MALI OGLASI
16.06.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 332 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA Izgradnja puteva i drugi komunalni zahvati u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća (2)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Izgradnja puteva i drugi komunalni zahvati u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća (2)
Po prvi puta Državni inspektorat objavio je dokumente „Elementi kontrole u nadzoru" u kojima je navedeno što će turistički i sanitarni inspektori nadzirati u koordiniranim inspekcijskim nadzorima

Kolski promet iz Gruža preko Pila do Ploča i dalje prema Dupcu, kao i kolski promet obrnutim pravcem preko Dupca, Ploča i Pila prema Gružu odvijao kroz grad — preko Place (Straduna) a taj promet, naročito poslije austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine, postajao sve življi, što je u gradu pogoršavalo uvjete kretanja, rada i stanovanja s obzirom na povećanu gužvu, buku i prašinuZbog toga se pojavila   potreba da se izgradi put od Pila do Ploča koji bi zaobilazio grad. O tome se raspravljalo i na sjednici dubrovačkog Općinskog vijeća 22. II 1884. Jedanaest godina kasnije, 1895, kad su financijska sredstva bila osigurana, prišlo se ostvarivanju te potrebe. Dana 1. X 1895. održana je javna dražba za gradnju puta iza grada od Pila do Ploča za svotu od 64722 fiorina. Natjecala su se svojim ponudama 4 građevinska poduzetnika: Antun Meneghello, Tonko Matičević, Pasko Job i Ivo Kosović. Posao je povjeren poduzetniku Pasku Jobu. Radovi na izgradnji tog puta započeli su tek u svibnju 1896. Lokalni je list, u vezi s početkom tih radova, zabilježio: »Žene sada kose u Posatu travu, a do koji dan će početi pucati pod Minčetom mine«.

 

Slijedeće godine (1897), kad su poslovi na izgradnji tog puta »oko grada« po- odmakli, lokalni je list pisao da je taj put »prava grdosija« koja je nagrdila »lijepi Posat«. I upravo zbog tog nagrđenja Posata isti je list isticao da se to nagrđenje moglo izbjeći i to tako što je put prema Pločama trebalo graditi od Boninova — pravcem Srednjega Konala. U toku gradnje »puta oko grada«, stanari na području Pelina i ispod Minčete često su bili uznemiravani, jer je, kad bi pucale mine, kamenje padalo i »po njihovim kućama«.

 

 

O tom »putu oko grada« — dok je on bio u izgradnji — mnogo je pisano u lokalnoj štampi. Najviše je spominjan zbog toga što je bio »grdoba«. U jednom napisu, koji je kritizirao nagrđivanje dubrovačkog prostora, isticano je: »U što se pretvori naš lijepi i romantični Posat! Stranci koji ovuda prolaze, ne mogu se dosta načuditi smjelosti i lako- mislenosti, kojom se nagrđivao jedna historijska starina. Pa nije dostatna bila ova grdoba, već je trebalo počiniti i drugu: nasipanjem gomila zemlje i kamenja na podnožju gradskijeh zidina. Neki inženjerski major, upitan zašto mjesto visećih mostova na Pilama i Pločama ne sagradiše nešto što bi bilo u slogu i harmoniji sa veličanstvenijem gradskijem zidinama, odgovori: »Ili mislite da smo ovdje da uljepšavamo?« Krajem rujna 1899. put iza grada — od Pila do Ploča — bio je dovršen. Građani su se, uza sve zamjerke, koje su upućivali gradnji tog puta, ipak radovali njegovu dovršenju, jer su željeli da im se Placa oslobodi »kola i kočija«. Predaja tog puta prometu nije izvršena odmah, jer je izvađač radova zahtjevao da mu se, prema ugovoru, isplate »svi troškovi«. Promet putem iza grada počeo se odvijati potkraj listopada 1899.

 

 

 

 

Turistički i sanitarni inspektori od 01. srpnja kreću u inspekcijski nadzor po Jadranu

 

 

Po prvi puta Državni inspektorat objavio je dokumente „Elementi kontrole u nadzoru" u kojima je navedeno što će turistički i sanitarni inspektori nadzirati u koordiniranim inspekcijskim nadzorima.

Tako sada više neće biti zabune ili nedoumica, što se treba ispoštovati sukladno zakonu te što sve točno inspektori kontroliraju u inspekcijskom nadzoru. Napokon partnerski pristup, onako kako je logično i kako je oduvijek trebalo biti.

 

Inspekcijskim nadzorom bit će obuhvaćeno poslovanje ugostiteljskih objekata hotela, kampova te luka nautičkog turizma „marina, kao i ugostiteljskih objekata i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata.

 

Turistički inspektori će prvenstveno kontrolirati legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta(isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena, normativna i sl.). 

S obzirom na to da je visoka razina općih higijenskih uvjeta i mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti uz ponudu sigurne hrane i osiguranje posebnih sigurnosnih mjera važan preduvjet za kvalitetnu turističku ponudu turističkim inspektorima će se u nadzoru pridružiti sanitarni inspektori. 

Oni će kontrolirati ispunjavanje zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanje protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako bi se izbjegao rizik od zaraze od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. 

Cilj ovih koordiniranih nadzora nikako nije kažnjavati već doprinijeti da ugostiteljski i turistički objekti hoteli, marine i kampovi budu maksimalno spremni za dolazak turista." istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

 

Na području Republike Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše tih hotela, kampova i marina smješteno je u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzorom će biti obuhvaćeni oni koji će tijekom ove sezone biti otvoreni za turiste. 

Elementi kontrole u nadzoru

Po prvi puta na internetskim stranicama Državnog inspektorata objavljen je i dokument „Elementi kontrole u nadzoru " u kojem je konkretno navedeno što će se nadzirati.

Koordinirani inspekcijski nadzori turističkih i sanitarnih inspektora Državnog inspektorata započet će 01. srpnja 2020. godine.

 

 

Hrvatska među TOP 5 država po kvaliteti vode za kupanje u Europi

 

 

Prema najnovijoj ocjeni vode za kupanje u Europi, njezina je kvaliteta i dalje visoka. Gotovo 85 % kupališta diljem Europe ocijenjenih 2019. ispunilo je najviše i najstrože standarde kvalitete Europske unije, što je potrebno za ocjenu „izvrsna”, govori istraživanje Europske agencije za okoliš (EEA) . 

U izvješću se navodi da je gotovo svih 22 295 kupališta ocijenjenih protekle godine diljem Europe (od kojih je 21 981 u tadašnjih 28 država članica EU-a, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu) ispunilo minimalne zahtjeve u pogledu kvalitete vode. Albanija i Švicarska također su izvijestile o kvaliteti vode na svojim kupalištima, a njihovi su podaci uključeni u ocjenu.  

Prema tom izvještaju Cipar ima najkvalitetniju vodu za kupanje, dok Hrvatska zauzima 5 mjesto.

Prema detaljnim rezultatima došlo je do vrlo malog pada broja kupališta u EU-u na kojima kvaliteta vode ispunjava najviše standarde za ocjenu „izvrsna”, odnosno minimalne zahtjeve kvalitete za ocjenu „zadovoljavajuća”, kako su utvrđeni EU-ovom Direktivom o vodi za kupanje. 

 

„Izvrsna” voda za kupanje očekuje kupače na 85 % kupališta. Voda za kupanje barem je „ zadovoljavajuća” na 95 % kupališta. U izvješću se navodi se i da je kvaliteta vode bolja na obalnim kupalištima nego na onima u unutrašnjosti. 

Ukupan broj lokacija s ocjenom „loša” iznosio je 1,3 % svih lokacija ocijenjenih prošle godine u Europi. 

 

"Redovito praćenje i ocjena vode za kupanje neophodni su kako bismo zadržali već vrlo visoku kvalitetu voda diljem Europe i, bude li potrebno, poduzeli djelotvorne mjere za rješavanje problema njihova onečišćenja. Čišća voda za kupanje korisna je ne samo za naše zdravlje i dobrobit nego i za zdravlje okoliša. ” istaknuo je Hans Bruyninckx, Izvršni direktor Europske agencije za okoliš.

Kvaliteta vode za kupanje u Europi uvelike se poboljšala posljednjih 40 godina, koliko je prošlo od stupanja na snagu EU-ove Direktive o vodi za kupanje. Tom su direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, što je zajedno s propisima EU-a o okolišu, kao što je Direktiva o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda (1991.), dovelo do drastičnog smanjenja količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koje bi završile na kupalištima. 

Kako se ističe u izvještaju EEA, Komisija će u narednim tjednima pokrenuti evaluaciju te direktive kako bi proučila u čemu je djelotvorna, a u čemu nije, dok će na temelju toga odlučiti treba li poduzeti dodatne inicijative za njezino poboljšanje. 

 

 

Dubrovnik privlači goste raznim popustima i pogodnostima – piše Goran Rihelj

 

 

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, u Dubrovniku je proteklog vikenda, od 12. do 15. lipnja ostvareno  4 253 noćenja te je na dan 13. lipnja u Dubrovniku boravilo 1 303 turista, većinom iz Hrvatske i Njemačke.

 

Tijekom navedenog razdoblja u hotelskom smještaju ostvareno je 2070 noćenja, u privatnom smještaju 1426, dok je manji broj noćenja ostvaren u ostalim oblicima smještaja, javljaju iz TZ Dubrovnika. 

 

Trenutno je na području grada otvoreno 14 hotela i nešto više od pedeset restorana te je jučer slijetanjem prvog leta zrakoplovne tvrtke Air Baltic, s 96 putnika na letu iz Rige, ponovno uspostavljen međunarodni zračni promet prema Dubrovniku.

Od 15. lipnja započela je posebna promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika,  koja uključuje brojne popuste i pogodnosti za sve posjetitelje grada Dubrovnika, a traje do kraja lipnja.  Uz veliki popust za gradske zidine i Rezervat Lokrum, brojni hoteli, privatni iznajmljivači, turističke agencije i ugostiteljski objekti nude svoje usluge po sniženim cijenama te Grad Dubrovnik za jednu kupljenu, nudi jednu gratis tjednu Dubrovnik Card.  

Besplatan ulazak za sve posjetitelje nude Arboretum Trsteno, Lazareti, Muzej Domovinskog rata te Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića i Umjetnička galerija Dubrovnik.  

 

Također, dubrovački muzeji imaju novo radno vrijeme te će ustanove biti otvorene od 10:00 do 18:00 sati od utorka do nedjelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed