MALI OGLASI
16.05.2021 | Damir Račić

ZANIMLJIVOSTI IZ TISKA Laž, teorija zavjere ili strogo čuvana tajna?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Laž, teorija zavjere ili strogo čuvana tajna?
"Nakon završetka II. svjetskog rata trebalo je proći nekoliko desetljeća da bi povjesničari dobili dozvolu istraživati dokumente u vojnim arhivima i drugim službenim izvorima o borbenim djelovanjima i raznim tajnim operacijama savezničkih postrojbi i specijalnih jedinica tijekom II. svjetskog rata, ali i o skrovištima nacista u poslijeratnom razdoblju"

Drugi svjetski rat završio je u Europi 9. svibnja 1945. godine. Japan je nastavio pružati otpor iako se nalazio u bezizlaznoj situaciji jer su njegove pomorske snage i zrakoplovstvo bili gotovo uništeni, a američki zrakoplovi neprestano su bombardirali japanske gradove. Na konferenciji u Potsdamu održanoj tijekom srpnja-kolovoza 1945. na kojoj su sudjelovali Staljin, Churchill i Truman poslat je zahtjev Japanu na bezuvjetnu kapitulaciju ali je japanska vlada odbila kapitulaciju. Amerikanci su ih „uvjerili“ bacivši dvije atomske bombe da je daljnji otpor besmislen. Japan je nakon toga potpisao kapitulaciju 2. rujna 1945. godine. Na spomenutoj konferenciji donjeta je odluka o okupaciji Njemačke, kažnjavanju ratnih zločinaca i budućem uređenju svijeta. Iako su u međuvremenu postali pristupačni mnogi vojni arhivi za istraživanje (jesu li i ruski?), znaju li se sve tajne?  

 

​Nakon završetka II. svjetskog rata trebalo je proći nekoliko desetljeća da bi povjesničari dobili dozvolu istraživati dokumente u vojnim arhivima i drugim službenim izvorima o borbenim djelovanjima i raznim tajnim operacijama savezničkih postrojbi i specijalnih jedinica tijekom II. svjetskog rata, ali i o skrovištima nacista u poslijeratnom razdoblju. O ovoj potonjoj temi dvojica britanskih publicista napisali su posebnu knjigu.

 

​Kad se radi o prijevodu inozemnog izdanja na hrvatski jezik uobičajno je da domaći nakladnik napiše uvodnu riječ. Citiram kraći dio uvodne riječi privatnog nakladnika.

 

​„Kad nam je knjiga Sivi Vuk: Bijeg Adolfa Hitlera prvi put došla u ruke, pomislili smo je odbaciti kao da je riječ o još jednom među mnogobrojnim teorijama zavjere. Svima je poznato da su Hitler i Eva Braun počinili samoubojstvo kako bi izbjegli poniženje i neizbježnu smrtnu presudu. Bilo kako bilo, odlučili smo uzeti knjigu u ozbiljno razmatranje s obzirom na to da je potpisuju odlični autori Simon Dunstan i Gerrard Williams. U prilog nam je išlo i nedavno otkriće da ostaci tijela pronađeni u bunkeru nisu pripadali Hitleru i Evi Braun. Dok smo čitali rukopis, nekoliko mjeseci razmatrajući mogućnost objave knjige, zaključili smo da su autori otvorili ozbiljnu temu dovodeći u pitanje povijesne činjenice, stoga smo odlučili objaviti njihovo djelo. (...)

 

​Ova knjiga otvara mnoga zanimljiva pitanja, ali ne nudi konačne odgovore. Možda je riječ o misteriju koji će zauvijek ostati neriješen, baš kao i mnogi drugi događaji u prošlosti. Također je moguće da će kad se javnost jednom suoči s tim pitanjem, isplivati druge činjenice koje će nas približiti istini. Autori su napisali ovu knjigu zbog toga što su željeli saznati istinu, a možda im je to i pošlo za rukom. U svakom slučaju, vama čitateljima prepuštamo da donesete vlastiti sud o tome.“

 

​Nakon ovakvog intrigantnog uvoda sadržaj knjige predstaviti ću samo kraćim izvacima iz knjige. Za početak, uknjizi je navedena godina smrti A. Hitlera i u kojoj je državi umro, a nema sumnje i mnogi drugi nacistički zločinci koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde.

 

​Naslov knjige je „Sivi Vuk: bijeg Adolfa Hitlera“ (Mnogo je više dokaza o bijegu vođe Trećeg Reicha nego o njegovu samoubojstvu u berlinskom bunkeru 30. travnja 1945.) Nakladnik knjige je Begen d.o.o. Zagreb, 2013. Izvorno izdanje objavljeno je 2011. a hrvatsko 2013. godine. Cjelokupnu maskeradu oko samoubojstva Hitlera i Eve Braun smislio je Martin Bormann, koji je i organizirao njihov bijegzrakoplovima i podmornicom. I sam je pobjegao iz Njemačke nekoliko godina kasnije poslije rata.

 

​Prodorom zapadnih Saveznika u Njemačku, osim što je trebalo slomiti njemačku vojnu moć, od velike važnosti bilo im je da zaplijene što je moguće više tehničke dokumentacije o naprednim njemačkim oružjima i zarobe njemačke znanstvenike i tehničare prije Rusa! Mnogi zarobljeni nacisti s tehničkim znanjem nastavili su sa radom u Americi i u Engleskoj. Među njima svakako je najpoznatije ime Wernher von Braun koji je pomogao Amerikancima u razvoju balističkih raketa, a kasnije i u svemirskom programu. (Prvi njemački projektil A-4 lansiran 3.10.1942.  dosegao je visinu od 80 km. Probio se i oko 5 km do samog svemira – riječ je o prvoj raketi koja je postigla svoj cilj, što je gen. Dornbergera nagnalo na izjavu: „Izvršili smo invaziju na svemir. Prvi put upotrijebili smo svemir kao most između dvije točke na zemlji (...). Na današnji dan, dakle 3. listopada 1942. započelo je novo doba (...) doba svemirskih putovanja.“ – citat iz knjige nap. D.R.) To je bio jedan od razloga da se korisnim nacistima „progleda kroz prste“ bez obzira na njihovu ratnu prošlost. Smanjeni interes i potraga za nacistima od strane saveznikaimao je politički uzrok. Nedugo nakon završetka II. svjetskog rata započeo je tzv. „hladni rat“ između Zapada i Istoka. U međusobnim pregovorima (...) „Sovjetski Savez sada je tražio hegemoniju nad Austrijom i Jugoslavijom. Potonja bi sovjetima predala tople jadranske luke i neposredan izlaz na Sredozemno more – što je Zapadu bila strateška noćna mora.“– citat iz knjige nap. D.R.

 

​I Izraelska država nakon završetka II. svjetskog rataimala je velikih briga. Opstojnost tek nastale države na uskom pojasu uz Sredozemno more bila im je prioritet. Naime, bili su opkoljeni od neprijateljski raspoloženih Arapa. Ipak, na kraju rata austrijski Židov Simon Wiesenthal (1908-2005) koji je preživio koncetracione logore pokrenuo je akciju da se zločinci izvedu pred lice pravde. Kasnije uz pomoć MOSSAD-a godine 1962. godine uhvatili su jednog od glavnih nacističkih zločinaca Adolfa Eichmanna koji je osuđen na smrt. Wiesenthal je osnovao Centar za historijsku dokumentaciju o progonu Židova. Mnogi visoki časnici nacističke stranke, a također i francuski, belgijski i hrvatski fašisti uspjeli su se dočepati Argentine. (U 22. poglavlju knjige govori se o nekoliko susreta A. Hitlera i A. Pavelića u Argentini). Američki FBI na čelu sa Edgarom Hooverom imao je široku mrežu obavještajaca u državama Južne Amerike i pratili su mnoge njemačke diplomate, vlasnike banaka, industrijalce koji su međusobno dolazili u kontakt. Jedan od protivnika Peronovog režima bio je otac poznatog revolucionara Che Guevare. Peronova diktatura srušena je vojnim pučem sredinom 1955. godine, na isti način kako je i on došao na čelo države. Ponovno se je vratio na vlast u lipnju 1973. godine. (...)

 

           Službena povijest govori da je Peron upoznao mladu radijsku zvijezdu Evu Duarte na jednoj predstavi namjenjenih prikupljanju sredstava u svibnju 1944. (Razorni potres u San Juanu 15.1.1944. odnio je 10.000 života i sravnio grad sa zemljom. – nap. D.R.). „Upravo je u to vrijeme stvoren Evin profil u javnosti – profil djevojke skromna podrijetla koja je svoja dostignuća, status zvijezde i društvene veze koristilakako bi se zalagala za interese siromaha među kojima je odrasla. Ta slika prelijepe, blistave junakinje siromašnih – los descamisados (gologrudih, bez košulje) – donijet će „Eviti“ neviđenu naklonost javnosti, pa čak i neku vrstu statusa svetice, koja će u srcima mnogih Argentinaca potrajati generacijama nakon njezine smrti“. Međutim, njegova ženaMaria Eva (Evita) Duarte de Peron imala je i svoje naličje.Bila je glavna veza između nacističkih glavešina i njenog muža u prijenosu ogromnog opljačkanog blaga iz Europe legalnim bankarskim transankcijama ali i ilegalnim putem(uplovljavanje njemačkih podmornica blizu argetinske obale) unoseći u Argentinu platinu, zlato, dragocjenosti, dijamante i drugo drago kamenje, naravno i ogromne količine u stranoj valuti. Novac se je investirao („prao“) ulaganjem u argentinsko gospodarstvo. 

 

​Naveo sam nekoliko citata iz knjige, iako svaka stranica od ukupno 344, bez dodatnih bilježaka i izvora bibliografije,obiluje zanimljivim informacijama koje su autori prikupili tijekom njihovog petogodišnjeg istraživanja. Sljedi završni dio knjige:

 

​„Međutim kako je propali Furer umirao u Argentini (umro 13. veljače 1962.), izmučen, dementan i izdan (od Bormanna, koji se spominje u knjizi da je bio živ i tijekom 1980 g. – nap. D.R.) 17 godina nakon bijega iz bunkera u kojem je, kako je svijet vjerovao, navodno počinio samoubojstvo, obistinile su se slavne riječi Hitlera i Josepha Goebbelsa: „Neka laž bude krupna, neka bude jednostavna, neprestano je ponavljajte i naposljetku će svijet povjerovati.“ Svijet vjeruje da je umro u Berlinu.

 

​Na kraju Drugog svjetskog rata pobjednike niko nije pitao za istinu. Zbog toga ih mi pitamo sada. – završni komentar autora knjige – nap. D.R.

 

​Na stražnim koricama knjige otisnut je sljedeći tekst:

 

​„U svojoj knjizi Sivi Vuk - bijeg Adolfa Hitlera dvojica britanskih publicista odbacuju službenu verziju Fuhrerove smrti i iznose šokantnu teoriju, za koju postoje brojni dokazi, ali i svjedoci: najveći zločinac čovječanstva s Evom Braun i najbližim suradnicima uspio je pobjeći iz Berlina i dobro organiziranim kanalima prebaciti se u Argentinu, gdje je nastavio život u nacističkoj enklavi sve do 1962. godine. Ova kontraverzna knjiga, koja je odmah postala bestseler u Velikoj Britaniji, preispituje jednu od najvećih tajni 20. stoljeća, pred kojom povjesničari i dan-danas zatvaraju oči. Je li moguće da je vođa Trećeg Reicha doista izmakao pravdi?“

 

​Ne mogu se prisjetiti da je bilo koji tiranin ili diktator u povijesti čovječanstva presudio sam sebi izvršivši suicid, kako bi preduhitrio hapšenje i suđenje za počinjene zločine. Najčešće je bio svrgnut s vlasti u narodnom ustanku ili revolucijom i po kratkom postupku smaknut ili bi eventualno poginuo u atentatu. Ako je imao sreće pobjegao bi iz državeuz pomoć pristalica ili neke organizacije u izgnanstvo gdje bi umro prirodnom smrću. Bilo čija zlodjela tijekom vladavinediktatora nisu zaboravljena i po tome će ga povijest pamtiti.Ponavljam riječi nakladnika: „U svakom slučaju, vama čitateljima prepuštamo da donesete vlastiti sud o tome.“

​   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed