MALI OGLASI
09.11.2023 | Fotogalerija

NOSTALGIJA NA NAJJAČE! Konferencija o dubrovačkom tramvaju u Studentskom domu (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Libero portal
Konferencija o dubrovačkom tramvaju u Studentskom domu (FOTOGALERIJA)
Ne samo stariji, i mladi koji nisu živjeli u vrijeme dubrovačkog tramvaja, posebno su emotivni

Važnost “Dubrovačkog tramvaja” kao urbanog pokazatelja razvoja grada i razvoja kulture življenja etablirana je kroz očuvanje povijesnih činjenica i njihovim konkretnim pozicioniranjem u baštini tradicijskih vrednota Grada i županije. Pojavnost tog urbanog fenomena početkom dvadesetog stoljeća, značila je kulturološki preokret koji je gotovo kao ni u jednom gradu postao autentičan i povijesno najupečatljiviji dio građanske povijesti.

 

Afirmacija njegovog značaja od izuzetne je važnosti za lokalnu zajednicu, a praćenje povijesnog djelovanja oblikovano je i u tiskanim izdanjima te kroz digitalne mreže i priče niz ulicu. U današnjem panelu, uz sudionike koji proučavaju dubrovački tramvaj, ali i svjedoke njegova postojanja, cilj je prikazati njegovu važnost kulturološkog značaja.

 

U ime Grada Dubrovnika, kao partnera ove konferencije, okupljene je pozdravila Julijana Antić Brautović, pročelnica gradskog upravnog odjela za kulturu, izrazivši zadovoljstvo današnjom temom ali i punu podršku u idućim tematskim konferencijama.

 

IMG-20231109-WA0021.jpg

 

“Dubrovački tramvaj jedan je od simbola urbanog identiteta grada, duboko urezan u memoriju njegovih građana. O tramvaju se i dan danas govori, ne samo u zajednici nego i na Gradskom vijeću, gdje je prošle godine tematizirano pitanje tramvaja i njegove afirmacije u budućnosti. Tramvaj je bez sumnje simbol urbanog i tehnološkog napretka Grada jer je u trenutku njegovog puštanja u promet 1910. godine Dubrovnik bio jedini grad u tadašnjoj Dalmaciji koji se mogao pohvaliti takvom vrstom prijevoza, dok mnogi hrvatski gradovi još nisu imali ni struju. Kako je tada za realizaciju ovog tehnološkog iskoraka zaslužna bila tek nekolicina entuzijasta, uvjerena sam da će i današnji pasionirani istraživači, okupljeni na današnjoj konferenciji, potaknuti nova razmišljanja o mjestu Dubrovačkog tramvaja u kulturnoj baštini Grada te o mogućnostima njegove afirmacije kao nove turističke atrakcije Grada”, naglasila je pročelnica Antić Brautović.

 

Jedan od sudionika panela, novinar, čuvar urbane baštine kroz sliku i zvuk, Vedran Benić ističe kako su mu upravo dubrovački tramvaj i oriđinali bile jedne od prvih tema kao mladom novinaru, pa je zato za ovu temu danas posebno vezan.

 

vedran benic bozo lasic.jpg

 

Kolekcionar i sakupljač povijesnih svjedočenja Maro Japunčić posebno je emotivan kad je riječ o dubrovačkom tramvaju.

 

"Poznavatelj sam tramvaja od ranog djetinjstva. Imamo raznih podataka o tramvaju na internetu, gomilu fotografija, ali postoji isto tako dosta nejasnoća koje treba malo razjasniti. Primjerice - je li tramvaj na početku bio zelene boje? To je pitanje koje mene dosta muči. Mislim da nisu bili zeleni, nego žuti čitavo vrijeme, od prvoga dana! Ja sam posljednja generacija koja pamti tramvaj dok je vozio po gradu. Bio sam mali, ali te vožnje su mi se baš urezale na sjećanje, a ukinuće tramvaja mi predstavlja kao da su meni, kao tadašnjem djetetu, nešto uzeli, nešto što me već tada jako interesiralo. Pitali smo se - zašto, zašto su ga ukinuli, zašto se više nećemo voziti!? Nekoliko godina poslije ukinuća ti su tramvaju stali dole u remizi, a ja sam, kao dijete, mislio da ih samo čuvaju, da će se ponovno vratiti. Međutim, nisu se vratili nikad, a znamo danas kakvo je stanje....", emotivno će Maro Japunčić.  

 

IMG-20231109-WA0016.jpg

 

Božo Lasić, današnji načelnik Općine Konavle, a nekadašnji direktor Libertasa i autor knjige o dubrovačkom tramvaju također je jedan od sudionika današnje konferencije.

 

Ne samo stariji, i mladi koji nisu živjeli u vrijeme dubrovačkog tramvaja, posebno su emotivni

 

"O tramvaju bi se moglo puno toga reći i cijelo vrijeme razmišljam što je važno, što reći? Kad pomislim staviti naglasak na nešto, dođe neki drugi prioritet i tome nema kraja... Nema kraja mom razmišljanju i promišljanju o dubrovačkom tramvaju. Mislim da je odnos te urbane sredine prema tramvaju ili odnos tramvaja prema toj sredini i zaposlenicima dobra tema, ali kako se Dubrovnik odnosio prema njemu - moram priznati, ne baš dobro! Tramvaj je ostao u trajnom memoriji svih naših građana na jedan poseban način i s posebnim emocijama i, što je zanimljivo, ne samo ovoj starijoj generaciji, koje relativno više i nema među živima. I mlađi ljudi, koji, zapravo ni ne znaju kako je tramvaj izgledao, uvijek o toj temi pričaju nekako sjetno. A opet se Dubrovnik prema tramvaju, mogu tako reći, vrlo ružno ponio, počevši od te tzv. industrijske arhitekture, od rušenja zgrade remize koja je, iako zaštićena, preko noći u jednom danu srušena. To se "vrhunski" odradilo, pa onda sve do odnosa prema samom tramvaju... Imate jedini tramvaj, odnosno prikolicu, koja se nalazi u Grazu i imate tramvaj koji je u Tehničkom muzeju u Zagrebu koji je obnovljen i, hvala Bogu, tamo stoji kao trajno sjećanje na jedno vrijeme. I kad gledamo taj naš odnos prema tramvaju, očito je bolje da stoji u Zagrebu! Sjećam se kad je tramvaj iz Dubrovnika išao, imam te fotografije, pisalo se, što je sramotno, kako tramvaj ide u Graz i to je jedna velika svečanost, vraća se tamo odakle je možda i došao... Znači - oni ga u Grazu čuvaju, u njihovom tehničkom muzeju, kao i u Zagrebu, a mi u Dubrovniku - osim par zanesenjaka koji bi to htjeli to obnoviti, postaviti i učiniti - nemamo ništa", kazao je Božo Lasić.   

 

IMG-20231109-WA0029.jpg        

Nostalgija traje već preko 50 godina: Autobus ne može pružiti ono što nam je pružao tramvaj!

 

Jan Mark Novalija, iako nije iz Dubrovnika i zapravo nije ni živio u vrijeme dubrovačkog tramvaja, uvijek ističe svoju fascinaciju tramvajem. 

 

"Već godinama se, otkad sam došao u Dubrovnik, bavim tramvajem i to mi je glavna fascinacija! Pošto nisam živio u tom vremenu nažalost, ja skupljam sve do čega dođem - od fotografija, razglednica, dijelova tramvaja... a kako sam restaurator po struci i radim praksu u tehničkom muzeju, a tamo je izložen tramvaj i uvijek je nekako tramvaj oko mene, time pokušavam nekako kompenzirati što nisam živio u tom vremenu. To je definitivno jedna nostalgična tema za koju se veže izuzetno puno melankonije u ljubavi prema tramvaju, to je jednostavno jedna predivna stvar!", ushićeno će Jan Mark Novalija.

 

IMG-20231109-WA0034.jpg

 

"Tramvaj je bio jedinstven u Dalmaciji, prvi idući je bio u Zagrebu, a posebnost koja se veže uz njega su priče, njegov izgled, kako je bio opremljen unutra, sve je tako s lijepom mjerom napravljeno da je jednostavno neodoljiv... To je bio cijeli teatar koji se vezivao uz njega, priče konduktera, putnika, pričalo se da je bio toliko spor da se moglo hodati uz njega, da su se mogle cijele novine pročitati dok si došao na zadnju stanicu.... Tu tugu Dubrovčana, ali ne samo i Dubrovčana nego i šire, nas ostalih, što tramvaja više nema... teško je nadoknaditi. Autobus ne može pružiti ono što je pružao tramvaj. Ta nostalgija traje već preko 50 godina. Kad se ukidao tramvaj, ljudi su pohrlili u remizu i poskidali s tramvaja sve što su mogli, neki su to nazivali rušilačkim bijesom, ali upravo zahvaljujući tim ljudima mi dans imamo toliko stvari i činjenica o tramvaju, a kad bi bilo želje i volje, ja mislim da bi se mogao napraviti jedan novi tramvaj od svih tih dijelova!, kazao je Jan Mark Novalija.       

 

Nakon izlaganja panelista, u sklopu konferencije danas sew prikazuje i film Rutom dubrovačkog tramvaja, animacijsko narativna simulacija uz prikaz multimedije I fotografija rute dubrovačkog tramvaja uz sjećanja i autentičnih činjenica sudionika panela. 

 

Više o ovoj temi i u Vijestima Libertas televizije u 14 i u 17:30 sati!

 

IMG-20231109-WA0031.jpgIMG-20231109-WA0032.jpg

 

O Dubrovačkim panelima:

 

 

“Dubrovački medijski centar” kao najznačajnija medijska kuća županiji, u čijem su sastavu medijske platforme – Libertas televizija, tjedna  tiskovina glas grada te web portali Glas Grada i Libero portal, kao pokretač inicijativa i afirmacije socijalno gospodarskih tema, odlučila je pokrenuti projekt – “Dubrovački paneli”.

 

 

S obzirom na to da je sve veća uloga medija da u lokalnom i širem lokalnom kontekstu pozicioniraju važnost pojedinih tema koje utječu na razvoj i socijalno kulturni napredak zajednice, a ujedno i svjesni potrebe objektivnog pozicioniranja i rasprave pojedine teme, nastavno na navedeno “Dubrovački medijski centar” pokreće inicijativu afirmacije tema koje u suvremenom društvu sve više imaju potrebu za dodatnim naglaskom važnosti za lokalnu i širu lokalnu zajednicu na način konstruktivno sadržajnih rasprava.

 

 

Svrha ove inicijative jest pozicioniranje medijske kuće kao lidera medijskog prostora, koji će nominirati teme i izazove suvremenog socijalno gospodarskog  razvoja zajednice te utjecati na njihov medijski naglasak u smislu opće društvene korisnosti i informiranja javnosti te uključivanja sve većeg broja referentnih sudionika koji će sadržajno i kvalitativno prezentirati temu.

 

 

Važno je svakako pritom naglasiti da u provedbi istih koristi će se svi resursi medijske kompetencije medijskih platformi u sastavu dubrovačkog medijskog centra, koji će sukladno tome itekako da svaka tema dobije širi medijski značaj i veću vidljivost u lokalnoj i široj lokalnoj zajednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji
Glas Grada - Tiskana izdanja
Glas Grada 973
Glas Grada 974
Glas Grada 972
Glas Grada 971
Glas Grada 970
Glas Grada 969
Glas Grada 968
Glas Grada 967
Glas Grada 966
Glas Grada 965
Glas Grada 964
Glas Grada 963
Glas Grada 962
Glas Grada 961
Glas Grada 960
Glas Grada 959
Glas Grada 958
Glas Grada 957
Glas Grada 956
Glas Grada 955
Glas Grada 954
Glas Grada 953
Glas Grada 952
Glas Grada 951
Glas Grada 950
Glas Grada 949
Glas Grada 948
Glas Grada 947
Glas Grada 946
Glas Grada 945
Glas Grada 944
Glas Grada 943
Glas Grada 942
Glas Grada 941
Glas Grada 940
Glas Grada 939
Glas Grada 938
Glas Grada 937
Glas Grada 936
Glas Grada 935
Glas Grada 934
Glas Grada 933
Glas Grada 932
Glas Grada 931
Glas Grada 930
Glas Grada 929
Glas Grada 928
Glas Grada 927
Glas Grada 925
Glas Grada 924
Glas Grada 923
Glas Grada 922
Glas Grada 921
Glas Grada 920
Glas Grada 919
Glas Grada 918
Glas Grada 917
Glas Grada 916
Glas Grada 915
Glas Grada 914
Glas Grada 913
Glas Grada 912
Glas Grada 911
Glas Grada 910
Glas Grada 909
Glas Grada 908
Glas Grada 907
Glas Grada 906
Glas Grada 905
Glas Grada 904
Glas Grada 903
Glas Grada 902
Glas Grada 901
Glas Grada 900
Glas Grada 898/899
Glas Grada 897
Glas Grada 896
Glas Grada 895
Glas Grada 894
Glas Grada 893
Glas Grada 892
Glas Grada 891
Glas Grada 890
Glas Grada 889
Glas Grada 888
Glas Grada 887
Glas Grada 886
Glas Grada 885
Glas Grada 884
Glas Grada 883
Glas Grada 882
Glas Grada 881
Glas Grada 880
Glas Grada 879
Glas Grada 878
Glas Grada 877
Glas Grada 876
Glas Grada 875
Glas Grada 873/874
Glas Grada 872
Glas Grada 871
Glas Grada 870
Glas Grada 869
Glas Grada 868
Glas Grada 867
Glas Grada 866
Glas Grada 865
Glas Grada 864
Glas Grada 863
Glas Grada 862
Glas Grada 861
Glas Grada 860
Glas Grada 859
Glas Grada 858
Glas Grada 857
Glas Grada 856
Glas Grada 855
Glas Grada 854
Glas Grada 853
Glas Grada 852
Glas Grada 851
Glas Grada 850
Glas Grada 849
Glas Grada 848
Glas Grada 847
GLAS GRADA 846
Glas Grada 845
Glas Grada 844
Glas Grada 843
Glas Grada 842
Glas Grada 841
Glas Grada 840
Glas Grada 839
Glas Grada 838
Glas Grada 837
Glas Grada 836
Glas Grada 835
Glas Gada 834
Glas Gada 833
Glas Grada 832
Glas Grada 831
Glas Grada 830
Glas Grada 829
Glas Grada 828
Glas Grada 827
Glas Grada 826
Glas Grada 825
Glas Grada 824
Glas Grada 823
Glas Grada 821/822
Glas Grada 820
Glas Grada 819
Glas Grada 818
Glas Grada 817
Glas Grada 816
Glas Grada 815
Glas Grada 814
Glas Grada 813
Glas Grada 812
Glas Grada 811
Glas Grada 810
Glas Grada 809
Glas Grada 808
Glas Grada 807
Glas Grada 806
Glas Grada 805
Glas Grada 804
Glas Grada 803
Glas Grada 802
Glas Grada 801
GLAS GRADA 800
Glas Grada 799
Glas Grada 798
Glas Grada 797
Glas Grada 196
Glas Grada 795
Glas Grada 794
Glas Grada 793
Glas Grada 792
Glas Grada 791
Glas Grada 790
Glas Grada 789
Glas Grada 788
Glas Grada 787
Glas Grada 786
Glas Grada 785
Glas Grada 784
Glas Grada 783
Glas Grada 782
Glas Grada 781
Glas Grada 780
Glas Grada 779
Glas Grada 778
Glas Grada 777
Glas Grada 776
Glas Grada 775
Glas Grada 774
GLAS GRADA 773
Glas Grada 772
Glas Grada 771
Glas Grada 770
Glas Grada 769
Glas Grada 768
Glas Grada 767
Glas Grada 766
Glas Grada 765
Glas Grada 764
Glas Grada 763
GLAS GRADA 762
Glas Grada 761
Glas Grada 760
Glas Grada 759
Glas Grada 758
Glas Grada 757
Glas Grada 756
Glas Grada 755
Glas Grada 754
Glas Grada 753
Glas Grada 752
Glas Grada 751
GLAS GRADA 750
Glas Grada 749
Glas Grada 748
GLAS GRADA 747
GLAS GRADA 746
GLAS GRADA 745
GLAS GRADA 743/744
GLAS GRADA 742
Glas Grada 741
Glas Grada 740
Glas Grada 739
Glas Grada 738
Glas Grada 737
Glas Grada 736
Glas Grada 735
Glas Grada 734
Glas Grada 733
Glas Grada 732
Glas Grada 731
Glas Grada 730
Glas Grada 729
Glas Grada 728
Glas Grada 727
Glas Grada 726
Glas Grada 725
Glas Grada 724
Glas Grada 723
Glas Grada 722
Glas Grada 721
Glas Grada 720
Glas Grada 718/719
Glas Grada 717
Glas Grada 716
Glas Grada 715
Glas Grada 714
Glas Grada 713
Glas Grada 712
Glas Grada 711
Glas Grada 710
Glas Grada 709
Glas Grada 708
Glas Grada 707
Glas Grada 706
Glas Grada 705
Glas Grada 704
Glas Grada 703
Glas Grada 702
Glas Grada 701
Glas Grada 700
Glas Grada 699
Glas Grada 698
Glas Grada 697
Glas Grada 696
Glas Grada 695
Glas Grada 694
Glas Grada 693
Glas Grada 692
Glas Grada 691
Glas Grada 690
Glas Grada 689
Glas Grada 688
Glas Grada 687
Glas Grada 686
Glas Grada 685
Glas Grada 684
Glas Grada 683
Glas Grada 682
Glas Grada 681
Glas Grada 680
Glas Grada 679
Glas Grada 678
Glas Grada 677.
Glas Grada 676
Glas Grada 675
Glas Grada 674
Glas Grada 673
Glas Grada 672
Glas Grada 671
Glas Grada 670
Glas Grada 669
Glas Grada 668
Glas Grada 666/7
Glas Grada 665
Glas Grada 664
Glas Grada 663
Glas Grada 662
Glas Grada 661
Glas Grada 660
Glas Grada 659
Glas Grada 657
Glas Grada 656
Glas Grada 655
Glas Grada 654
Glas Grada 653
Glas Grada 652
Glas Grada 651
Glas Grada 650
Glas Grada 649
Glas Grada 648
Glas Grada 647
Glas Grada 646
Glas Grada 645
Glas Grada 644
Glas Grada 643
Glas Grada 642
Glas Grada 641
Glas Grada 640
Glas Grada 639
Glas Grada 638
Glas Grada 637
Glas Grada 636
Glas Grada 635
Glas Grada 634
Glas Grada 633
Glas Grada 632
Glas Grada 631
Glas Grada 630
Glas Grada 629
Glas Grada 628
Glas Grada 627
Glas Grada 626
Glas Grada 625
Glas Grada 624
Glas Grada 623
Glas Grada 622
Glas Grada 621
Glas Grada 620
Glas Grada 619
Glas Grada 618
Glas Grada 617
Glas Grada 616
Glas Grada 614 / 615
Glas Grada 613
Glas Grada 612
Glas Grada 611
Glas Grada 610
Glas Grada 609
Glas Grada 608
Glas Grada 607
Glas Grada 606
Glas Grada 605
Glas Grada 604
Glas Grada 603
Glas Grada 602
Glas Grada 601
Glas Grada 600
Glas Grada 599
Glas Grada 598
Glas Grada 597
Glas Grada 596
Glas Grada 595
Glas Grada 594
Glas Grada 593
Glas Grada 592
Glas Grada 591
Glas Grada 590
Glas Grada 589
Glas Grada 588
Glas Grada 587
Glas Grada 586
Glas Grada 585
Glas Grada 584
Glas Grada 583
Glas Grada 582
Glas Grada 581
Glas Grada 580
Glas Grada 579
Glas Grada 578
Glas Grada 577
Glas Grada 576
Glas Grada broj 575
Glas Grada 574
Glas Grada 573
Glas Grada 572
Glas Grada 571
Glas Grada 570
Glas Grada 569
Glas Grada 568
Glas Grada 567
Glas Grada 566
Glas Grada 565
Glas Grada 564
Glas Grada 562-563
Glas Grada 561
Glas Grada 560
Glas Grada 559
Glas Grada 558
Glas Grada 557
Glas Grada 556
Glas Grada 555
Glas Grada 554
Glas Grada 553
Glas Grada novi broj
Glas Grada 551
Glas Grada 550
Glas Grada 549
Glas Grada 548
Glas Grada 547
Glas Grada 546
Glas grada 545
Glas Grada 544
Glas Grada 543
Glas Grada 542
Glas Grada 541
Glas Grada 540
Glas Grada 539
Glas Grada 538
Glas Grada 537
Glas Grada 535 / 536
Glas Grada 534
Glas Grada 533
Glas Grada 532
Glas Grada 531
Glas Grada 530
Glas Grada 529
Glas Grada 528
Glas Grada 527
Glas Grada 526
Glas Grada 525
Glas Grada 524
Glas Grada 523
Glas Grada 522
Glas Grada 521
Glas Grada 520
Glas Grada 519
Glas Grada 518
Glas Grada 517
Glas Grada 516
Glas Grada 515
Glas Grada 514
Glas Grada broj 513
Glas Grada 512
Glas Grada 510/511
Glas Grada 509
Glas Grada 508
Glas Grada 507
Glas Grada 506
Glas Grada 505
Glas Grada 496
Glas Grada 497
Glas Grada 498
Glas Grada 499
Glas Grada 500
Glas Grada 502
Glas Grada 504
Glas Grada broj 503
Nazad Naprijed