MALI OGLASI
07.08.2020 | Damir Račić

RAZDOBLJE IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA Talijanski glumac Luciano Albertini u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto: Wikipedia
Talijanski glumac Luciano Albertini u Dubrovniku
Posjetio je Dubrovnik 1930. godine, te dao intervju uredniku lokalne tiskovine

Dubrovnik kao atraktivna prirodna i ambijetalna pozornica bio je poznat od strane francuskih, njemačkih, i austrijskih filmskih redatelja u razdoblju između dva svjetska rata. To vrijeme naše filmske baštine slabo je istraženo, te bi se tomu trebalo posvetiti detaljnjije istraživanje. Naravno, i mnogi popularni glumci-ce iz međuratnog razdoblja posjetili su naš grad. Među inima bio je i Luciano Albertini (1882-1945), talijanski glumac, filmski producent i filmski redatelj. Nakon I. svjetskog rata preselio se u Njemačku. Godine 1921. osnovao je produkciju tvrtku „Albertini-film“ u partnerstvu s Ernestom Hugom Correllom. Početkom 30-ih godina posjetio je Dubrovnik. Zanimljivi su njegovi dojmovi o Dubrovniku, dubrovačkom ukusu, o ženskoj ljepoti i dostojanstvu dubrovačkih žena koje je iznio u intervjuu. 

​„Dubrovačka tribuna“ od 2.2.1930. broj 52.

​LUCIANO ALBERTINI O LJEPOTI I FILMU

​Uvaženi filmski glumac govori našem uredniku o Dubrovniku i dubrovačkom ukusu, o ljepoti i dostojanstvu naših žena.

​Dubrovnik nije još birao svoju Miss, svoju najlješu djevojku (od završetka I. svjetskog rata – nap. D.R.) mada su to već davno učinili recimo – Beograd, Zagreb, Ljubljana, a za njima i Trebinje (!), Bileća (!), Čapljina (!) i tako unakrst(uzduž) čitave Bosne i Hercegovine. A to po našem dubokom uvjerenju znači, da smo od starih naslijedili lijepu odliku čednosti. Da nije te odlike svrha bi bila  zaista tragična. Zamislite pored naše sitne (stranačke) lokalne borbe koja dolazi iz naše naslijeđene zloće da otvorimo i borbu oko pitanja; ko je od nas ili naših gospođa i sinjorina najljepša? Činili vam se, da nam u deset godina ne bi bilo ni traga ni glasa? Ja sam uvjeren, da nam se ne bi našle ni kosti, da bi to bila jedna neviđena borba škorpiona i taranata koja bi zainteresirala čitav kulturni svijet. Eto, koliko je lijepo ne imati  velikih pretenzija osobito u gradu, koji je tako uzak i pun.... – raznih draži u kojima dubrovačka ljepota, bez pudera i karmina, uzima prvo mjesto. – Da nas se ne bi krivo razumjelo, hoćemo da naglasimo, da mi ne podcjenjujemo uopće ukus onih koji su bili sretniji od nas da imadu svoje Miss na raznim natječajima. O ne! Mi smo zadovoljni sa Bondinim teatrom, Oficirskim domom (današnji samostan sv. Klare – nap. D.R.). Mi smo zadovoljni sa tri, četiri ili pet Kraljica bala, igranke ili plesa koje ćemo izabrati do časa kad nam teško zvono Male Braće javi da je dosta ludovanja. I to će bez sumnje biti lijepo i suvereno, iako pojam suverenstva ne trpi više od jednoga. Ali mi smo poslije reprezentativnog bala „Filharmonije“ mislili i na one naše koje također nijesu daleko od želja da i one preko neke „UFE“ ili „AFE“ (filmske kompanije – nap. D.R.) zavire u atelje (studija) Hollywooda. Mislili smo i na njih, kada smo se riješili da Lucianu Albertniju, jednom od najboljih starijih glumaca filmske kuće „AFA“ postavimo nekoliko pitanja o ljepoti (žene) i filmu. G. Albertini nalazi se već nekoliko dana u našem gradu. Radi u novom filmu „Trka za milijunima“.

​Tako! – započeo je g. Albertini – Ali kažite vi meni, je li Vaša namjera da golicate sklonosti najnovijoj epidemiji izbora (za) Miss i sasvim pogrešne predožbe o tome kako se dolazi k filmu, ili hoćete da razgovaramo o Dubrovniku, o njegovom dobrom smislu za ono što je zaista lijepo. Ako je riječ o filmu onda valja imati na pameti riječi Svetog Pisma: „Mnogo je zvanih, malo odabranih“. Počnimo, molim Vas, sa ljepotom i to sa onom ljepotom, koja nije izglasana plaćenim glasovnicama i utakmicom kavalira-gentlemena, koji za svoj osobni izbor sa nekoliko stotina ili hiljadarka u ruci traže Dulcineju svečano proglašenje – doktorat ljepote. Ostanimo na onim koje su zaista lijepe. Njihova je sudbina na svim izborima uvijek jednaka – nesigurna. Dozvolite mi da spomenem jedno moje osobno iskustvo. Sa našim direktoromg. Maxom Obal(om) bio sam pozvan u žiri za izbor kraljice ljepote u nekoj priredbi poznatog Lunaparka. Protiv naše kandidatice istaknuta je druga, miljenica nekog veleindustrijalca koji je kupio veliki broj glasovnica. Pored ove dvije pojavila se je još jedna predložena od nekog mađarskog buržuja. Glasanjem naša je kandidatica propala svečano. Kandidatica mađarskog magnata pobjedila je miljenicu veleindustrijalca, sa svega 2 glasa više. Sada je nastao prizor za Bogove... U vrućici izbora, veleindustrijalac sasvim se je zaboravio. On je istrčao na sredinu sale i počeo da glasno protestira protiv rezultata: „Nemoguće da je ona imala toliko glasovnica. Ja sam ih kupio za 1000 maraka.“ – govorio je zaljubljeni čovjek, gotov da prsne radi toga skupog neuspjeha. Petnaest dana kasnije objavljen je izbor bez prodaje glasovnica. Izabrana je naša kandidatica.

​Što se tiče ljepote kao nekog uvjeta na putu do filmske karijere, to je najveća zabluda koja se dade zamisliti. Ja ne poznam mnogo filmskih zvijezda koje su naročito lijepe. Mogli bi smo ih nabrojiti na prste. One najjače koje su stekle simpatije na svih pet kontinenata ne samo da nijesu neka univerzalna ljepota, nego često... vrlo često... one su samo dražesne. I sa filmskim glumcima nije drukčije. Da ljepota nije ni prvi ni posljednju uvjet vidite u finalu raznih (izbora za) Miss koje su imale sreću da se prošetaju do Hollywooda. Sa samom ljepotom može se održati pola godine, a u pratnji mamice ni trideset dana. Ne zato što je mamica stroga, nego zato što je ona iskusnija, pak lakše i brže dolazi do braka, najobičnijeg, a držim i najkorisnijeg finala kojega ima ova suvremena manija. Mussolini je zabranio izbor (za) Miss i to mu odobravaju u prvom redu njegovi ženski redovi.

​Vaša opažanja na reprezentativnom balu Dubrovačke Filharmonije? – nemam razloga da Vam činim naročite komplimente. Prije nego Vam učinim jedan zaslužni komplimenat, reći ću Vam i jednu neprijatnu stvar. Dubrovnik koji je prirodnim preduvjetima svoje okolice i monumentalnosti jedne nedirnute i nepokvarene tvorevine velikih majstora XV. i XVI. vijeka – nema ozbiljnog takmaca ni na jednoj ni na drugo obali. – Taj Dubrovnik nema upravo ništa (od dodatnog turističkog sadržaja – nap. D.R.) što bi moglo da više od deset dana zadrži (!!) one koji opravdano luduju za njegovim ljepotama. Na balu „Filharmonije“ ja sam imao prvu i jedinu prigodu da upoznam rijetko savršen ukus dubrovačke žene, koja predstavlja naročiti tip ljepote, uglađenosti i dostojanstva i koji odava kćeri pravih „gospara“ reprezentanata jedne stare kulture i veličine. Izbor kraljice plesa bio je također jedna manifestacija toga ukusa, i ja mislim, da se ovaj izbor barem u rezultatu, ako ne i u proceduri razlikuje od izbora o kojim sam Vam govorio.

​G. Albertini završio je svoj razgovor sa novim hvalama za Dubrovnik, ne krijući svoje zadovoljstvo, da će mu se naskoro dati i druga prilika da radi u novom filmu koji će se snimati u Dubrovniku i njegovoj okolici, a na terenu „kakvog se ne može naći od Genove do Rapala“.

​Iz teksta vidimo da su u Dubrovniku bila popularna stranačka spletkarenja, prepucavanja i sitno politikastvo. (Danas uobičajni politički izrazi kad se želi stranačkukonkurenciju diskreditirati.) Nije bilo interesa za organiziranje natjecanja za izbor najljepše djevojke, barem do početka 30-ihgodina XX. st. U tomu su bili napredniji ili poduzetniji u Trebinju, Bileći i Čapljini!! Ime Štefice Vidačić sigurno nikome ništa ne znači. Međutim, djevojka iz Hrvatske najprijeje izabrana za Miss Jugoslavije, a potom je postala i Miss Europe za 1927. godinu! („Svijet“ od 19.3.1927. g; broj 12.). Međunarodni uspjeh zaslužuje i primjeran doček, koji je upriličen g-đici Štefici Vidačić u Crikvenici pred parobrodom. („Svijet“ od 30.4.1927. g; broj 18.) Uz prigodni tekst objavljene su i dvije fotografije Miss Europe.

​„Narodna Svijest“ od 13.6.1934. g; broj 24.

​KONKURENCIJA NAJLJEPŠIH DAMSKIH NOGU

​Tako čitamo u reklamama jednog hotela u blizini našeg grada. Pak da ne živimo u vijeku kulturnog „napretka“. I naš stari Dubrovnik hoće da povuku u vrtlog moderne „renesanse“. Što nećemo još da dočekamo...!

​Natjecanje za najljepše ženske noge, za uredništvo lokalnog tjednika bilo je to neprihvatljivo, skandalozno, pa su to popratili ironičnim komentarom ali i osudom takvog kulturnog „napretka“. Podsjećam; izbori za Miss ljeta bila su česta natjecanja u dubrovačkim i župskim hotelima kao dio turističko-zabavnih priredbi tijekom 70-ih i 80-ih godina XX. st.     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed