović.

 

 

Odbor za osnivanje »klimatičnog društva« pristupio je odmah prikupljanju potrebnih financijskih sredstava za rad tog društva i izradi društvenog pravilnika. Već 6. II 1898. održan je »u Bondinu teatru veliki maskarani veljun u korist Klimatičkog društva koje će se osnovati u Dubrovniku. Odbor je izdao i proglas, kojim je pozivao građane da pomognu rad tog društva. O zadatku Klimatičkog društva u Dubrovniku lokalni je list informirao: »Društvu bi bila glavna svrha da posjetiocima Dubrovnika učini ugodnim boravak i da jakom i uspješnom utakmicom privabi što više stranaca u Dubrovnik, koji se svojim prirodnim ljepotama može natjecati sa svakim mjestom na kontinentu«.

 

 

Pri izradi društvenog pravilnika, to društvo nije nazvano Klimatičkimdruštvom — kako su ga dotad nazivali dubrovački lokalni listovi — već:Društvom za promicanje interesa Dubrovnika.

 

 

U Pravilniku Društva za promicanje interesa Dubrovnika isticano je: »Svrha je Društva, da promiče blagostanje Dubrovnika, nastojeći  osobito oko toga, kako bi se razvila općila, uredile, napravile i uzdržale'—" nasade, šetališta i putevi, potičući na to da se kraj što prije pošumi i podupirući gradnju što većeg broja stanova za strance«. 

 

 

Financijska sredstva, potrebna za osiguravanje te svrhe, društvo će pribavljati u vidu članarine, zatim izvanrednim poklonima i »na zabavama, što će se priređivati u korist društva«. Članovi utemeljitelji plaćali su — jednom za svagda — po 400 krdoživotni članovi plaćali su — također jednom za svagda — po 100 kr, a redovni članovi plaćali su po 6 kr godišnje. Počasni članovi nisu plaćali članarinu. 

 

 

Upravu društva (»upraviteljstvo«) sačinjavali su 9 do 15 članova, koje je birala skupština društva. Jedna trećina članova upraviteljstva obavezno je trebala biti nastanjena u Dubrovniku. Upraviteljstvo je bilo »razdijeljeno na više odbora, od kojih se svaki bavi svojim osobitim poslom«. Svaki je takav odbor imao pravo da u svoj rad uključi do 10 članova iz redova članstva društva i da sebi izabere svoga voditelja. 

 

 

U Pravilniku je bilo posebno naglašeno da »Društvo nema nikakve političke tendencije«, te da »nije njegov posao ni raspravljati o političkim pitanjima«. Dalmatinske Namjesništvo odobrilo je taj Pravilnik svojim rješenjem od 11. VII 1898. (IP)

 

 

 

 

Helvetic Airways, uz Brač, organizira i let za Dubrovnik

Helvetic Airways, regionalni švicarski avioprijevoznik, ranije je najavio POP-UP letove za Brač, a sada je u prodaju pustio i letove na liniji Zurich – Dubrovnik, javljaju iz Croatian Aviation.

Uz Brač, kompanija je u prodaju pustila liniju Zurich – Dubrovnik. U ponudi je jedan let, u petak, 14. kolovoza, zrakoplov ove kompanije trebao bi sletjeti u Zračnu luku Dubrovnik u 11 sati i 50 minuta. Povratni let planiran je za nedjelju, 16. kolovoza, u 18 sati iz Zračne luke Dubrovnik, s dolaskom u Zurich u 20 sati. 

Ovime se turistima iz Švicarske omogućuje direktni let prema Dubrovniku, uz kratki 3-dnevni odmor u poznatom hrvatskom turističkom odredištu. U prodaji je 112 sjedala po smjeru na ovoj liniji.

Izvor: Croatian Aviation

 

 

Poseban prilog britanskog Daily Maila u cijelosti posvećen Hrvatskoj


Prilog „Check in“, uz britanske dnevne novine Daily Mail, s nakladom većom od milijun primjeraka, predstavlja ljepote i turističku ponudu Hrvatske s naglaskom na nautiku, eno-gastronomiju, aktivni i kulturni turizam, destinacije u kojima su snimane poznate svjetske serije i filmovi, a prikazuje i Hrvatsku kao sigurno turističko odredište. 

„S provedbom intenzivnih promotivnih kampanja na britanskom tržištu započeli smo početkom srpnja od trenutka kada su nas Britanci stavili na listu sigurnih zemalja. Osim oglašivačkih i pozivnih kampanja te informativnih poruka o putovanju u Hrvatsku, ovaj će prilog pridonijet daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije u Velikoj Britaniji. S ovog tržišta očekujemo intenzivniju realizaciju turističkog prometa obzirom da su s prometovanjem krenule brojne aviolinije koje britanske destinacije poput Londona, Manchestera, Liverpoola, Newcastlea, Birminghama, Bristola i drugih povezuju s hrvatskim zračnim lukama. Navedeno je posebice važno za omiljene destinacije Britanaca u Hrvatskoj, odnosno za destinacije u srednjim i južnim dijelovima Dalmacije gdje Britanski turisti najčešće odsjedaju", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako je za uspješno realiziranje turističkog prometa u zemlji važno da ostanemo odgovorni pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera.
 
Informacije o Hrvatskoj, osim u tiskanom izdanju, dostupne su i online.
 
Dodajmo kako u Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, trenutno boravi oko šest tisuća britanskih turista, a trenutno ih je najviše u Dubrovačko-neretvanskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

 

 

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo kako je Hrvatska sigurna destinacija

U najnovijem izvješću koje je  objavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatska je sigurna destinacija i nema nikakvih ograničenja za putovanje i povratak u Njemačku. 

Njemačka je najveće europsko emitivno tržište, a Nijemci su u Hrvatskoj već niz godina najbrojnija skupina gostiju. Od početka ove godine Nijemci su u našoj zemlji ostvarili više od 4 milijuna noćenja, od čega je 2,5 milijuna u prvih 20 dana srpnja. 

Slika 5

 

Njemačka televizija Deutsche Welle snima emisiju o Dubrovnik

TV reportaža o Dubrovniku prikazat će turističku ponudu i kulturnu baštinu Dubrovnika

U organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu, Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u Dubrovniku je boravilasnimateljska ekipa njemačke televizije Deutsche Welle i urednica Elisabeth Koetter, koja snima TV reportažu o Dubrovniku.
Deutsche Welle satelitski program emitira se diljem svijeta na četiri kanala – na engleskom, njemačkom, španjolskom i arapskom jeziku, a usluga emitiranja moguća je i na 30 različitih stranih jezika.
„Dubrovnik sadrži idealnu kombinaciju povijesti, kulture i sunčanog vremena te je time idealan izbor za putopisnu TV reportažu Deutsche Welle-a. Tv reportaža će prikazati kulturnu baštinu Dubrovnika, a emitirat će se u popularnoj emisiji "Check – in”. Dubrovčani su nas u potpunosti oduševili gostoprimstvom i zato ćemo se ponovno vratiti u Dubrovnik te nastaviti otkrivati i snimati cijelu regiju", rekla je redateljica Elisabeth Koetter.
Deutsche Welle nije jedina njemačka televizija koja je ovog srpnja snimala u Dubrovniku. Nedavno su prilog o Dubrovniku snimali i njemačka televizija ProSieben za popularnu emisiju Taff, a također i njemačka TV kuća ARD/WDR.
Njemačko tržište je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta Dubrovnika. Prethodnih godina njemački turisti bili su na trećem mjestu na top listi najbrojnijih gostiju u Dubrovniku, a ove godine u srpnju su na prvom mjestu.
Prošle godine u Dubrovniku je boravilo 111 446 njemačkih turista, uz ostvarenih 294 661 noćenja.
Od 1. srpnja do 21. srpnja u Dubrovniku je boravilo 4 448 njemačkih gostiju (29 % manje nego u istom razdoblju prošle godine), koji su ostvarili 16 703 noćenja (33 % manje u odnosu na prošlu godinu) .
Dubrovnik je povezan direktnim letovima s nekoliko njemačkih destinacija. Croatia Airlines povezuje Frankfurt i Dubrovnik pet puta tjedno, jednom tjedno Düsseldorf i jednom tjedno München, dok Lufthansa povezuje Dubrovnik i München četiri puta tjedno te Dubrovnik i Frankfurt četiri puta tjedno.
Intenziviranjem zračnog prometa očekuje se porast broja turista s emitivnih tržišta, a posebno s njemačkog i britanskog tržišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed