MALI OGLASI
22.05.2022 | Damir Račić

ZANIMLJIVOSTI IZ TISKA Kako je obilježena proslava Crkve sv. Križa u Gružu

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Kako je obilježena proslava Crkve sv. Križa u Gružu
U tiskovinama koje su izlazile u našem gradu prije I. i do početka II. svjetskog rata mogu se naći mnoga novinska izvješća u kojima se izvješćuje dubrovačka javnost o crkvenim tradicijskim svečanostima

Prije opisa proslave crkve sv. Križa u Gružu donosim informaciju o zvonima koja su darovana istoimenoj crkvi 90-ih godina XIX. stoljeća.

 

​„Crvena Hrvatska“ od 4.11.1893. g, br. 44.

PLEMENITO DJELO

Zvonik  dominikanske crkve sv. Križa u Gružu, ovijeh dana dogragjen, bio je brez zvona kako tijelo brez duše. Kad, ali se nagjoše tri plemenite kršćanske duše, gospogje Ana kneginja Pozza Giorgi i Mara kneginja Pozza Sorgo-Natali i gospodin ć.k.  konsuo Niko vitez Mihanović koji preuzeše na sebe trošak svaki po jedno zvono u ukupnoj vrijednosti od 800 fior(ina), na slabu Božju i na ures ove starodrevne crkve, gdje su negda, u vrijeme najstrašnijih bičeva (kuge – nap. D.R.) slavni oci Dubrovnika našli utočište. Ovaj samostan ne imaju riječi da zahvali na toli(kom) rijetkom plemenitom djelu, moliće do vijeka za zdravlje dičnijeh darovatelja, čija će imena ostati uvijeke zabilježena u knjizi dobročinaca ove prastare Crkve, a još više u božijoj knjizi.

Gruž, 1. novembra 1893.                    fra Pero Moscatello, Upravitelj crkve sv. Križa

„Crvena Hrvatska“ od 11.11.1893. g; br. 45.

ČETVRTO ZVONO

Dar crkvi sv. Križa Ignacij Amerling.

(Tekst nije prepisan. - nap. D.R.)

U tiskovinama koje su izlazile u našem gradu prije I. i do početka II. svjetskog rata mogu se naći mnoga novinska izvješća u kojima se izvješćuje dubrovačka javnost o crkvenim tradicijskim svečanostima. U ovom napisu spomenuti ću jednutakvu svečanost čije podrijetlo vuče još iz vremena Dubrovačke Republike. Jedna stara narodna poslovica kaže: „bolje da nestane selo, nego običaji.“ Nažalost, mnogi starinski običaji mahom su nestali ili se održavaju vrlo rijetko, a prihvaćaju se anglo-saksonski koji su komercijalne naravi. Čak i u današnje materijalističko doba uvijek postoji mogućnost obnove neke starinske tradicije i/ili običaja. Osim što se čuvaju starinski običaji isti mogu poslužiti i kao turistička atrakcija.

Prije nego predstavim glavnu temu, a to je opis crkvenesvečanosti povodom 500-godišnjice crkve sv. Križa u Gružu, evo jedne opće slike Gruža između dva svjetska rata.

Kako bi se donekle olakšao teški život mnogobrojnim lučkim radnicima u Gružu koji su uglavnom manualno istovarivali teret sa parobroda i željeznice u Gružu osnovanesu dvije socijalne ustanove. To je bila pučka kuhinja nazvana „Trpeza sv. Vlaho“ početkom veljače 1933. godine i vjerojatno u isto vrijeme i konaćište „Radnički dom“ koji je mogao primiti 120 radnika. Međutim, broj radnika bio jeskoro šest (!) puta veći i više su davali prednost prespavanju u dašćarama na Kantafigu. Vjerojatno je tome bio uzrok cijena noćenja. Nažalost, higijenski uvjeti općenito stanovanja u Gružu bili su očajni, o čemu su lokalne tiskovine povremeno skretale pozornost općinstvu. Gruž je između dva rata bio radničko predgrađe gdje je stanovao proletarijat (u rimsko doba građani najniže klase) tj. najsiromašniji sloj ljudi.Štrajkovi nisu bili rijetkost zbog niske dnevnice i teških uvjeta rada. Zbog kakve-takve zarade u Gruž dolazili ljudi sa šireg zaleđa Dubrovnika. Inače, Gruž se nazivao Dubrovnik 2 sve do pri kraju 1938. godine.

„Narodna Svijest“ od 10.6.1936. g; br. 23.

OČAJNE ZDRAV. I SOCIJALNE PRILIKE U GRUŽU

„Prema novinskim vijestima u Gružu se doskora priregjuje „sedmica čistoće“, koja je uistinu od prijeke potrebe. Stolačka ulica, predio izmegju Radničke i Gatačke ulice, i Kantafiga to željno očekuju. Može se slobodno kazati da su ti spomenuti predjeli rasadnici teških zaraznih bolesti. Tu se može vidjeti: nehigijenske radničke stanove, nečistoću u blizini kuća, otvorena smetlišta, štale, košare za svinje i t. d. Nerazumljivo je, kako se ovo protupropisano zdravstveno stanje može da trpi i iz kojih uzroka se nije do sada posvećivala veća pažnja zdravstvenim prilikama. Sadašnja općinska uprava primila je i ovaj dar (nasljeđene komunalne probleme – op. D.R.) da i ovo pitanje riješi.

Za svaku osudu su pak radničke barake gdje nesretni radnički svijet propada. U Gružu ima na stotine radnika, koji nijesu mješćani, nego iz raznih krajeva naše države te nemaju stalnog boravka. Tko je nadležan da o njima vodi brigu, da li Općina ili socijalne radničke institucije? Općina ima i svoje nevolje na svomu području megju svojim općinarima, a o ostalima treba da povede računa nadležno ministarstvo i Banovina i da potpomognu da se tim ljudima sagradi „Dom“ i tako uklone legla bolesti, što se mogu da vide u Gružu. Sadašnji njihovi stanovi predstavljaju opasnost po zdravlje ne samo njihovo koji u njima stanuju, nego i za stanovništvo ukoliko bi se tu pojavila neka teška bolest epidemičnog karaktera.

Za kulturne, higijenske i socijalne ustanove, Gruž bi bio jedno zahvalno polje rada, kada bi se neka od spomenutih ustanova latila posla. Najuputnije bi bilo, da Općina na jednoj anketi pretrese i riješi pitanje izgradnje stanova za radnike, kao i takogjer u koje bi svrhe bilo bolje, da se upotrijebi sadašnji „Radnički dom“ jer taj ne odgovara namjenjenoj svrsi, a koji je imače premalen da primi sve radnike Gruža.

U svakom slučaju neophodno je potrebito da se neke mjere poduzmu, jer inače, ukoliko se nešto ne uradi, mogla bi da se pojavi i koja teška epidemična bolest, što bi moglo dosta da naškodi Dubrovniku, koji važi kao centar turizma.“

 

           U takvom ozračju nepune dvije godine kasnije održana je velika svečanost crkve sv. Križa, odnosno 500-godišnjica njenog postojanja.   

„Narodna Svijest“ od 11.5.1938. g, br. 19.

PROSLAVA 500-GOD. CRKVE SV. KRIŽA U GRUŽU

Izvršena je načinom koji doista služi na čast čitavom mjestu, osobito pak požrtvovnim festanjulima gg. Škrabu i Gironu. Svečanost je protekla točno prema objavljenom programu. U predvečerje svečanosti obavljeno je po davnom čovjekoljubnom običaju dubrovačkom dijeljenje kruha siromasima. Uz svirku Gundulićeve glazbe, radosni zvon zvona i pucnjavu prangija, istaknuti su na zvoniku crkve sv. Križa dva barjaka: Križ i sv. Vlaho. Rasvjeta koja je pod noć uprilićena pružala je doista prekrasnu sliku. U nedjelju ujutro Gundulićeva i Križarska glazba objavile su početak glavne svečanosti. Stiglo je i nekoliko barjaka iz Grada i okolice.Pobožni narod naprosto je prekrio (ispunio) crkvu, kao zelenilom i zastavama iskićen prostor ispred crkve. Nakon više tihih misa sljedila je svečana Misa, koju je opjevao veleugledni dubrovački dominikanac, bivši provencijal preč. O. Markolin Knego. Misi prisustvovaše Preuz. biskup Josip M. Carević i gradonačelnik g. Dr. Bracanović. Misu i popodneni blagoslov uveličao je svake hvale vrijedni dubrovački Crkveni pjevački zbor. Poslije Mise razvila se impozantna procesija pod vodstvom Preuz. biskupa, koji je nosio dragocjenu historijsku relikviju: križ kralja Uroša u kome se nalazi komadić Križa Gospodnjega. Svečano urešenim Gružom išla je procesija do terase dvorca (ljetnikovca) Gradi, pa se vratila natrag do velikog mula. Tad je nastupio najdirljiviji momenat svečanosti. Preuz. biskup sa svećenstvom, gradonačelnik i festanjuli ukrcaše se na parabrodić „Radnik“ firme Banac i Rusko te izvezoše (isploviše) se do sredine luke, gdje je biskup u more spustio lovor-vijenac na spomeni gruškim pomorcima koji tokom stoljeća nagjoše smrt u morskim valovima. Kapetan „Apostolata mora“ podijelio je isti čas svečano Odriješenje pokojnicima, dok je glazba intonirala posmrtni marš, crkvena zvona tužno zabrecala, a parobrodska sirena pustila svoj otegnuti prodorni ridanju sličan glas. Trenutak je bio tako uzbudljiv i potresan da su mnogi od prisutnih proplakali. Činilo se je (da) nad Gružem lebde svete sjene sviju pomorskih generacija, svi koje valovi progutaše od najstarijih vjekova pa do još neoplakanih žrtava „Dakse“ (potonula u oluji 26.1.1930. g. u Biskajskom zaljevu – nap. D.R.). Uskrsnula je prošlost i oćutio dah onog davnog Gruža, opjevanog od Vodopića, Vojnovića, Kazalija (Opširna pjesma, 20 kitica objavljena u „Dubravi“ na Božić, 1934. g; br. 20. – nap. D.R.) Gruža „Tužne Jele“. Na povratku u crkvu Biskup je Križem blagoslovio vjernike, na što je prisutno mnoštvo složno zapjevalo „Do nebesa“. Poslije podne slijedio je blagoslov, cjeljivanje Moći sv. Križa. U veče Gundulićeva i Križarska glazba priredili su na obali pred crkvom promenadni koncert sa biranim programom. Priregjena je takogjer utakmica (utrka) sa lagjicama: vrlo animirana i vesela. Proslava je završena vrlo uspjelom „Venecijnskom večeri“ (iluminirana i okićena razna plovila u gruškom zaljevu – nap. D.R.) i rasvjetom još sjajnijom nego prve veče(ri).

Početak organiziranja „venecijanskih večeri“, može se reći i prve gruške noći, tj. pučke veselice, u gruškom akvatoriju započinje vjerojatno 1911. godine, što se može zaključiti iz sljedećenog novinskog izvješća.

„Crvena Hrvatska“ od 10.8.1912. g, br. 64.

VENECIJANSKO VEČE

Večeras je u Gružu „venecijansko veče“. Pripreme su velike. Pjevati će diletanti. Kako nam javljaju, izgleda da će broj lađica biti puno veći nego prvog puta (1911.?) Tako ćemo večeras uživati lijepu zabavu. Baloni za rasvjetljenje lađa mogu se dobaviti u gradu kod g. Weissa ili večeras na obali u Gružu. 

Završetkom svih crkvenih svečanosti koji su programom bili planirani i uspješno ostvareni uz veliki trud gruških festanjula, nastavak proslave nastavljen je pučkom zabavom. Vlasnici svih ugostiteljskih objekata u Gružu nema sumnje da su imali „svoj dan“, odnosno iznadrosjećnu zaradu. Značajni doprinos dali su i mnogi vlasnici različitih plovila koji su pružili dodatnu sliku svojim iluminiranim i ukrašenim brodicama u akvatorija luke Gruž.

„Narodna svijest“ od 4.10.1921. g; br. 40.

VENECIJANSKA VEČER

U našem gradu obavljena ja kao zaključak (završetak) ljetne sezone kod nas u nedjelju večer inicijativom akademskog pododbora „Duba“ u korist Gjačkog doma koji se dogragjuje u Zagrebu. Zabavu za blage, gotovo ljetne večeri uveličala je vojna glazba. Mnogobrojne gradske lagjice bile su urešene balonima, od kojih je odnijela nagradu barka g. L. Peševića. Atrakciona točka čitave te ugodne zabave bile su slikovite umjeten vatre i vatrometi od vrsnog pirotehničara g. Maura Di Cellie(a), koji je zaslužio buran aplauz od prisutne publike.

Naša omladina zaslužuje svaku (po)hvalu radi svog poduzetnog duha za ovakove zabave s plemenitom svrhom, pa je s toga požaliti nerazumijevanje i razmjeno slab odaziv publike. (Znači li to da nije bilo puno gledatelja na potezu od Porporele do Banja i/ili je bio slab novčani doprinos za dogradnju Đačkog doma u Zagrebu? – kom. D.R.).

„Narodna Svijest“ od 3.5.1922. g; br. 18.

GRUŽ (SPALJENJE „DUBA“)

Od pada Republike do početka (I. svj.) rata svake bi se godine na dan sv. Križa 3. maja sažgao „Dub“ pred crkvom sv. Križa. Kroz sve vrijeme rata do 1920. g. nije bilo „Duba“. Ovaj tradicionalni običaj opet se je uspostavio te će nastojanjem zauzetnih festanjula i ove godine svečano sažgati „Dub“. Jedan stari vlastelin dubrovački pričao je o tom običaju ovako: „Kad je pala sloboda naše Republike, mi bi bili najradije sažgali i Dubrovnik da tako nestane nas i grada. Ali jer to nije bilo moguće odlučili smo, da se spali jedan „Dub“ na žalosnu uspomenu pada naše Republike, a uz poklik: „Uništen je Dubrovnik!“ – Stari se Gružani još dobro sjećaju kako je spaljenje „Duba“ znalo biti veličanstveno, jer bi se natjecali, ko će više šume donjeti da „Dub“ bolje gori. Gdjekoje bi se godine spalilo i koju staru lagju nasred mora. Preko noći bi gruška mladež zasadila „Dub“ i svečano ga okitila.

(U istom broju drugo novinsko izvješće – nap. D.R.)

PROGRAM SVEČANOST SV. KRIŽA U GRUŽU

Prije podne: 1. U 6 jutrom uranak oko mjesta sa tamburaškim gruškim zborom „Daksa“; 2. U 6; 7; 8. i 9 sati tihe sv. Mise; 3. U 10 sati svečana sv. Misa u trojki sa propovijedi o slavi sv. Križa. Po podne: 1. U 5 sati po podne večernja u crkvi sa blagoslovom; 2. U 5,30 sati vojna glazba obilazi mjesto i dolazi pred crkvu; 3. U 6,30 sati koncerat vojne glazbe pred hotelom Petka; 4. U 8 sati sažganje tradicionalnog „Duba“ na gatu pred crkvom; 5. Istodobno umjetničke vatre (vatromet) na originalno urešenoj lagji; 6. U 8,30 sati vojna glazba pozdravlja crkvu i odlazi.

Preko cijelog dana pucanje iz mužara.

Kao što sam naveo na početku napisa mnoge male i veće crkve u Gradu i predgrađima imale su svoje tradicijskesvečanosti koje je okupljalo veliko mnoštvo dubrovačke javnosti. Zahvaljujući novinskim izvješćima i opisima svečanosti današnja javnost može se se upoznati kako su vjerske svečanosti nekad bile u našem gradu.

„Venecijansko veče“ moglo bi se ponovno obnoviti (ako bude volje i želje u TZGD) i to u trokutu akvatorija između Lokruma, obale i Porporele. Nakon završetka vatrometa poslije službenog programa DLJI, žiri u plovilu obišao bi navedeni akvatorij. Ocijenili bi najoriginalniji, namaštovitiji ili najotkačeniji ukrašen čamac. (Slično natjecanje već se izvjesno vrijeme održava u organizaciji Red Bulla?) za nemotorizirana vozila  koje nudi profesionalcima i amaterima da pokažu svoju kreativnost u izradi neobičnog kotrljajućeg „vozila“ bez obzira kako ono izgledalo.

                                                                                                   Priredio: Damir Račić      

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 985
Glas Grada 984
Glas Grada 983
Glas Grada 982
Glas Grada 981
Glas Grada 980
Glas Grada 979
Glas Grada 977-978
Glas Grada 976
Glas Grada 975
Glas Grada 973
Glas Grada 974
Glas Grada 972
Glas Grada 971
Glas Grada 970
Glas Grada 969
Glas Grada 968
Glas Grada 967
Glas Grada 966
Glas Grada 965
Glas Grada 964
Glas Grada 963
Glas Grada 962
Glas Grada 961
Glas Grada 960
Glas Grada 959
Glas Grada 958
Glas Grada 957
Glas Grada 956
Glas Grada 955
Glas Grada 954
Glas Grada 953
Glas Grada 952
Glas Grada 951
Glas Grada 950
Glas Grada 949
Glas Grada 948
Glas Grada 947
Glas Grada 946
Glas Grada 945
Glas Grada 944
Glas Grada 943
Glas Grada 942
Glas Grada 941
Glas Grada 940
Glas Grada 939
Glas Grada 938
Glas Grada 937
Glas Grada 936
Glas Grada 935
Glas Grada 934
Glas Grada 933
Glas Grada 932
Glas Grada 931
Glas Grada 930
Glas Grada 929
Glas Grada 928
Glas Grada 927
Glas Grada 925
Glas Grada 924
Glas Grada 923
Glas Grada 922
Glas Grada 921
Glas Grada 920
Glas Grada 919
Glas Grada 918
Glas Grada 917
Glas Grada 916
Glas Grada 915
Glas Grada 914
Glas Grada 913
Glas Grada 912
Glas Grada 911
Glas Grada 910
Glas Grada 909
Glas Grada 908
Glas Grada 907
Glas Grada 906
Glas Grada 905
Glas Grada 904
Glas Grada 903
Glas Grada 902
Glas Grada 901
Glas Grada 900
Glas Grada 898/899
Glas Grada 897
Glas Grada 896
Glas Grada 895
Glas Grada 894
Glas Grada 893
Glas Grada 892
Glas Grada 891
Glas Grada 890
Glas Grada 889
Glas Grada 888
Glas Grada 887
Glas Grada 886
Glas Grada 885
Glas Grada 884
Glas Grada 883
Glas Grada 882
Glas Grada 881
Glas Grada 880
Glas Grada 879
Glas Grada 878
Glas Grada 877
Glas Grada 876
Glas Grada 875
Glas Grada 873/874
Glas Grada 872
Glas Grada 871
Glas Grada 870
Glas Grada 869
Glas Grada 868
Glas Grada 867
Glas Grada 866
Glas Grada 865
Glas Grada 864
Glas Grada 863
Glas Grada 862
Glas Grada 861
Glas Grada 860
Glas Grada 859
Glas Grada 858
Glas Grada 857
Glas Grada 856
Glas Grada 855
Glas Grada 854
Glas Grada 853
Glas Grada 852
Glas Grada 851
Glas Grada 850
Glas Grada 849
Glas Grada 848
Glas Grada 847
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed