MALI OGLASI
29.08.2021 | Damir Račić

ZANIMLJIVOSTI IZ TISKA Suveniri koji to nisu bili

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Suveniri koji to nisu bili
Nezadovoljstvo ponudom i izborom uvijek je završavalo kritikama i osudom. Je li uistinu bilo tako loše?

Najjednostavnije objašnjenje značenja suvenir je sljedeće: to je predmet koji se na putovanjima kupuje za uspomenu. U ponudi autohtonih dubrovačkih suvenira vodile su se mnoge rasprave prethodnih desetljeća, naročito prije Domovinskog rata. Nezadovoljstvo ponudom i izborom uvijek je završavalo kritikama i osudom. Je li uistinu bilo tako loše? Evo nekoliko novinskih izvješća na tu temu. U lokalnom tjedniku prije 55 godina objavljeno je sljedeće upozorenje kako bi se spriječilo iznošenje etnografskih predmeta. Što se nudilo pod „firmom suveniri“ prije I. svjetskog rata donosim u nastavku teksta.

 

„Dubrovački vjesnik“ od 25.6.1966. g, br. 818.

 

POD FIRMOM „SUVENIRI“ ODNOSE SE SKUPOCJENI ETNO. PREDMETI

 

U posljednje vrijeme sve je češća pojava prodavanja i iznošenja iz zemlje originalnog etnografskog materijala starog i do 150 godina. Uglavnom se radi o dijelovima narodnih nošnji, srebrenom i zlatnom filigranu i drugom vrijednom nakitu. U gradu ima 12 prodavaonica suvenira i isto toliko radnji u kojima se prodaju predmeti srebrenog i zlatnog filigrana. Trgovačka mreža, privatni trgovci i preprodavači narodnih rukotvorina uočili su kako su naročito traženi originalni etnografski predmeti velike starosti i vrijednosti. Ovaj materijal se vrećama donosi u Dubrovnik iz Makedonije, Kosova, Metohije, Crne Gore, Hercegovine i drugih krajeva naše zemlje gdje se prodaje strancima po visokim cijenama, a oni ga neometano odnose u inozemstvo pod firmom „suvenira“. (...)

 

„Zavrtiti“ će vam se u glavi kad pročitate sljedeća novinska izvješća.

 

„Prava Crvena Hrvatska“ od 10.12.1910. g, br. 303.

 

JAČERMA SMAIL-AGE ČENGIĆA

 

Mjesni trgovac antikviteta gosp. Lujo Kraja kupio je od jednog terzije iz Gackog jednu staru jačermu Samil-age Čengića. Od crvene je venecijanske svite, a na njoj je 12 dvostrukih ploča od srebra, dlijetom vrlo lijepo urezane, a povrh ovih su četiri velike srebrne ploče, na kojima je zlatnim slovima u staroturskom jeziku njegovo ime i godina kada je izragjena 1217. (po turskom - računjanju godina). Srebrne ploče teže oko dva i pol kilograma. Jačerma osim rijetkosti vrijediće preko 2000 kruna. Izložena je u spomenutom dućanu na Placi. (Đečerma: dio muške i ženske starinske narodne nošnje orijentalnog tipa – nap. D.R.)

 

„Prava Crvena Hrvatska“ od 25.3.1911. g; br. 317.

 

TOKE SMAIL-AGE ČENGIĆA

 

U svoje vrijeme javili smo da je mjesni trgovac antikviteta g. Lujo Kraja kupio u jednog Hercegovca toke Smail-age Čengića koje su od velike vrijednosti toliko zbog Smail- age, toliko rijetke radnje u debelom srebru. Prošle ih je sedmice prodao g. Arthuru J. Moultn- u, bogatašu iz New Yorka, za lijepu svotu. On ih nije kupio zbog Smaig-age Čengića, k'o što je rekao, nego radi znamenitosti radnje i uspomene junačkog (junačke) naše Hercegovine. Ko bi bio i pomislio, da će toke Smail-age dospjeti u New York. G. Lujo Kraja bogato je snabdio svoj dućan na Placi, pa zaslužuje otići diviti se starinskim skupocjenim radnjama, domaćim umjetnostima, čipkama, narodnim vezovima itd. (Toke: metalne ploče i drugi ukrasi prišiveni na prednjem dijelu narodne svečane odjeće; nekoć i zaštita prsa od ozljeda oružjem – nap. D.R.)

 

„Prava Crvena hrvatska“ od 27.4.1912. g; br. 374.

 

SABLJA MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA

 

Grof Teleki iz Budimpešte kupio je kod mjesnog trgovca starina i narodnih nošnja g. Luja Kraja sablju demiskiju Mehmed-paše Sokolovića, poznatog bosanskog junaka i diplomata. Za nju je grof Teleki dao priličnu visoku svotu. Na njoj je urezano u tursko- arapskom pismu: „Made fea Mehmed Paša Esakolatu fitel Bosna.“ Toliko je vremena stala izložena u dućanu g. Kraje, pa niko da ju je kupio od naših! Prošle je godine u istom je dućanu prodata jačerma i toke Smail-age Čengića, što je kupio jedan američki milijunar. Tako se eto stranci zanimaju za naše starine, a naši preko svega toga sliježu ramenima!... (Sablja demiskija: vrsta konjaničkog i pješačkog hladnog oružja orijentalnog podrijetla, koje potječe iz srednjeg vijeka. Sastoji se od oštrice i drške (balčaka). Oštrica je kriva, po tome se sablja razlikuje od mača i naoštrena s ispupčane strane. Dugačka 80 do 95 cm, a teška do 1,2 kg. Drži se u drvenim ili metalnim koricama. – nap. D.R.)

 

Trgovac Lujo Kraja u svojoj prodavaonici antikviteta na Placi ugostio je mnoge bogataše, ali nisu bili rijetkost ni članovi kraljevsko-carske Habsburške obitelji, koji iz njegovog dućana nisu izišli praznih ruku. O kupovini pojedinih dijelova konavoske nošnje nadvojvotkinje Zite sljedi novinsko izvješće.

 

„Prava Crvena Hrvatska“ od 25.11.1911. g, br. 352.

 

NJEGOVOJ VISOSTI NADVOJ. KARLO FRANO JOSIP I NADVOJ. ZITA

 

U utorak u jutro sa parobrodom pomorske vlade „Pelagosa“ prispio je u grušku luku budući naš prijestolonasljednik Nj. Vis. nadvojvoda Karlo Frano Josip sa svojom mladom suprugom Nj. Vis. nadvojvotkinjom Zitom. Prošetali su se po Gružu, do obale Radić (prvotni naziv „gruške obale“, što mi je spomenuo i prof. T. Kuljiš, ali nisam uspio naći podatak po kojem je Radiću dobila naziv, prije suvremenog imenovanja: Obala Stjepana Radića – nap. D.R.), te su svratili u crkvu sv. Križa. Publika ih je svesrdno pozdravljala na što su oni ljubeživo odvraćali. Koliko Nj. Vis. nadvojvoda, toliko (i) Nj. Vis. nadvojvotkinja vrlo su dražesni, simpatični, a na licu im se opaža dobrota i prijaznost. S kim su se god zaustavili rado su se i umiljato razgovarali. Nakon dva sata po dolasku otputovali su posebnim vlakom u Zeleniku, odakle su se na jednoj torpiljarci provezli po Boki. U večer su se u automobilu povratili natrag u Gruž. Pratio ih je kotarski povjerenik g. Karlo Gruber. Na prolasku kroz Dubrovačku Župu, i ako je već bila noć, narod se je na jednom mjestu poredao sa fenjerima, te ih srdačno pozdravljao usklicima „Živjeli!“ i mahabnjem fenjerima. Njihove su visosti svesrdno otpozdravljale. Prenoćili su na parobrodu u Gružu, a u srijedu u jutro došli su opet u grad, u automobilu. Svuda su bili najtoplije pozdravljeni. U trgovini narodnih nošnja g. Luja Kraje nekoliko su se zadržali; htjeli su da kupe narodnju nošnju, ali samo što je iz okoliceDubrovnika, te se je Nj. Vis. nadvojvotkinji Ziti tako svidjela konavoska nošnja, da je odmah na sebe bila obukla konavosku kabanicu, od finog crvenog sukna, izvezenu pravim zlatom, skinula šešir i stavila konavosku crvenu kapu, svu u zlatu izvezenu, što joj je vrlo lijepo stalo, te je sve kupila; također je kupila i neke narodne torbice. Istog su jutra željeznicom iz Gruža otputovali put Bosne, a kako čujemo, namjeravali su preko Bosanskog Broda otputovati u Beč. Kad u četvrtak po podne opet se povratiše u Gruž, a čujemo zbog ružnog vremena i zime u Bosni. Odsjeli su u hotelu „Imperial“. Netom su se povratili odmah su došli u grad, te su skoro cijelo po podne šetali po raznim gradskim predjelima i predgrađu. U trgovini narodnih nošnja g. Aleks. (ime nije potpuno navedeno – nap. D.R.) Kiry zadržali su se cijeli sat vremena; kupili su dosta starinskih stvari, narodnih nošnja, novca Dubrovačke Republike i ostalog, te su razgovarali sa vlasnikom i vlasnicom trgovine, osobito o Dubrovniku. Pred noć su sa šetnje otišli u hotel „Imperial“, pred kojim je u večer svirala „Dubrovačka Građanska Muzika“, koju im je u počast poslalo „Društvo za unapređenje Dubrovnika i okolice“.

 

Čujemo, da njihove Visosti jutros odlaze vlakom preko Bosne. (Zita od Bourben-Parme, 1892-1989. bila je supruga cara Karla posljednjeg monarha Autro-Ugarske, posljednja carica Austrije, kraljica Ugarske uz ostale titule. – nap. D.R.)

 

Trgovac antikvitetima Lujo Kraja nije bio običan preprodavač poput Dereka

 

„Delboya“ Trottera iz humoristične TV serije „Mućke“. Nema sumnje da je imao nekog etnografskog i povijesnog znanja. Obilazio je hercegovačka i bosanska sela, te je otkupljivao sve originalne predmete koji su mu zapeli za oko, zbog umjetničke vrijednosti (izrade) ili su bile osobne stvari poznatih osoba. Njegov dućan na Placi bio je prepun originalnih etnografskih predmeta materijalne kulture baštine balkanskih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 864
Glas Grada 863
Glas Grada 862
Glas Grada 861
Glas Grada 860
Glas Grada 859
Glas Grada 858
Glas Grada 857
Glas Grada 856
Glas Grada 855
Glas Grada 854
Glas Grada 853
Glas Grada 852
Glas Grada 851
Glas Grada 850
Glas Grada 849
Glas Grada 848
Glas Grada 847
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed