MALI OGLASI
24.10.2021 | Damir Račić

ZANIMLJIVOSTI IZ TISKA Originalan ali neuspješan način osvete

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Originalan ali neuspješan način osvete
"Osveta je ljudska reakcija, najčešće svjesno učinjena određenom pojedincu ili skupini kojim se pokušava uzvratiti nanesena bol (tuga), uvreda ili gubitak za koji se smatra odgovorni pojedinac ili skupina osoba"

Ovo je napis u kojem povezujem jedan starogrčki mit, stručno objašnjenje jedne čovjekove negativne karakterne osobine i istinite povijesne događaje. Nedavno su svjetski mediji objelodanili veliki skandal u koji su umiješane mnoge javne osobe, jer su izbjegavali platiti porez u svojoj domovini. Skandal je nazvan po jednoj ženi iz starogrčke mitologije, a zvala se je Pandora. Prema kazivanju starogrčkog mita, bog Hefest ju je oblikovao od ilovače, Atena ju je opremila lijepom odjećom i cvijećem, no dana joj je prijevarna uloga. Otac bogova Zeus želio se osvetiti ljudima, jer je od njih bio prevaren (Titan Prometej posvađao je Zeusa sa ljudima) te joj je dao posudu (kutiju) u kojoj su bila zatvorena sva zla i poroci. Tako opremljenu poslali su Pandoru među ljude. Ondje se udala za Prometejeva brata Epimeteja. Zbog svoje radoznalosti, kod njega je otvorila posudu i sva su zla izašla i proširila se među ljudima, a jedino je u njoj ostala zatvorena (ljudska) nada. Na ljude se sručilo deset tisuća nevolja, među koje su bile i razne ljudske negativne karakterne osobine. Jedna od njih je i osveta.

 

Osveta je ljudska reakcija, najčešće svjesno učinjena određenom pojedincu ili skupini kojim se pokušava uzvratiti nanesena bol (tuga), uvreda ili gubitak za koji se smatra odgovorni pojedinac ili skupina osoba. Osoba koja vrši osvetu odgovarajućim postupkom, prije svega motivirana je vlastitim shvaćanjima pravde, odnosno osjećajem bijesa, ljutnje i tuge. Takva osoba smatra ili vjeruje da će nestati njezin bijes, ljutnja ili tuga (bol), ako se uspostavi svojevrsna „ravnoteža“, odnosno počinitelj bude kažnjen na isti ili još gori način. Mediji nerijetko izvješćuju o osvetničkim samoubilačkim atentatima u kojima strada veliki broj civilnih žrtava. Žudnja za osvetom predstavlja jednu od najiskonskijih ljudskih osjećaja i brojna društva su razvila kompleksne običaje, a kasnije pravo u nastojanju da je koliko-toliko reguliraju, spriječe (što je veoma teško – op. D.R.) ili otklone neke od njenih neželjenih posljedica. Koncept opraštanja i uzdržavanja od osvete predstavlja jednu od najplemenitijih ljudskih vrlina. Kaznena prava mnogih država daju teže kvalifikacije krivičnim djelima počinjenima iz osvete, nije rijedak slučaj u međunarodnoj politici, odnosno čak i najmodernije države ponekad pribjegavaju vojnim akcijama čija je jedina svrha odmazda, tj. osveta sa teškim posljedicama.

 

Osveta može biti učinjena zbog različitih uzroka koji stresno djeluju na psihičko zdravlje čovjeka, odnosno na njegove osjećaje i rasuđivanje. Navodim jedan povijesni tekst o tihoj osveti (bez uporabe otrova) jednog francuskog pravnika, a smislio je originalan način kako da se osveti francuskom kralju Franji I. ali i svojoj ženi zbog nevjere. Ipak, nije doživio da se uvjeri je li njegov postupak bio uspješan.

 

„Ferronierre la Belle (bila je) jedna od najslavnijih ljubavnica francuskog kralja Franje I. Raspolažući apsolutnom kraljevskom vlašću nije se nimalo obazirao na želje i prigovore svoje okoline, na prava legitimnih supruga, već je ženu koja bi mu se svidjela odvlačio u svoju ložnicu. Kad je kralj jednom prilikom ugledao na prozoru lijepu ženu pravnika La Ferrona i zapovjedio svojem dvorjaninu da je dovede k njemu. Ljepotičin muž se tome žestoko usprotivio. To mu dakako nije ništa koristilo jer ga je kraljev čovjek udario buzdovanom po glavi i ostavio ga onesviještenog, a njegovu ženu odveo u dvor. Ondje je ostala nekoliko dana, a zatim se vratila kući. Čini se, međutim, da su njezina ljepota i otpor što mu ga je pokušala oduševili kralja, jer ju je kasnije još u nekoliko navrata pozivao (ili ju je oteo njegov sluga) na dvor.

 

La Ferron je, međutim kovao osvetu. Otišao je u javnu kuću i ondje mu je uspjelo da podmićivanjem otkrije koja je djevojka bolesna od sifilisa, pa je spavao sa njom i sam se (namjerno) zarazio. Zatim je došao u postelju svoje žene pa na nju prenio bolest koja je u ono doba bila gotovo neizlječiva i pretvara tijelo u „saće meda“ (izgriženo, šupljikavo). Žena je oboljela pa ga je i ne znajući, prvom prilikom kad je je kralj Franjo ponovno pozvao k sebi, usrećila primjernom osvetom prevarenog muža. Franjo I. bio je čovjek izvanredno snažnog organizma i duge godine je odolijevao bolesti, dok su joj La Ferron i njegova žena bili davno podlegli, no na kraju ga je ipak (bolest) svladala. Neki pisci smatraju, da je kralj već i prije bio zaražen sifilisom i da je La Ferronova žrtva bila suvišna (uzaludna). 

 

Nekoliko povijesnih podataka i o samom kralju. Franjo I. (1494-1547), francuski kralj od 1515. g. Veći dio svoje vladavine je proveo zaokupljen neriješenom borbom s Habsburgovcima. U svojim nastojanjima da postane car Svetog Rimskog Carstva neuspješno je pokušao osigurati potporu engleskog kralja Henrika VIII. 1520. g. (...) Bio je uspješan u nekim drugim područjima osigurao je konkordat s papom i sklopio savez sa Švicarskom, a tijekom njegove vladavine francuska renesansa je bila na samom vrhuncu.

 

„Crvena Hrvatska“ od 23.3.1907. g; br. 24.

 

KAKO SE JE MILIJUNAŠ OSVETIO

 

Neki baltimorski milijunaš kupio je od jednog špekulanta u modernom kupalištu Long Branch u New Jersy-u, ljetovalište u najelegantnijoj ulici Maris Avenue. Milijunaš je kuću previše skupo platio, pa se ubrzo uvjerio da ga je špekulant, čije su gotovo bile sve vile u kupalištu grdno prevario. Milijunaš je sad izmislio strašnu osvetu. Pribio je na kuću oglas (sljedećeg sadržaja): „Besplatno prenočište za crnce!“ Od toga dana navalilo je u ulicu Maris Avenue silu crnaca, koji su u milijunaševom ljetovalištu dobili jelo, piće i prenoćište. Kako elegantni Američani ne mogu trpjet i preziru crnce, svi su posjetioci kupališta, koji su stanovali i u kućama ovoga varalice špekulanta, pobjegli iz ulice Maris Avenue i drugovdje se preselili gdje nije bilo crnaca. Milijunš se veseli i smije se špekulantu koji ga je prevario , ali ne javljaju koliko je osveta stajala novaca bogatog osvetljivca. „Ubod komarca manje peče ako ti je pošlo za rukom da ga zgnječiš.“ – Ugo Ojetti. U sljedećem izvješću, prevareni muž dosjetio se je neobičnoj osveti, jer je njegova žena željela pobjeći sa ljubavnikom možda zbog nasilnog supruga? On joj je priredio doista nezaboravno noćno putovanje ruskim stepama.

 

„Crvena Hrvatska“ od 22.5.1909. g; br. 41.

 

OSVETA LJUBOMORNOG MUŽA

 

Ruske novine javljaju o užasnoj vožnji, što ju je prije nekoliko dana nedobrovoljno poduzela Stražnickaja, supruga nekog gruzinskog kneza. On ju je svezao užetom za krov posljednjih kola jednog željezničkog vlaka, i tako je pustio da se cijelu noć vozi ruskim stepama. Kad je sutradan u jutro vlak stao u Volomskom, razabraše željeznički činovnici na kolima neki predmet, koji očito nije spadao onamo. Pogledaše iz bližega i opaziše krasnu ženu, koja se prvi mah pričinila kao mrtva. Kasnije se stvar razjasnila. Ljubomorni muž osvetio se na ovako grozan način ženi, koja se je bila spremila da pobjegne s njegovim mladim upraviteljem. Ljubavnika joj je muž stavio pod ključ, a njoj udesio ovako ljubavno noćno putovanje. Kneginja je kasnije došla k svijesti, a knez je bio odpremljen s onu stranu ključanice.

 

Gruzijski knez svoj naum nije mogao provesti u (ne)djelo bez pomoći svojih slugu. Može se reći da je žena imala dvostruku sreću što je preživjela „nedobrovoljno putovanje“. Prvi je razlog što su u drugoj polovici mjeseca svibnja temperature ipak više. U suprotnom mogla je umrijeti od hladnoće. Drugi razlog, vlak je putovao noću preko prostranih stepa, tj. na otvorenom prostoru sve do svog odredišta. Nije bilo usputnih zaustavljanja, pa čak i da su joj usta bila otvorena nije mogla dozvati pomoć. Na trasi željezničke pruge nije bilo tunela, jer bi dim (ugljen monoksid) vjerojatno ugušio ženu vezanu za krov vagona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 870
Glas Grada 869
Glas Grada 868
Glas Grada 867
Glas Grada 866
Glas Grada 865
Glas Grada 864
Glas Grada 863
Glas Grada 862
Glas Grada 861
Glas Grada 860
Glas Grada 859
Glas Grada 858
Glas Grada 857
Glas Grada 856
Glas Grada 855
Glas Grada 854
Glas Grada 853
Glas Grada 852
Glas Grada 851
Glas Grada 850
Glas Grada 849
Glas Grada 848
Glas Grada 847
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed