MALI OGLASI
13.02.2019 | Vijesti iz regije

Barbarić: Gospodarska prilika uvijek nadjača prepreku

Autor: Glas Grada
Barbarić: Gospodarska prilika uvijek nadjača prepreku

„Suradnja Crne Gore i Hrvatske prilika je koju dosad nismo iskoristili kako treba. Iako u porastu, robna razmjena suviše je skromna za dvije toliko bliske zemlje. No kao što to potvrđuje više od 100 tvrtki okupljenih danas, u gospodarstvu prilika uvijek nadjača prepreku,“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarna Hrvatsko-crnogorskom gospodarskom forumu održanome danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji HGK i Privredne komore Crne Gore.

Unatoč izazovima oko prometne povezanosti sa Crnom Gorom, Barbarić je istaknuo da prostor za jaču suradnju vidi u energetici i prometu, posebice obnovi željezničkih vozila, u graditeljstvu, rekonstrukciji luka i marina te u IT-u i turizmu.Danas u Crnoj Gori posluje dvadesetak hrvatskih tvrtki i zastupništava. Bilježimo porast izvoza od 15 posto u prvih jedanaest mjeseci 2018. godine. No smatramo da možemo puno bolje,“ naglasio je Barbarić.

Uvjeren sam da postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje gospodarske suradnje dvije zemlje. Hrvatska je uvijek među prvim ekonomskim partnerima Crne Gore. Posebno mi je drago što se danas ovdje nalaze i predstavnici tvrtki obje države koje daju značajan doprinos ovoj razini razmjene. Crna Gora je, kada je riječ o suradnji, okrenuta regiji i naravno europskim integracijama, a upravo nam na tom putu iskustva Hrvatske koja je okončala proces euroatlantskih integracija mogu koristiti,“ rekao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, istaknuvši i mogućnost suradnje na području ekologije i energetske učinkovitosti te zajednički nastup na natječajima NATO-a.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Crne Gore u RH Nje.E. Boro Vučinić, govoreći o dosadašnjoj dobroj međudržavnoj suradnji Hrvatske i Crne gore, izrazio je želju da se ta suradnja u budućnosti, kad je u pitanju ekonomska suradnja još poboljša, te da će B2B razgovori tvrtki uroditi i konkretnom poslovnom suradnjom.

Na B2B razgovorima sudjelovala je hrvatska tvrtka Stražaplastika za preradu i promet plastičnih masa.„Izvozimo već nekoliko godina u Crnu Goru, prije svega proizvode za prehrambenu industriju, no sada bismo htjeli suradnju proširiti i na crnogorske komunalne tvrtke,“ rekao je direktor Stražaplastike Josip Grilec.

„Već smo prisutni na 42 tržišta diljem svijeta, a u Crnoj Gori u Podgorici, Budvi, Tivatu i Kotoru. Tržište nam je jako zanimljivo zbog brzorastućega turizma. Zanimljiva nam je i unutrašnjost Crne Gore za klupe, a smatramo da postoji prostor i za plasiranje naših novih proizvoda,“ rekao je Krešimir Jukić iz tvrtke Include, ističući od novih proizvoda multifunkcionalnu klupu za cikloturizamMonna.

„Najzanimljivija nam je suradnja s hrvatskim tvrtkama koje se bave proizvodnjom transformatora i remontima generatora kao što je Končar budući da krećemo u obnovu postrojenja i revitalizaciju,“ rekao je Luka Jovanović iz Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić.

Verica Maraš, direktorica „13. Jul Plantaže“, crnogorske tvrtke koja u svom vlasništvu ima najveći vinograd u Europi i već 50 godina proizvodi vina i prirodne rakije kazala je kako je tržište Crne Gore vrlo otvoreno za sve proizvode pa tako i za hrvatska vina. „Već imamo jako dobru suradnju s hrvatskim tvrtkama po pitanju repromaterijala za našu proizvodnju, prvenstveno s proizvođačima staklene ambalaže i gnojiva“, istaknula je Maraš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji