MALI OGLASI
06.10.2017 | Gost urednik

Gost urednik: Ana - Marija Bujić, profesorica engleskog i francuskog jezika - Da mi je nešto slatko... Pa tako već deset godina

Autor: Glas Grada
Gost urednik: Ana - Marija Bujić, profesorica engleskog i francuskog jezika - Da mi je nešto slatko... Pa tako već deset godina
Ma i više. To je moj vječni leitmotiv. Kad sam 2007. odlučila početi pisati blog, o njegovu se imenu nisam dugo dvoumila. Tek što sam pomislila da bih mogla urediti taj neki svoj kutak na internetu, poželjela sam nešto slatko i problem imena bio je riješen. No to je tek početak – za dugovječan blog treba puno rada i truda, kreativnosti, ali i znanja ili barem želje za istim, a svemu tome zajednički je nazivnik upornost U proteklih deset godina na internetu se mnogo toga promijenilo. Za blogove se u Hrvatskoj 2007. slabo znalo. Sjećam se kako bi me ljudi začuđeno pogledali kad bih im pokušala objasniti čime si to kratim slobodno vrijeme. Da bih izbjegla te blijede poglede, često bih svoj hobi i prešutjela. Osim toga, tada nije bilo društvenih mreža u ovom obliku u kojem ih poznajemo danas. Ljudi su do tekstova dolazili ili ciljano, dolaskom na web stranicu, ili pomoću tražilica. Također, uglavnom su to bili oni koji istinski vole hranu i nerijetko im nije bilo teško pisati duge i smislene komentare. Kakva su to vremena bila... Danas je situacija umnogome drukčija, ni bolja ni lošija, nego jednostavno slijedi neka nova pravila. Prvo, blog kao pojam više nije nepoznanica. Blogera ima na svakom koraku – što boljih što lošijih, ali tu su i nitko se više previše ne iščuđava kad čuje za nekoga od njih. Teme kojima se blogeri bave vrlo su šarolike, a hrana je jedna od istaknutijih. Vrlo je zanimljivo promatrati i kakvi su profili tih autora – od srednjoškolaca pa do umirovljenika, svi kuhaju i tipkaju. #SviSmoMiStevoKarapandža Drugo, u takvom moru blogova vrlo je važno znati plivati na društvenim mrežama. Ako te nema na Facebooku i Instagramu, kao da te nema uopće. I već tu počinje velik dio posla – za prave rezultate trebalo bi svaki dan imati neki sitni as iz rukava koji možeš podijeliti na Faceu. A to zahtijeva angažman. Općenito, pisanje bloga zvuči kao jednostavna stvar, ali kad se u taj hobi krene malo dublje, shvatiš da tu ima materijala za cjeloživotno učenje. Uzet ću za primjer blog o hrani jer mi je ta tematika najbliža. Za jednu smislenu objavu potrebno je jako puno vremena. Prvo kupi namirnice (jer, budimo realni, tko to uvijek ima baš sve sastojke pri ruci?) pa ih donesi doma, iskopaj onaj recept koji si jednom prilikom negdje zabilježila i kreni kuhati. Kad je hrana spremna (a to može biti nakon 15 minuta ili dva dana i 15 minuta), uhvati se fotoaparata, ali tek nakon što si postavila set za fotografiranje. A i to ima svoja pravila – odaberi podlogu za snimanje (neka će jela najbolje izgledati na finom porculanu, a neka na prastarom komadu vrata od pojate koja si jednom prilikom s mužem pilala negdje na selu – svaka sličnost sa stvarnim životom je slučajna) pa odaberi posuđe i rekvizite koji će fotografiji dati malo šarma i stvoriti priču koju želiš ispričati. Namjesti stativ, difuzor i postavke na fotoaparatu i ulovi najbolje svjetlo i najbolji kut. Ne valja. Pokušaj ispočetka. A da okreneš sve skupa s druge strane? Nije ni u tome stvar. Da se sve pospe s malo šećera u prahu? Ne. Počisti. Fali dojam dubine. Ajme, memorijska kartica je skoro puna, izbiši sve ovo što nije valjalo. Dodaj jednu bocu, drukčije razmjesti pribor za jelo. Ma bezveze. Odgrizi komad kolača da se malo utješiš. E, to već bolje izgleda! Sad razbacaj još par mrvica po podlozi i ubaci jednu zgužvanu salvetu. Odlično. Ali požuri, dnevno svjetlo već pomalo nestaje. Nakon praktičnog prehrambenog dijela, slijedi digitalni. Prebaci fotografije na kompjuter, odaberi nekoliko najboljih (zvuči kao lagan zadatak, ali zna biti jako dugotrajno), po potrebi ih malo doradi – pojačaj kontrast, povećaj ili smanji ekspoziciju, popravi zasićenost boja itd. pa ih spremi u formatu prikladnom za web. Onda sjedni za tipkovnicu i piši. I to piši tako da tekst ne bude faktografski, da ne bude suhoparan ni dosadan. Piši tako da bude pismeno, a istodobno ne uštogljeno. Piši tako da čitatelj doista poželi isprobati to što serviraš. Zatim oblikuj tekst, ispravi tipfelere, ubaci fotografije i sve dobro pregledaj. Vrijeme je za dijeljenje na društvenim mrežama. Smisli kratak uvod koji će zagolicati interes i klikni 'objavi'. I ode pola dana! A sve to kad si se već kao bloger poprilično uhodao. Izostavila sam tu često razmišljanje o tome što bi mogla biti tema sljedećeg teksta, obilaske Hrelića i sličnih mjesta u potrazi za najpitoresknijim rekvizitima, maniju listanja kuharica u svakoj knjižari na koju naiđeš, biranje stola u restoranu po kriteriju kako na njega pada svjetlo i, nipošto ne zaboravimo, čestu konzumaciju hrane koja se od lova na savršeni kadar već ohladila. Ali sve to ima i puno svojih čari – da nije tako, ne bi mi se taj hobi toliko uvukao pod kožu da se njime bavim već deset godina. Lijepo je steći nova, makar virtualna, poznanstva i konstantno biti u kontaktu s ljudima koji vole isto što i ti. Lijepo je uvijek učiti nešto novo: bilo da je riječ o kulinarskim tehnikama, novim kombinacijama okusa, jelima sa svih krajeva svijeta ili pak o fotografiji, kompoziciji, stiliziranju, psihologiji boje, pa čak i marketingu, pisanju i web alatima. Sve su to djelići slagalice koja se zove kvalitetan blog. A još je ljepše kad takva virtualna platforma dovede do konkretnih i opipljivih stvari u stvarnom svijetu, u mom slučaju do objavljivanja kuharice i otvaranja restorana zajedno s mužem i našim poslovnim partnerom, te do pravih iskrenih prijateljstava koja ne žive samo kao slova na ekranu. No to su već druge teme, a bojim se da sam i ovako možda pretjerala s brojem znakova. Poanta ove (pre)duge priče? Bavite se hobijem koji vas privlači, makar ga drugi u početku ne razumjeli – najgore što se može dogoditi jest da potrošite vrijeme... Na nešto što volite i u čemu uživate. Sve ostale lijepe nus pojave i neočekivani životni preokreti koji proizađu iz te ljubavi i hobija samo su dodatni bonus.    
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed