MALI OGLASI
05.05.2020 | Lukša Lucianović

FELJTON 326 „IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA“ Turistički promet krajem 19. i početkom 20. stoljeća (8)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Turistički promet krajem 19. i početkom 20. stoljeća (8)
Harrachovim nastojanjem osnovano je 1894. godine Društvo za promicanje narodno-gospodarskih interesa Dalmacije sa sjedištem u Beču

U prošlom broju smo počeli pisati kako se za vrijeme austrijske okupacije ovih krajeva Beč nije puno brinuo o poboljšavanju življenje ovog dijela njihove države, pa Ivo Perić nastavlja pisati:

Oštećena Dalmacija očekivala je od austrijske vlade obeštećenje u vidu raznih investicija, koje bi šire pokrenule ovdašnji privredni život i doprinijele daljnjem privrednom razvoju. Za tu pomoć zalagali su se manje-više svi dalmatinski politički listovi, a ponajviše narodni zastupnici u Dalmatinskom saboru i u Carevinskom vijeću. Zastupnik Juraj Biankini je 1894. godine u Dalmatinskom saboru, tražeći tu vladinu potporu Dalmaciji, naglašavao: »Mi smo u stanju iznemogla čovjeka komu se je toliko krvi iz tijela izvadilo, da već nema snage da se sam podigne na svoje noge; hoće mu se pomoći... dokle bude mogao stati na svoje noge i koracati dalje«. Vlada je obećavala pomoć, ali njena obećanja sporo su se ostvarivala. Bilo je i pojedinaca, koji su, surađujući u Beču s vladom i vladinim organima, nastojali da se podupre privredni razvoj Dalmacije. Među njima se naročito isticao grof Ivan Harrach, inače rodom Čeh.

Harrachovim nastojanjem osnovano je 1894. godine Društvo za promicanje narodno-gospodarskih interesa Dalmacije sa sjedištem u Beču. Prema pravilima tog društva, ono je imalo zadatak: da potiče izgradnju putova, izgradnju željezničkog spoja Dalmacije sa željezničkom mrežom Austro-Ugarske. umnažanje parobrodarstva, razvijanje vinogradarstva, maslinarstva, voćarstva, uzgoja duhana, isušivanje i natapanje polja, unapređivanje šumarstva i stočarstva, potpomaganje zanatstva i rudarstva, otvaranje obrtničkih i trgovačkih škola, te poboljšanje zdravstvenih prilika. Društvo je sebi postavilo zadatak da doprinosi i unapređivanju turizma — »osnivanjem i poboljšanjem liječilišta i hotela«. Ono je, u vezi s tim, imalo u vidu i izdavanje knjiga o Dalmaciji i zemljopisnih karata Dalmacije, organiziranje predavanja o Dalmaciji i »priređivanje putovanja u Dalmaciju«.

Predočivši svojim čitaocima taj pravilnik u cjelini, lokalni je list pridodao i svoj komentar. U tom komentaru je kazano da Dalmatincima mora biti milo što se, eto, za njihovu Dalmaciju »i stranci stadoše zanimati«, voljni »nastojati oko njezinog napretka«. Pogotovo im mora biti milo što se na čelu navedenog društva nalazi Ivan Harrach — »naš češki brat«. Ali, teško je vjerovati — isticano je dalje u komentaru — da će netko »za naše lijepe oči trošiti novaca«, da će »svojim žepompromicati interese . . . tuđe pokrajine«. Ti, koji bi mogli uložiti svoj novac, računaju na profit iz svog uloga. »Inače, svi projekti postaju utopije«. Državna pomoć Dalmaciji ne bi smjela izostati. Država bi ponajprije trebala izgraditi željezničku prugu, koja bi spajala Dalmaciju s njenim zaleđem. Jer, i »veliki hoteli«, ako bi se izgradili, bez te bi željezničke povezanosti »zijevali prazni«. Ali, država ne želi tu željezničku prugu, jer bi ona spajala »Dalmaciju sa Hrvatskom«. No, dobro ipak da je to društvo osnovano. Ono će — naglašeno je u zaključku komentara dubrovačkog lokalnog lista — makar time što postoji biti »javna tužba na jadno ekonomsko stanje naše pokrajine«, u kojem se ona nalazi »ne baš svojom krivicom«.

 

 

Croatia Airlines kreće s letovima iz Zagreba prema Splitu i Dubrovniku

 

Uvođenjem letova Zagreb – Split i Zagreb – Dubrovnik nacionalni avioprijevoznik počinje s djelomičnom obnovom zračnog prometa unutar Hrvatske.

 

Od 11. svibnja o.g. Croatia Airlines ( CA ) počinje s djelomičnom obnovom letova unutar Hrvatske i to uvođenjem dva dnevna leta (jutarnji i večernji) na linijama Zagreb – Split – Zagreb i Zagreb – Dubrovnik – Zagreb. Trenutno jedini međunarodni letovi obavljaju se na liniji Zagreb – Frankfurt – Zagreb, i to jedanput na dan. 

Od početka epidemiološke krize nisu zabilježeni slučajevi zaraze na letovima Croatia Airlinesa, ističu iz kompanije te dodaju kako će se i dalje prilagođavati aktualnoj situaciji te službenim odlukama i uputama javnozdravstvenih i regulatornih tijela.

Jedna od tih mjera je i obvezno korištenje maski ili pokrivala za lice na letovima Croatia Airlinesa

Od 4. svibnja ove godine na svim letovima Croatia Airlinesa, nacionalnog avioprijevoznika i člana udruge Star Alliance, obvezno je korištenje zaštitnih maski ili pokrivala za lice. 

Sljedeći odluke i upute javnozdravstvenih i civilnih zrakoplovnih vlasti, ovu zaštitnu mjeru kompanija je preventivno donijela kako bi se smanjio potencijalni rizik prenošenja koronavirusa tijekom leta. U skladu s novom mjerom, putnici na let trebaju doći sa zaštitnim maskama ili pokrivalima za lice te ih koristiti tijekom cijelog boravka u putničkoj kabini zrakoplova. Prihvatljiva pokrivala za lice podrazumijevaju dvoslojne pamučne maske za lice, medicinske (kirurške) maske za lice te filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila.

Iz CA naglašavaju kako su njihovi zrakoplovi opremljeni visokokvalitetnim filterima za pročišćavanje zraka u putničkoj kabini, koji se uz konstantan protok dovodi iz atmosfere, a zrak u putničkom prostoru cirkulira vertikalno.

 

18. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika

 

Održana je 18. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika na kojoj se raspravljalo o aktualnoj situaciji. Turistička zajednica pripremila je kampanju promocije Dubrovnika pod nazivom „Dubrovnik is not going anywhereit is waiting for you“, koja će se provoditi putem društvenih mreža.

 

Promocija kreće od sutra, 1. svibnja, a biti će usmjerena na emitivna tržišta poput Skandinavije, Ujedinjenog Kraljevstva , Njemačke, Slovenije. Kampanja će se prikazivati i na domaćem tržištu te će se postepeno uključivati tržišta s kojima će biti uspostavljene direktne avio linije, a za što je iznimno važna aktivacija dubrovačke zračne luke.

 

Na današnjoj sjednici donesena je odluka o smanjenju plaća u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika od 15 posto,  a direktorica Ana Hrnić zadužena je da do 1. lipnja 2020. godine Turističkom vijeću dostavi prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta i reorganizacije rada Turističke zajednice grada Dubrovnika.

 

Turističko vijeće ujedno je usvojilo i Statut Turističke zajednice grada Dubrovnika.

 

Kampovi prazni, iščekuju otvaranje granica

Prvosvibanjski praznici zbog pandemije neće donijeti uobičajeno masovnije otvaranje kampova koji se kao i drugi turistički objekti mogu otvarati od 11. svibnja, a što će se i kojom dinamikom nakon toga događati uglavnom ovisi o otvaranju granica, kaže direktor KUH-a Adriano Palman

"Kampovi su uglavnom prethodno odredili datume otvaranja između 15. svibnja i 15. lipnja, međutim iako bi svi voljeli da to tako i bude, činjenica je da je još uvijek sve neizvjesno s obzirom da se svaki dan nešto mijenja u odlukama pojedinih zemalja vezanim za putovanja, a tu su i hrvatske mjere", rekao je Palman za Hinu.

Nijemci moguće kasnije, a Slovenci moguće prvi

U KUH-u (Kamping udruženju Hrvatske) drže da nove vijesti iz Njemačke, čija je vlada u srijedu preporučila građanima da ne putuju u inozemstvo najmanje do sredine lipnja, također utječu na odluke turističkog sektora i to ne samo u Hrvatskoj, jer je njemačko tržište važno za brojne turističke zemlje.

U hrvatskom turizmu, pa i kampovima, Nijemci su godinama na prvom mjestu u dolascima i noćenjima, ali ih se sada sigurno ne može očekivati prije srpnja. Zbog toga je sigurno da će veći broj hotela i kampova ponovno redefinirati planirane datume otvaranja.

To donekle potvrđuje i Palman, koji ističe i da se, bez obzira na Nijemce, dio kamp i hotelskih kapaciteta možda otvori za turiste do kraja svibnja i u lipnju, pogotovo ako se otvori međužupanijski promet u Hrvatskoj, pa bi se možda pojavila domaća turistička potražnja.

"Nitko sada ne može biti pametan niti točno planirati, ali znamo da domaći turisti ne mogu napuniti hotele i kampove u mjeri da bi ih se isplatilo otvarati u većem broju. Bit će otvorenih manjih kampova, obiteljskih i/ili manjih iz velikih sustava, možda ukupno oko 10 posto od svih kapaciteta kampova, dok se veliki kamp resorti, vjerujemo, neće otvarati ako ne bude strane potražnje, znači ako ne budu otvorene granice. Troškovi otvaranja i brige o kampu su veliki, a u vrijeme mjera protiv covida 19 i pogotovo zbog sanitarnih čvorova, to nikako ne bi bilo isplativo", kaže Palman.

Kaže da kampovi, otvore li se granice, računaju najprije na Slovence koji su brojni gosti u kampovima, bilo s paušalom koji plaćaju cijelu godinu za mjesto u kampu, bilo da unajmljuju mobilne kućice.

Oni su u kampovima tradicionalno brojni upravo za prvi svibnja.

Stav kampinga na Mediteranu da se cijene ne mijenjaju

Računaju također i na moguće dolaske Austrijanaca, pa i Nijemaca kasnije u ljetu, kao i na druga tržišta, a prodaja će ići i izravno i preko agencija i smještajnih platformi, pri čemu Palman ističe da je za sada stav cijelog kamping sektora na Mediteranu da se cijene ne spuštaju.

"Mobilne kućice će biti prve koje će se u kampovima popuniti jer imaju vlastite sanitarne čvorove, ali mišljenja smo da kampovima ne treba nametati fazno otvaranje, budući da je nažalost sigurno da će u početku biti toliko malo gostiju da će se sigurno i bez problema moći obaviti početno uhodavanje vezano uz sve mjere i preporuke epidemiloga. Kako god, kampovi su spremni za otvaranje i rad u roku od par dana od otvaranja granica i definiranja mjera, ali iako bi svi voljeli da to bude 15. svibnja, uz trenutni razvoj situacije sve je izglednije da će se i taj rok vjerojatno produžiti", zaključuje Palman.

U Hrvatskoj je po KUH-ovim podacima 433 srednje velikih kampova i 301 manji kamp u domaćinstvu ili na OPG-u. Sedam ih nosi pet zvjezdica, a 66 ih ima četiri, pri čemu Palman ističe da su to kampovi iznimno visoke kvalitete, koji čine gotovo 50 posto ukupnih kamping kapaciteta. U Istri je najviše kampova, 49 posto od ukupnih hrvatskih kapaciteta, dok je u Dalmaciji 28 posto, od čega na zadarskom području najviše (13 posto), dok je na kontinentu najjača Karlovačka županija s osam kampova.

Prije pojave covida19 kampovi su imali dobre najave za ovu godinu. (Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed